https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Imejmo radi svoje kosti – pomen pravočasnega odkrivanja osteoporoze

Ljubljana, 16.03.2012 ob 11:15  

V Ljubljani je potekala okrogla miza z naslovom »Kako se zaščititi pred zlomi?«, kjer je bilo govora o osteoporozi, tihem ubijalcu, ki močno načenja kakovost življenja. Na srečanju je bilo tudi izpostavljeno, da sta regiji, ki v Sloveniji najbolj izstopata bo osteoporoznih zlomih, Prekmurje in novogoriška regija.

Osteoporoza je v zadnjih letih dobila veliko moč. Ne samo kot obolenje, ki prizadene vsako tretjo žensko in vsakega petega moškega, pač pa kot tista bolezen, ki je farmacevtske družbe spodbudila k iskanju pravega, učinkovitega zdravila. Po ocenah strokovnjakov ima v Sloveniji osteoporozo okoli 100.000 ljudi v starosti nad 65 let, za njo pa po 50. letu zboli vsaka tretja ženska in vsak peti moški. O tihem ubijalcu so na okrogli mizi v Ljubljani spregovorili  priznani slovenski strokovnjaki – endokrinologa prof. dr. Janez Preželj in doc. dr. Tomaž Kocjan ter predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije Duša Hlade Zore, dr. med.

Dr. Hlade Zore: Niti z zdravim načinom življenja se osteoporoze ne da preprečiti

Za zdrave, močne kosti je pomembno uživanje zdrave, uravnotežene prehrane z veliko vitamina D in kalcija ter redna telovadba, je poudarila dr. Duša Hlade Zore, a je obenem opozorila, da osteoporoze samo s pravilno prehrano in gibanjem ne moremo preprečiti, lahko jo le premaknemo v kasnejše življenjsko obdobje.

dr. Duša Hlade Zore

Dr. Preželj: Pomembna je preventiva

Osteoporoza, opredeljena kot stanje zmanjšane mineralne kostne gostote, običajno poteka brez kliničnih znakov in je lahko povsem nema bolezen. Gre za kronično obolenje, ki se ga ugotovi šele ob prvem zlomu. Zato je zelo pomembna preventiva ter pravočasen pregled pri zdravniku. Prof. dr. Janez Preželj je poudaril, da so Slovenke, kar se tiče osteoporoze, med najbolj ozaveščenimi v Evropi ter pojasnil, kdaj je čas za prvo merjenje kostne gostote.

prof. dr. Janez Preželj

Obstajajo biološka in »klasična« zdravila za zdravljenje osteoporoze

Od maja 2011 je tudi na slovenskem trgu na voljo prvo biološko zdravilo za zdravljenje osteoporoze, ki ga bolniki dobijo v obliki podkožne injekcije, in sicer le dvakrat letno. To zelo olajša zdravljenje, saj je, kot pri vseh kroničnih boleznih, redno jemanje zdravil ključnega pomena za uspeh. Le tako je namreč zagotovljena enakomerna raven zdravila v krvi. Biološko zdravilo lahko predpisujejo splošni, družinski zdravniki. Doc. dr. Tomaž Kocjan je predstavil izsledke dosedanjega jemanja biološkega zdravila v Sloveniji ter izkušnje osteoporoznih bolnic z njim, ki so navdušene predvsem nad preprostejšim jemanjem. Obenem je omenil še »klasična« zdravila za zdravljenje osteoporoze, bisfosfonate, ki imajo nizko stopnjo resorpcije, zahteven način jemanja ter kar nekaj stranskih učinkov, predvsem na požiralnik in zgornja prebavila.

doc. dr. Tomaž Kocjan

Nato je doc. dr. Kocjan predstavil še prihajajoče nove smernice na področju osteoporoznega zdravljenja, ki bodo v obravnavo osteoporoze vnesle pravo revolucijo. Poleg tega je omenil še projekcije strokovnjakov, da bodo imeli leta 2018 bisfosfonati le še 30-odstotni tržni delež na račun drugih zdravil za zdravljenje osteoporoze z bolj prijaznimi načini jemanja in bolj sofisticiranimi načini delovanja (leta 2008 so imeli bisfosfonati 70-odstotni tržni delež).

Iz občinstva je prišlo še vprašanje o vplivu prehranskih motenj na kasnejši razvoj osteoporoze. Doc. dr. Kocjan je poudaril, da imajo taki bolniki zaradi nizke zaloge kostne mase slabo izhodišče za najprej in so verjetnejši kandidati za osteoporozne zlome v kasnejšem obdobju.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.