https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Bodo učitelji po novem osem ur presedeli v šoli?

28.03.2012 ob 15:09  

So učitelji plačani za to, da so osem ur na dan prisotni na delovnem mestu, ali za to, da dobro opravijo svoje delo? Ta dilema se je pojavila s predlogom o osemurnem delavniku učiteljev v šolah.

 

Državna sekretarka šolskega ministrstva Mojca Škrinjar je na svoj predlog, da bi morali učitelji s svojo 8-urno dnevno prisotnostjo na delovnem mestu izpolniti zakonske kriterije, doživela oster odziv. To rešitev zavračajo tako šolniki kot tudi sindikat delavcev v šolstvu.

Kako učitelji zapolnijo 40-urni delovnik?

Rešitve v zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja sicer določajo, da k učiteljevemu delu spada poučevanje, priprava na pouk, ocenjevanje učenčevih izdelkov in drugo delo. Predpisi določajo 40-urni delovni teden, od tega je le določeno število ur učne obveznosti. Ta je za učitelje teoretičnih predmetov v osnovni šoli 22 ur in v srednji šoli 20 ur. Učitelji slovenščine (italijanščine, madžarščine) imajo za eno uro znižano učno obveznost. Če tako zahteva organizacija dela na šoli, lahko ravnatelj posameznemu učitelju poveča učno obveznost največ za 5 ur ali pa mu jo zmanjša, a ne več kot za 3 ure. S pripravami, ocenjevanjem učencev in drugim delom, ki ga opravljajo učitelji, si ti zapolnijo delovnik do 40 ur.

Potrebna pravila za poenotenje?

Kot navajajo na 24ur, ravnatelji nekaterih šol menijo, da je poenotenje kriterijev za beleženje ur potrebno in se sprašujejo, ali ni morda naloga šolskega ministrstva, da postavi pravila za poenotenje. Doslej je bila naloga ravnateljev, da odločajo o tem, koliko ur morajo učitelji dejansko preživeti v učilnici in kako zapolniti kvoto ur.

Pomanjkanje prostorov, kjer bi učitelji nemoteno delali

Zakon o delovnih razmerjih določa 40-urno prisotnost na delovnem mestu, kar pa učitelji ne izpolnjujejo. Sama narava njihovega dela poleg dela v učilnici obilo priprav, strokovnih izpopolnjevanj in drugega dela izven šolskega urnika.

Učitelji na nekaterih šolah že dokazujejo prisotnost z beleženjem ur, ki jih izvedejo, kar pomeni, da beležijo učne ure, malico, dežurstva na hodnikih, govorilne ure. Praznine v delovnih urnikih zapolnjujejo z nadomeščanji, seminarji in sestanki. Na določenih šolah so že uvedli 8-urno prisotnost v šoli, problem pa je pomanjkanje kabinetov, kjer bi lahko vsi učitelji kakovostno opravili obveznosti, kot so ocenjevanje nalog in priprave za pouk. Zaradi tega mnogi učitelji nosijo delo domov in to opravljajo v svojem prostem času zunaj delovnega časa.

Pogledi na delo učiteljev različni

Odpira se vprašanje, ali bi skupni sistem prinesel več reda. Poenotenje sistem podpira 65 % ravnateljev, končne rešitve pa še niso našli. Dušan Merc, ravnatelj OŠ Prule pravi: „Učitelji imajo pri plači toliko dodatkov, da lahko zaslužijo polno plačo že z 20 ali 21 urami direktnega dela z učenci. To ni polna ura, temveč 45-minutna ura! Učitelji imajo toliko pravic, da ne bi omenjal, zato vik in krik nista upravičena in na mestu!" in zagovarja povečanje ur dela, med katerimi so učitelji neposredno z otroki.

Tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Sandi Modrijan pravi, da je obvezna 8-urna prisotnost v šoli glede na naravo dela učiteljev nemogoča. Na SVIZ-u nasprotujejo administrativno-normativnemu pogledu na delo učiteljev in poudarjajo, da gre za podcenjujoč odnos do izkazane odgovornosti učiteljev. So pa številne predloge in rešitve pošiljali na ministrstvo že v prejšnjih mandatih, vendar se te problematike na ministrstvu niso dotikali ne v času ministrovanja Milana Zvera in ne v času ministra Igorja Lukšiča. Nobena država v Evropi nima obvezne 40-urne prisotnosti učiteljev na delovnem mestu, zato tudi Slovenija ne more preoblikovati dela učiteljev v uradniška okolja.

Debata o 8-urnem delavniku je začasno ustavljena, so pa na ministrstvu pripravili povečanje učnega načrta, delovnih obveznosti, delovnih nalog in normativov, s čimer se zaostruje pritisk na učitelje.

Foto: www.sxc.hu

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2012 ob 17:04 študent gost

      Edino pravilno. Znani so številni primeri, ko zelo "OBREMENJENI" učitelji imajo celih 15 ur tedenskih obveznosti... Po 45 minut seveda... Ni ga učitelja z manj kot 1.100,00 € plače, plus malica, plus potni stroški.... Imajo vse počitnice, za 1. maj, jesenske, božične, zimske pa še seveda poletne. Pa še 5 dni dopusta lahko koristijo. Samo so naj tiho kot miši, krize do sedaj niso čutili niti milimetra...

      11 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.03.2012 ob 18:17 kodila gost

      Veš kaj študent, če si to, pojma nimaš. Jaz sem učitelj in rade volje bom sedel v šoli osem ur. Vendar naj potem ob sobotah, nedeljah in praznikih ter popoldnevih vozi oz. se ukvarja s tvojim otrokom nekdo drug. Tudi jaz bom ob treh zaprl štacuno in bom imel mir. Če pa ne poznaš učiteljskega poklica, se prej malo pozanimaj. Je pa v človeški naravi, da kritizira brez osnove. Mi ne delamo s papirjem, ki ga, če se zmotiš, zmečkaš in vržeš v koš. To boš lahko delal ti, ko boš zaposlen. Tudi jaz imam svoje mnenje o marsikaterem poklicu, mogoče tudi o tvojem bodočem. Napiši, kje delaš, oz. kako dolgo že študiraš, pa ti ne bom odgovoril, ker so takšne debate brez zveze.

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.03.2012 ob 18:59 Grinta gost

      Poslušaj, študent - ne na pamet.... Učitelj ima cca 1450€ bruto!!!! plače - koliko je to netto, si izračunaj sam.... seveda če veš. Učitelj z 15 ur tedenske obveze po 45min kot sam veleumno ugotavljaš pa ima cca. 900€ bruto.... Kar se tiče malice, ti jo izplača vsak delodajalec, kakor tudi potne stroške... Kar se pa tiče dopustov, je pa učitelj doma točno toliko dni, kot ima dopusta.... V jesenskih in zimskih so največkrat izobraževanja..... Kar se pa tiče pet dni... med šolskim letom samo dva dni dopusta in še to ne skupaj.... Toliko v vednost - iz prve roke.....

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.02.2018 ob 18:32 gost

        Med zimskimi in jesenskimi počitnicami izobraževanja so, vendar nanje redki hodijo. Delam na šoli in iz prve roke vem, da skoraj nobenega ne poznam, ki bi prav pogosto hodil na izobraževanja. Tako da to je bolj izjema kot pravilo.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.03.2012 ob 19:18 Gusti gost

      Študent, že iz tvoje objave se vidi, da žal nisi razgledani. Pa še nevoščljivi si.Učitelji so zelo obremenjeni, njihovo delo ni samo iti v razred in domov, ampak imajo celi kup birokracije za urediti!

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.03.2012 ob 20:48 študent gost

      Čisto slučajno študiram ekonomijo in 2 leti zapored sem v poletnih mesecih delal (tudi letos bom) v računovodskem servisu, ki opravlja te storitve tudi za šole. Plača 900,00 € bruto tudi z zmanjšanimi obveznostmi NE OBSTAJA, to je čista laž. 100 € bruto imajo manjšo plačo kot tisti s "kao" polnimi obveznostmi 19 ur. In to je 19 x 45 minut, pa še to jih velik del zamudi na uro med odmori (ne vsi, da ne bom koga po krivem obtožil). V katerem plačnem razredu prične učitelj začetnik? In v katerem plačnem razredu je učitelj svetnik? V enih primeraj majo celo učitelji večjo plačo kot ravnatelji, pa niti ti si ne zaslužijo takšnih plač v kriznih časih kot jih imajo. Naj se novinari potrudijo pa plačne razrede in višino plač javno objavijo, pa bomo videli kdo laže... Saj je navsezadnje tau javni sektor in imajo vsi izvedeti višino plač... Obenem sem pa na servisu videl plače inženirjev, ekonomistov ipd. in se v povprečju niti slučajno ne morejo primerjati z učiteljskimi...

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.03.2012 ob 20:48 aoxd gost

      grinta me pa zanima kateri ucitelj ima takšn placo kot navajas - mogoce pripravnik. so kar dosti višje.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.03.2012 ob 21:03 učitelj gost

      Žal papir lahko vse prenese, kaj pa je realno prikazano pa je mizerija. Stil življenja se je zelo spremenil s tem pa tudi način in delo učitelja, ki je vedno bolj zahtevno in necenjeno. Samo za 15 minut bi moral nekdo drug priti v razred (pomožnosti, kjer je še kakšen otrok s pp-posebnimi potrebami vključen v razred) pa naj poda mnenje.Ali je res potrebno delati toliko ur, ali je potrebno zvišati normative,...dajmo strokovnjak?.Najboljše, da bomo 24h prisotni v šolah, družine pa v propad. Dajte no!!!!!!!!!!!!!

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.03.2012 ob 21:07 študent gost

      Pa še glede dopustov. Koliko učiteljev bo ta teden med 1. majskimi prazniki, ko imajo učenci počitnice na izobraževanjih? Izobraževanja my ass... Te floskule prodajajte vi komu drugemu... Koliko učiteljev se popoldne dodatno po osem urnem delovniku ukvarja z učenci? Praktično, mogoče 10 % in nič več. Žal mi je za teh 10 % pridnih učiteljev, večina učiteljev svoje opravi v učilnici, potem pa brž domov. Osem urni delovnik je lahko tudi popoldne kodila. Saj učitelji ne začnejo vedno ob 07:00, ampak tudi kasneje. Učitelji bi morali delati 40 ur na teden kot vsi ostali, kar pa ne pomeni, da je to nujno od 07:00 do 15:00, ker to tudi v gospodarstvu ni tak. Zdaj ztudi pomagam v računovodskem servisu, ker se oddajajo bilance in se dela cele dneve "dragi učitelji"... In ne dobijo vseh nadur plačanih, če se pa bunijo pa na njihovo delovno mesto čaka 10 drugih. Redki izmed vas učiteljev so taki, ki delajo po celi dan za učence, zelo redki...Samo si poglejte kaj je povedal ravnatelj OŠ Prule o učiteljskih privilegijih...

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.03.2012 ob 21:12 grinta gost

      @aoxd daj, razloži, kaj je to učitelj pripravnik??? Kar se tiče plač, maš slabe podatke... študent, tij si pa mogoče pomagal temu servisu, ki je mel prejk gimnazijo?? Bi vas dal za eno uro ( šolsko ) v razred, pa da vidimo... se strinjam s tabo - učitelj...

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.03.2012 ob 21:12 študent gost

      Kakšne betežne ti imaš učitelj? Kaj pa tisti, ki delajo v gospodarstvu pa jih najmanj 40 ur na teden ni doma, tisti nimajo družin? Če ste plačani za 40 urni delovnik ga pač morate oddelatai, ker je dejstvo da je to kao vaše delo doma en velik NATEG.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.03.2012 ob 21:19 študent gost

      Glede gimnazije je pa tak, da bi učitelji na gimnaziji MS še zelo dolgo podpirali Regino, če se ne bi zgodila ta afera s temi nepravilnostmi. Ko pa prvič niso dobili plač se je pa vse zelo spremenilo. Regina je bila za učitelje super ravnateljica, ker je vsak lahko delal kar je hotel. Sem hodil jaz na to gimnazijo, ki je bila včasih elitna, zdaj pa... Upam, da bo Činč naredil red, čeprav nisem najbolj prepričan v njegove organizacijske sposobnosti. Je pa prav da dobi priložnost, da se dokaže. Učitelj ni bil slab. Ne nisem delal v tem računovodskem servisu, ki je imel čez gimnazijo MS, ampak v enem v MB... Več pa ne povem.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      28.03.2012 ob 21:23 sem učitelj gost

      suuuuuuper ideja. pridem ob sedmih, pamet na pašo, čakam do treh, pa grem domov. in naslednji dan znova. v službi si spočijem, da popoldan lahko opravim še pol šihte (šušmarim). življenje bo lepše. dopusta bom imel 30 dni, plača (38. plačni razred) pa za to delo tudi ni tako slabo. braaaaaavo janševa vlada.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      28.03.2012 ob 21:27 sem učitelj gost

      sem pozabil!!! delal bom 40% manj kot sedaj, utrujen bom manj, živci mi bodo tudi služili do penzije. v glavo si moram zabiti le to, da me boli k.... za prihodnost naroda, kot vse tiste, ki pljuvajo po nas. mogoče bom pa kdaj še ravnatelj!

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      28.03.2012 ob 21:28 študent gost

      "sem učitelj" tako kot morajo vsi, ki so plačani za 40 urni delovnik tudi 40 ur delati bi morali tudi učitelji. In to vam seveda ne diši. In pridete ven s primitivnimi kot si prišel ti, da boš imel pač možgane na paši v svojem delovnem času za kar si pa ne pozabi plačan... Zato pa smo kje smo. Pa nisem nek Janšev podpornik, ga nisem volil...

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      28.03.2012 ob 21:32 študent gost

      a manj boš delal kot že delaš? A to je sploh v praksi izvedljivo? Žal mi samo vseh pridnih učiteljev, ki jih je tudi nekaj...

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      28.03.2012 ob 21:52 učitelj gost

      Sam sem učitelj in se zelo veselim tega, da bomo končno 8 ur na dan v šoli in delali samo osem ur za šolo. Sedaj delam dnevno več za šolo, tako pa bom oddelal 8 ur in se mi bo "sviralo" za vse. Tisti ki pa tukaj nekaj prigovarjate čez učitelje vam predlagam, da greste vsaj en dan v razred. Kar se pa tiče plačnih razredov pa ni potrebno biti novinar raziskovalec. Plačni razredi so javno objavljeni npr. www.fides-si.org/pdf/placna-lestvica-2011.pdf

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      29.03.2012 ob 7:32 aoxd gost

      grinta - sem videl kar nekaj plačilnih list uciteljev pa so skoraj vse bile z zneskom neto tako kot ga ti navajas pod bruto. pa nič ne joči, bi te pa rad videl kako bi še jamral ce bi delal v gospodarstvu za pol nizjo plačo pa brez urnika.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      29.03.2012 ob 8:33 Gusti gost

      Študent, ti se zavedaš, da delaš za rčn servis, ki sigurno ni vesel, da mečeš z njihovimi podatki naokoli?Se mi zdi, da vem, kdo si.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      29.03.2012 ob 8:58 jao mene gost

      Dragi moji v pomurju dela ogromno učiteljev, kateri sploh diplom še nimajo ali pa jih sploh nimajo. Vprašali se boste, kako pa je to možno? Ja nažalost tudi to je možno v naši ljubi Sloveniji.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      29.03.2012 ob 9:33 študent gost

      Gusti toži me, ker sem javne podatke dal v javnost... Da počim od smeha... Teoretično bi bilo sporno, če bi plačo z imenom in priimkom dal v javnost... Pa sem? Nisem! Samo sem dokazal, da eni na veliko lažete glede svojih dohodkov in zdaj vas to boli... Ko mački stopiš na rep, cvili. Pošteno bi bilo, da bi rekli, da imate solidne plače, ne da stokate in jamrate brezveze.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      29.03.2012 ob 10:31 sem učitelj gost

      ravnatelj mi ne more dati tako nizke plače, kako lahko jaz malo delam. kaj mi torej more? pridem ob sedmih, mešam zrak, pa odidem ob treh. od štirih do osmih delam na črno, prav tako v soboto in dobim še pol plače. tako nameravam prebroditi krizo.ne bo mi več treba po tretji uri čakati od službe izmozganim staršem, da me buzerirajo, kako ne morejo svojemu najstniku več nič dopovedati, kaj šele od njega zahtevati. NIHČE mi več ne bo govoril, VI GA ZRIKTAJTE. s kriminalom najstnikov se bo ukvarjala izključno policija (sociali že sedaj ni za to), ne bo mi potrebno biti dosegljiv na GSM, da me ravnatelj zagnjavi še za kakšno popoldansko aktivnost, ... živela kriza!!!!!!

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      29.03.2012 ob 11:05 bankir gost

      da presekam diskusijo glede višine plač - ravnokar gledam podatke v računalniku in višina plač lahko potrdim je priliv tolikšen kot navajate učitelji za bruto. Torej plače niso tako nizke kot jih tukaj želijo predstaviti učitelji. Podatek pa je naveden na osnovi pregleda povprečja prilivov na TRR v zadnjih treh mesecih, pregledal pa sem šest učiteljev. Bi pa učiteljem ki komentirajo na tej temi sporočil naslednje. Zgrožen sem nad nizko kulturo komuniciranja, predvsem pa načinom razmišljanja. Enemu je težko ker ima v skupini otroka s posebnimi potrebami?! a res takšni ljudje učijo naše/moje otroke? pa da vas spomnim - za ta poklic ste se odločili sami. Btw, a ni sedaj čas pouka, kako pa lahko učitelji visite na tem forumu ob tej uri?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      29.03.2012 ob 11:11 bankir gost

      še nekaj. Predlagam da pogledamo naše službene prisotnosti ta teden. Moj je izgledal tako: Ponedeljek bil v službi od 7.30 do 17.00 Torek bil v službi od 7.15 do 18.30 Sreda bil v službi od 7.45 do 16.00 Četrtek prišel v službo ob 7.30 in zaklučil ob 19.00 uri (sestanek v Mariboru) Prosim učitelje da napišete še kakšen urnik ste pa imeli vi ta teden (seveda vabim tudi ostale da primerjamo našo delovno prisotnost)

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      29.03.2012 ob 11:25 Snops gost

      //začetek citata @študent Edino pravilno. Znani so številni primeri, ko zelo "OBREMENJENI" učitelji imajo celih 15 ur tedenskih obveznosti... Po 45 minut seveda... Ni ga učitelja z manj kot 1.100,00 € plače, plus malica, plus potni stroški.... Plača 900,00 € bruto tudi z zmanjšanimi obveznostmi NE OBSTAJA, to je čista laž. 100 € bruto imajo manjšo plačo kot tisti s "kao" polnimi obveznostmi 19 ur. In to je 19 x 45 minut, pa še to jih velik del zamudi na uro med odmori (ne vsi, da ne bom koga po krivem obtožil). //konec citata Lažeš. Ob 75% obveznosti sem imel slabih 700€ plače. Ob 30% obvezi sem imel slabih 300€ neto plače. Malico in potne stroške pa tako ali tako dobi vsak zapolseni. Bruto plače se ne spomnin, vendar ob 30% obveznosti sigurno ni bila 900€.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      29.03.2012 ob 11:26 Snops gost

      Še enkrat, ker ne morem popravljati: //začetek citata @študent Edino pravilno. Znani so številni primeri, ko zelo "OBREMENJENI" učitelji imajo celih 15 ur tedenskih obveznosti... Po 45 minut seveda... Ni ga učitelja z manj kot 1.100,00 € plače, plus malica, plus potni stroški.... Plača 900,00 € bruto tudi z zmanjšanimi obveznostmi NE OBSTAJA, to je čista laž. 100 € bruto imajo manjšo plačo kot tisti s "kao" polnimi obveznostmi 19 ur. In to je 19 x 45 minut, pa še to jih velik del zamudi na uro med odmori (ne vsi, da ne bom koga po krivem obtožil). //konec citata Lažeš. Ob 75% obveznosti sem imel slabih 700€ plače. Ob 30% obvezi sem imel slabih 300€ neto plače. Malico in potne stroške pa tako ali tako dobi vsak zapolseni.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      29.03.2012 ob 11:28 Snops gost

      Ahh, očitno se tukaj niti odstavka ne da narediti.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      29.03.2012 ob 12:24 Snops gost

      Sam sem delal v šoli in sem imel priložnost spoznati učiteljsko delo – psihično naporno in izčrpavajoče. Učiteljstvo ni rokodelstvo! Če bi služba učitelja bila tako super, nikoli ne bi niti pomislil, da bi jo zamenjal (in iz istega razloga mnogo diplomantov s pedagoško izobrazbo nikoli ne namerava delati v šoli). Zato tudi mislim, da edine verodostojne komentarje lahko podajajo tisti, ki so v šolskem procesu bili udeleženi kot učitelji (vsaj kakšno leto dni), in so imeli priložnost spoznati vse dimenzije pedagoškega procesa. Prav tako mislim, da boste težko našli osebo, ki je v bližnji preteklosti delala kot učitelj (zdaj pa ima npr. neko drugo zaposlitev) in bi imela podobno mišljenje kot kritiki učiteljev.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      29.03.2012 ob 13:28 eden gost

      Jaz tudi upam, da bo to sprejeto ... ker se v javni upravi več ne sme dodatno zaposlovati se zdaj tisto dodatno delo razdeli med že zaposlene učitelje na šoli na kateri uči moja žena. Vsak dan odhaja ob 7:00, redko pride domov pred 15:30, potem sledijo še razne priprave, popravljanje kontrolk, zvečer ponavadi sedi še kakšno uro ali dve pred računalnikom kjer pripravlja razne projekte katere bi v bistvu morali narediti učenci, ker pa se tem ne da oziroma nimajo interesa, staršem pa je tudi vseeno, mora to pač ona narediti, ker ravnatelj bo v primeru, da naloga ne bo narejena stisnil njo in ne učencev. Tako, da ja....zelo se veselim 8 urnega delavnika za učitelje!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      29.03.2012 ob 13:34 Lantiba gost

      Zgoraj imenovanii "sem učitelj" - upam, da ne boš učil mojega otroka.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      29.03.2012 ob 13:38 hmmm gost

      @eden a nisi mogoče pomislil, da ima ta tvoja žena kakšne druge obveznosti... Ko bo 8 urni delavnik, boš mogoče imel več nadzora.... V razmislek!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      29.03.2012 ob 13:58 sem učitelj gost

      @ Lantiba nisem edini učitelj, ki je do zdaj delal in opazil, da ga imajo vsi za norca. nekdo v tej debati je omenil, da pozna kar nekaj dobrih učitelje. vraša jih naj, kaj menijo o moji izjavi. mislim, da je tvoj otrok v resni nevarnosti. najbolje, da ga sam podučiš o vsem potrebnem. tako boš sam spoznal učiteljski poklic.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      29.03.2012 ob 14:44 p gost

      deca so razvajena, starši jih doma ne ladajo, ene družine so na robi razpada. Starši cejli žifčni ne ladajo nikaj, učitelj pa jih more ladati 25 ka ne gučin o ton ka starši davlejo svojoj deci potuho namesto ka bi ga s šibof po rijti. Učitelj je več nej učitelj kak je bil pred 30 lejti in predlagan vsen tistin keri mate kaksne koli dvome ka idete vsaj za eno voro v razred. Ali pa tak. Ci van ge poven ka mate vutro na soli npr. 7 ur pouka kak učitelj mi povejte ci te vupali iti v razred nej ka bi si doma malo stvarij poglednoli pa se pripravili? Ste heroji? Se keri vupa zblamejrati? Ali pa tak. Ste v gostpodarstvi, v firmi. Pa van šef povej, vutro pa ste predavatelj za vse zaposlene in te meli za njih seminar kak se nekaj dela. Te šli predavat brez ka bi si kaj poglednoli doma? Ali pa či van na konci dajo nekši izdelek pa ga morete poglednoti, popraviti pa tak dale. Gda te tou delali?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      29.03.2012 ob 14:49 no ja gost

      p Vse to ka praviš je res. Začetek učiteljske kariere je težki, kot v vsakon poklice. Z leti kda pa maš v malon prsti vse, je pa enostavno, ka se tiče snovi, način dela itd. Gučin van iz prve roke, nemamo se kaj buniti ide nan dobro.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      29.03.2012 ob 15:29 bankir gost

      Jaz v moji službi občasno tudi predavam večji skupini. Če sem v začetku res potreboval priprave sedaj to izpeljem "na pamet" brez priprav. Moje predavanje traja od 8.30 do 16.00 ure, tudi do 4 dni zaporedoma, odmor je na vsako uro in pol. Torej uro in pol koncentracije in predavanja zelo zahtevnih slušateljem pa moram priznati da mi je to kar v sprostitev v primerjavi z mojim dnevnim delom.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    35. gost
      29.03.2012 ob 15:58 xxx gost

      Mejne pa zanijma kak do se te plačüvali športni dnejvi, šole v naravi, razni izleti, seminari, izobraževanja, krožki???? Če do učitelji 8 ur dopoldan v slüžbe in do vsi otroci te pri pouki nedo mogli opravljati krožkov pa ostalih stvari. Kak de te tou? Do učiteljon te plačüvali masne nadure za tiste izlete, šole v naravi, športne dnejve, izobraževanja, seminare... Zdaj tou vse ide v delovni čas. Če de 8 urni delavnik pa več toga nede.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. gost
      29.03.2012 ob 20:06 gostja x gost

      Vsaka služba je v današnjih časih po svoje težka in stresna. Grdo pa je, da premnogi zelo radi pljuvajo po učiteljih, ker so kmalu doma, imajo vsake dva meseca počitnice ipd. Ne vem, ali je to zavist ali pa kaj drugega. Učitelji imamo veliko obveznosti. Naš delavnik ni vsak dan isti., saj imamo poleg poučevanja tudi druge obveznosti. Nikar ne mislite, da smo vedno doma, ko so počitnice. Naše delo je posebno. In dragi kritiki šolnikov: Zvečer, ko se usedete pred televizor, se pogovarjate s partnerjem, učitelji sedimo za mizo in se pripravljamo za pouk, popravljamo naloge... Najlažje kritizira tisti, ki nikoli ni poučeval. Dopust imamo lahko le takrat, ko so šolske počitnice in ker je takrat sezona, plačamo več. Tisti, ki ne delajo v šolstvu lahko včasih koristijo ure, mi pa lahko kvečjemu vzamemo neplačan dopust. Menim, da kljub temu, da nekateri računajo in računajo in pri tem ugotavljajo, da učitelji delamo premalo, to ne drži.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    37. gost
      29.03.2012 ob 20:07 kodila gost

      Bankir idi delat v šolo. Tebe morajo verjetno poslušati po službeni dolžnosti, ker morajo na koncu dobiti papire. In to so zelo zahtevni slušatelji. Pa ka si tij, Obama ? Jaz sem učitelj in če rečem, da mi je moj poklic všeč in da ga rad opravljam, mi je takoj treba vzeti plačo ? Lahko tudi tebe skritiziram, če bi vedel kaj delaš. V vsakem poklicu je nekaj lepega in nekaj težkega. Tudi v tvojem je lepo to, kot vidim, da lahko predavaš. Upam samo, da ne prodajaš megle. In upam, da ne delaš za minimalno plačo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    38. gost
      29.03.2012 ob 20:32 Snops gost

      @bankir: Tvoj pedagoški proces se razlikuje v pomembni stvari v primerjavi z učiteljskim delom: ne vsebuje vzgojne komponente, ki je najzahtevnejši del učiteljskega poklica (oz. postane v kombinaciji s poučevanjem). Sicer pa učiteljsko delo ne traja 4 dni, ampak 200 dni (približno, govorim na pamet).

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    39. gost
      29.03.2012 ob 20:36 delaven gost

      učitelji obvezno 8 ur v šoli zadnji čas je,ka se tou uvede,Tak dobro kak je učiteljon ni nobenemu v javnem sektorju,razen v soboški občini občinaron kerih je 50 procentov preveč,ali so meli veze ka so tan čiglij nika ne delajo,praznijo samo državni proračun...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    40. gost
      29.03.2012 ob 20:44 Snops gost

      @delaven: Kratko in jedrnato: kolega, nemaš za burek.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    41. gost
      29.03.2012 ob 20:51 Snops gost

      @no ja: To ti pa vsekakor verjamem, da so izjeme, ki jim gre kar dobro. Vam zaupam primer: znanec, ki je obiskoval eno izmed srednjih šol, je potožil, da pri praksi, ki je imajo 5 ur na teden, ne delajo dobesedno nič (in se zato niso nič naučili), saj jim učitelj enostavno ne da dela (torej jih ne vodi skozi pedagoški proces). Pravzaprav ga večino časa niti ni bilo v učilnici! No, na srečo ta učitelj več ne poučuje, kajti zasedel je pomembno javno funkcijo (jep, temu se reče ironija). Sicer pa moram povedati, da kaj podobnega nikoli nisem videl. Očitno je za to potrebna taka narava dela (oz. vloga predmeta v celotnem izobraževalnem procesu) in dobro pajdaštvo z ravnateljem.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    42. gost
      29.03.2012 ob 23:55 zavedni gost

      Pred časom sem bral neko statistiko EU o šolstvu--slovenski učitelji najmanj delajo v svojem poklicu vvsej Evropi

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    43. gost
      30.03.2012 ob 7:40 Snops gost

      @zavedni: za tako obtožbo se spodobi, da podaš vir. Drugače lahko vsak poda izjave v stilu "nekje sem bral, bla bla bla".

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    44. gost
      30.03.2012 ob 7:50 Snops gost

      Sicer pa sam podajam povezavo do prispevka o najbolj stresnih poklicih, med katerimi je tudi učiteljski poklic. Vsebuje tudi opis, zakaj je nek poklic stresen, in po moje kar drži. Prispevek je v angleščini. Podoben prispevek se najde v slovenščini, vendar so opisani razlogi za stres naravnost smešni in očitno rezultat popolnoma amaterskega dela. Povezava: http://www.mainstreet.com/article/career/work/life-balance/12-stressful-jobs-avoid

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    45. gost
      30.03.2012 ob 10:38 XY gost

      Brez veze je ta debata. Vsak poklic ima svoje obveznosti. Nekatere se opravijo vse v času 8 urnega delavnika, nekatere pa še doma. Če ste vsi tako proti učiteljem, da imajo toliko in toliko privilegijev, zakaj pa niste vsi šli za učitelje? Vsak si izbere sam poklic in vsak poklic ima svoje obveznosti! Ne glede na to, če delate v šoli, če ste ekonomist, če ste trgovec ...

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.