https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Nada Škrbič: Socialni delavci smo tisti, na katere se izlije vso nezadovoljstvo ljudi

Murska Sobota, 20.03.2012 ob 7:30  

Intervju z namestnico direktorice Centra za socialno delo (CSD) Murska Sobota Nado Škrbič.


V zadnjem času se na centre za socialno delo zgrinjajo množice (razočaranih) uporabnikov, ki so nezadovoljni z rezultati vlog glede na predpise, ki jih ureja nova socialna zakonodaja. O problemih, občutkih in pričakovanjih smo se pogovarjali z Nado Škrbič, namestnico direktorice CSD Murska Sobota. 

Katere so najpogostejše težave, s katerimi se soočajo strokovni sodelavci na vašem CSD, in katere najpogostejše, s katerimi se soočajo uporabniki v času, odkar se je uveljavila nova socialna zakonodaja?

Gre za veliko vlog, s tem posledično pa veliko dela. Decembra lani, ko so prihajale prve vloge, smo prejeli 3700 vlog, kar je ogromno. Šlo je za različne vloge, od tistih za denarne socialne pomoči, otroške dodatke, subvencije do državnih štipendij. Največ je bilo vlog za denarne socialne pomoči, kajti s tem si ljudje zagotavljajo pogoje za osnovno preživetje. Vloge prihajajo še naprej. Nov računalniški sistem, ki je bil to leto vpeljan za obdelovanje vlog, uporabljamo od druge polovice februarja letos. To nam je seveda povzročilo zamik dela.

Za naše pojme smo naredili ogromno, a naredili bi še več, če bi sistem deloval. Predvsem na začetku smo imeli precej težav z računalniškim sistemom. Strokovnim sodelavcem nam je bil ta sistem precej neznan. Izobraževanja so bila minimalna, prva, in to vsebinska, so bila lanskega maja, lani decembra pa še na sami aplikaciji. Predvsem smo pogrešali to, da bi sistem prej testirali in se nanj dovolj dobro pripravili. Nas pa so enostavno vrgli noter in smo morali takoj začeti z delom.

Lahko to razumemo kot kritiko ministrstvu? 

Deloma da. Če se spomnim, smo v prejšnjih letih, ko smo izvajali kakšne spremembe, imeli možnost nov sistem prej dobro testirati. Tam smo se lahko učili. To zdaj po mnenju ministrstva ni bilo mogoče, saj vseh podatkov iz evidenc ni bilo možno spraviti v testno okolje. Po drugi strani pa je sistem zelo kompliciran. Pri izračunu kakršnihkoli transferjev zdaj upoštevamo vso premoženje in vse dohodke, ki jih družina ima.

Predvsem v začetku, ko smo začeli z delom, so morali strokovni delavci sami izračunavati vso premoženje. To nam je vzelo ogromno časa, poleg tega so bili ljudje jezni, ker po njihovem mnenju številke niso bile take, kot sami mislijo, da so. Opažamo, da zaradi upoštevanja vsega premoženja in dohodkov ljudje sedaj dobivajo manjšo denarno socialno pomoč oziroma do nje niso upravičeni.

Na te negativne odločbe pa nismo bili pripravljeni ne mi, ne ljudje. Če naenkrat ostaneš brez denarne socialne pomoči, gre v prvi vrsti pri nekaterih za vprašanje preživetja. Pri nekaterih pa tudi ne. Ta zakon je naravnan tako, da bi se vsi ti socialni transferji razporedili in da bi jih res dobili tisti, ki jih potrebujejo. Ugotavljamo, da so nam bili nekateri podatki o upravičencih do sedaj skriti oziroma prikriti. Zato smo bili večkrat priča očitkom, da denarno socialno pomoč dobivajo tisti, ki do nje ne bi smeli biti upravičeni. In ti očitki so bili upravičeni. Sedaj tega več ne bo.

Omenili ste že težave, s katerimi se soočajo strokovni delavci na vašem CSD. Kako v praksi izgledajo težave strokovnih sodelavcev v pisarnah z jeznimi uporabniki?

Največje težave s strani uporabnikov so zaradi jeze zaradi izdane odločbe. Pričakovanja so torej drugačna, kot je potem rezultat izdane odločbe. Ogromno časa nam vzame, da jim pojasnjujemo, zakaj so dobili negativno odločbo. In potem se dogaja, da z razlago niso zadovoljni pri enem strokovnem delavci, nakar se obrnejo še na drugega za potrditev. Včasih se z razlagami »zamudimo« tudi za pol ure.

Potem ko niso zadovoljni z obrazložitvijo, nastopijo razne grožnje, tako verbalne kot »drugačne« vrste – da se bo »nekaj« zgodilo. To strokovnega delavca postavlja v stresno situacijo, boji se zase in za svojo varnost.

Kot ste opazili, imamo pri vhodu varnostnika. To prakso smo uvedli pred nekaj leti, predvsem zaradi tega, ker so se že prej nekateri uporabniki obnašali nedostojno, kar se je zdaj le še okrepilo. V prvi vrsti moramo gledati na varnost zaposlenih in ostalih uporabnikov, ki se na CSD oglašajo v zvezi z reševanjem drugih zadev z našega področja.. Zelo neugodno je, če ostali uporabniki slišijo zmerjanje strokovnih delavcev v neki drugi pisarni, loputanje z vrati in preklinjanje na hodniku.

Do kakšnih fizičnih obračunov do zdaj na srečo še ni prišlo, so pa te verbalne grožnje na dnevnem redu. Nekatere so s strani uporabnikov res neprijetne. Recimo »vam bom pripeljala deco ali ubila bom deco« itd. Vsako grožnjo uporabnikov prijavljamo policiji.   

Kako vse te grožnje vplivajo na delo strokovnih delavcev?

Vsekakor to ne vpliva dobro na njih, tako na počutje kot na zbranost pri delu. Če si neprestano v krču in nisi prepričan, kaj bo sledilo, ko bo nekdo potrkal na vrata, to pomeni dodatno obremenitev za strokovnega delavca. S sodelavci se o tem veliko pogovarjamo na timskih sestankih, posamezne primere pa obravnavamo tudi na supervizijah. Moram povedati, da naši strokovni delavci vse te stresne situacije, ki smo jim priča v zadnjih tednih, dobro prenašajo. Zaenkrat nimamo bolniških odsotnosti zaradi samega dela, na določenih centrih za socialno delo imajo namreč zaradi stresnih situacij tudi primere bolniških odsotnosti.

So se pa minuli teden pri nas dogajale »neverjetne« zadeve, saj so tisti, ki so upravičeni do otroškega dodatka in denarne socialne pomoči, po novem sistemu dobili nakazanih manj sredstev ali pa ničesar. Od zneska otroškega dodatka jim je bil odtegnjen znesek preveč izplačane akontacije denarne socialne pomoči. In zgodilo se je, da so ljudje ostali brez otroškega dodatka. Ogromno uporabnikov je zaradi tega nezadovoljnih. Sistem je naravnan tako, da je to ljudem enostavno pobral. To se nam ne zdi prav.

Človeka pustiti brez otroškega dodatka, dokler se preveč izplačana sredstva  ne poračunajo, je neodgovorno.

Kakšna bi bila vaša rešitev?

Uporabnikom sicer razlagamo, da se bodo preveč izplačani zneski akontacij morali poračunati. Ampak zdelo bi se nam normalno, da bi se ti preveč izplačani zneski obračunavali po mesecih, torej po obrokih. Ljudje prihajajo, denarja ni, a preživeti morajo. Pomagamo jim lahko z izrednimi denarnimi socialnimi pomočmi, a to so enkratni zneski, ki le začasno odložijo problem.

Nekatere napotimo tudi na Rdeči križ in Karitas, ampak tudi oni so omejeni z razpoložljivostjo možne pomoči. 

Ali »breme« reševanja vlog po novi socialni zakonodaji pade tudi na socialne delavce ali se z njimi ukvarjajo pravniki in drugi ustrezno izobraženi delavci?

Center za socialno delo je pristojen za izvajanje javnih pooblastil in socialnovarstvenih storitev. To delo, po katerem sprašujete, po Zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev  opravljajo samo nekateri strokovni delavci in sodelavci. Že prej smo imeli delo razdeljeno tako, da so te vloge za socialne transferje reševali samo nekateri. Vsi ostali strokovni delavci svoje delo naprej opravljajo normalno.

Za potrebe izvajanja novega zakona smo na novo zaposlili nekaj ljudi. Nekatere pravice so se iz občine prenesle na center za socialno delo, zato smo iz murskosoboške občine dobili dve novi sodelavki, poleg tega smo zaposlili še pet strokovnih delavcev oz. sodelavcev. Tako da na tem zakonu konkretno dela sedem novih delavcev. Glede na to, da smo prostorsko omejeni, smo morali v Murski Soboti na »tajni« lokaciji posebej najeti šest pisarn, v katerih strokovni delavci rešujejo vloge, a uporabnikov tam ne sprejemajo.

Zaradi zagotavljanja miru strokovnih delavcev?

Tako, vso slabo voljo uporabnikov »prevzamemo« mi na Centru za socialno delo Murska Sobota. In vidi se razlika glede na število rešenih vlog. Več jih seveda rešijo tisti sodelavci, ki v miru delajo na tej naši dislocirani enoti. 

V začetku, ko sistem še ni deloval, kot bi moral, smo delo organizirali v dveh izmenah, delali smo  tudi ob sobotah  in nedeljah. Vse nadure, ki jih strokovni delavci naredijo, so seveda plačane. Delavci torej so nagrajeni za svoje delo in mogoče je tudi to neke vrste dodatni motiv za njih.

Ali sorazmerno s porastjo vlog v zadnjem času narašča tudi potreba po različnih vrstah psihosocialne pomoči za uporabnike?

Sigurno je to povezano s tem. Stiska ljudi se povečuje, še posebej, ko primanjkuje finančnih sredstev. To se kaže v obliki povečane fizične agresivnosti, nasilja v družini, v končni fazi se ljudje tudi zatekajo v alkohol.

Brezposelnost »razžira«posameznika. Ker je v Pomurju stopnja brezposelnosti najvišja v Sloveniji, verjetno ljudje doživljajo številne stiske, povezane s posledicami brezposelnosti. Kaj opažate vi oz. vaši strokovni sodelavci v povezavi s posledicami brezposelnosti in kako se tem ljudem pomaga?

Brezposelnost je problem, s katerim se soočamo že nekaj let, predvsem po propadu Pomurke in Mure. Vse te stvari so še povečevale probleme, povezane z brezposelnostjo. Nekako je sicer še bilo znosno, dokler so ti ljudje prejemali nadomestila za brezposelnost, potem pa so se začele težave. Služb v Pomurju tako rekoč ni na voljo, gospodarstvo je na »nuli«, in sociala potem s svojimi mehanizmi tu lahko pomaga.

V skrajnih primer človeka k nam pripelje stiska in tovrstnih stisk je v zadnjem času res veliko. Stiske rešujemo na različne načine, od pomoči v obliki prehrambenih paketov, izrednih socialnih denarnih pomoči, do občinskih pomoči. Opažamo, da nekateri zavračajo denarne socialne pomoči, ker se zavedajo, da bo to potrebno državi vrniti. Ne vem, če je to preveč pametno, sploh na račun slabše kvalitete življenja. Največ takih primerov je med starimi ljudmi, ki so navezani na zemljo in premoženje, ki ga imajo, in  odpovedujejo se prejemanju varstvenega dodatka. Ti starejši ljudje tako morajo preživeti z nekaj sto evri pokojnine, otroci jim pa tudi največkrat težko pomagajo.

Socialna stiska se bo pri nas po moji oceni še poglabljala.

Ste črnogledi?

Realnost je žal taka. Mislim, da olepševanje ne vodi nikamor. Za Pomurje je sicer dejstvo, da ima največ brezposelnih v populaciji aktivne starosti (tam okrog 45 let). Veliko je tudi brezposelnih mladih in iskalcev prve zaposlitve. To je slika naše realnosti.

Sociala pa potem to realnost »posrka« vase ...

Socialni delavci smo tisti, na katere se izlije vso nezadovoljstvo, ki vlada pri nas. Vajeni smo vsega in res smo na bojni črti, na kateri se vse zgodi. Sploh zdaj je problem, ker ljudje težko sprejmejo, da so kar naenkrat ostali brez denarne pomoči. Po moji oceni bo potrebno kakšno leto, da ljudem pride v zavest, da je zakon namenjen temu, da denarno pomoč dobijo tisti, ki jo potrebujejo in ki so do nje dejansko upravičeni. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.03.2012 ob 8:19 Pika gost

      In zakaj se direktorji centrov niso uprli in ne sprejeli prenos varstvenih dodatkov na socialo. Na pokojninskem pa si grejejo r..i, saj na odločbo pokojnine moraš čakat kar nekaj mesecev (taki ne bodo tehnološki višek). Vedelo se je, da tako masovno povečanje socialne pomoči ni možno izvesti tako, da bi bili vsi zadovoljni. Večini nezaposlenih, seveda ne po svoji krivdi je po mojem zelo težko zaprosit za pomoč, ki je neobhodna, poleg tega jih obravnavajo z vprašanji - celo matere samohranilke kot da so kriminalci. Skrajni čas je, če se hoče država izognit socialnim nemirom, da se začne ukvarjat z zaposlitvijo ljudi, ne pa da si delijo poleg velikih plač, še mastne stroške, tistim pa seveda vzet, ki se borijo za golo preživetje.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.03.2012 ob 9:18 dash gost

      No je vsaj realno povedala kaksna je realnost tega nasega Pomurja in kaksna so nerealna pricakovanja ljudi,zdaj pa je ze treba enkrat natociti cistega vina in sprejeti da prihodnost ni lepa,vsaj ne v naslednjih dveh treh letih.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.