https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

NOGOMET

Navijaški klub FC Bayern Slovenija: Varovali so jih policisti, da jih Zvezdini navijači ne bi »ubili«

12.4.2012  

Na spletnem portalu Pomurec.com pričenjamo s predstavitvijo slovenskih navijaških klubov, kot prvi pa se nam je predstavil Navijaški klub FC Bayern Slovenija, ki je verjetno edini na pomurskih tleh, namreč ustanovljen je bil leta 2007 v Gornji Radgoni. Pogovarjali smo se s podpredsednikom društva Lukom Vukom, ki je bil zraven tudi pri ustanovitvi.

Navijaški klub FC Bayern Slovenija uradno obstaja od 15. januarja 2007, že leto ali dve prej pa so se nekateri zdajšnji člani odpravljali na tekme FC Bayerna v Münchnu in na gostovanja, predvsem v tekmovanju Lige prvakov. Navijaški klub je bil uradno potrjen s strani FC Bayerna 11. aprila 2007 in je še danes edini njihov fanklub v Sloveniji, pogoj, da to postaneš, pa je vsaj 25 članov.

In kako je do ustanovitve pravzaprav sploh prišlo? "Način je bil dokaj nenavaden. Kot že rečeno, smo se nekateri sedajšnji člani že prej odpravljali na tekme FC Bayerna. Okrog decembra 2006 je bil žreb Lige prvakov in žreb je našim namenil Real Madrid. Preko različnih kanalov smo poskušali dobiti vstopnice za to tekmo, a nam žal ni uspelo. Takrat smo si (zdajšnja uprava) rekli, da moramo ustanoviti fanklub, da bomo imeli večje možnosti pridobiti vstopnice za takšne tekme," pove podpredsednik in fankluba Luka Vuk. Predsednik je njegov brat Martin Vuk, med ustanovitelji pa je še Bine Slana (tajnik).

Štejejo 65 članov, med 15 do 20 jih redno hodi na Bayernove tekme

Fanklub Bayern Slovenija je urejen kot društvo, saj so ustanovitelji od vsega začetka hoteli, da jim ljudje zaupajo. Torej, da obstaja klubski transakcijski račun, da se ve, kam gre denar in da je vse transparentno. Statut in vsi ostali uradni dokumenti se hranijo na sedežu kluba v Gornji Radgoni.

Društvo šteje trenutno 65 članov, velika večina članov pa je že vsaj enkrat bila na tekmi FC Bayerna. Takšnih članov, ki se pa redno odpravljajo na tekme, pravi Vuk, je med 15 in 20. Sicer imajo na spletnem forumu 315 članov. Povprečna starost je okrog 29 let, med najmlajšim in najstarejšim članom pa je 39 let razlike. Člani prihajajo več ali manj iz celotne Slovenije, največ pa jih je iz Pomurja in Gorenjske.

Da postaneš član fankluba moraš biti le nogometni navdušenec

Pa morajo morajo novinci storiti opraviti kakšen test ali pokazati znanje o klubu in njegovi zgodovini, da postanejo člani društva? "Novinci ne potrebujejo opravljati nobenih testov – morajo biti le nogometni navdušenci, katerim je interes spoznati druge navijače FC Bayerna v Sloveniji. Vsa navodila kako postati član pa se najdejo na tej spletni povezavi. Izpolniti je potrebno dva pdf dokumenta in nam ju poslati na sedež društva, v roku nekaj dni pa novi člani dobijo na svoj e-mail naslov iz naše strani potrdilo, da smo njihovo željo članstva ugodili in nekaj besed o tem, da imamo klubsko stran in forum. Letna članarina znaša 20 EUR," pojasnjuje mlajši od bratov Vuk.

Glede na to, da društvo ima letno članarino, pa člani dobijo določene ugodnosti. Le-te so: organizirani ogledi tekme, ko je to le možno, cenejši prevozi na tekme ali cenejše vstopnice za tekme (ceneje od agencij, ki ponujajo oglede tekem Bayerna), ter 10 % popusta v uradnem Bayernovem Fanshopu (pri naročilu preko interneta) na vse izdelke, razen na tiste, ki so že znižani.

V petih letih izpeljali tri piknike

Kako pa je z druženjem članov, imajo morda kakšna srečanja? "Ker smo razdrobljeni po celi Sloveniji, se žal ne moremo družiti drugače kot preko našega foruma, kjer pa je zato vedno pestro. Enkrat na leto imamo srečanje, kjer se članom predstavi delo v preteklem letu, poklepeta o aktualnih temah in o aktivnostih v novi sezoni. Takrat imajo člani možnost sami predlagati izboljšave pri delovanju kluba. V petih letih obstoja smo uspeli izpeljati tudi tri piknike. Prvega smo imeli v Sv. Juriju ob Ščavnici, kjer smo igrali paintball in gledali tekmo FC Bayerna. Drugi in tretji pa sta bila v Tržiču, kjer smo igrali nogomet," pravi Vuk ter doda, da za letos zaradi veliko drugih obveznosti še niso ničesar pripravljali, vendar se bodo na nek način s člani zagotovo spet dobili v terminu, ki bo ustrezal večini.

Na leto si v živo ogledajo 7 do 10 tekem, sicer pa svoj klub spremljajo preko televizije in interneta

Najbolj strastni člani društva gredo na tekmo v eni sezoni med 7 in 10-krat, večinoma z avti, saj je zaradi služb, šole in drugih obveznosti skoraj nemogoče organizirati ogled tekem za večje število članov na en dan. Nekajkrat so se na tekme odpravili tudi s kombiji, avtobusom in letalom, najbolj oddaljeno gostovanje je bilo v Berlinu, prav tja so potovali z letalom.

Ko si ne ogledajo tekem Bayerna v živo, svoj klub spremljajo ponavadi preko televizije ali interneta. "Nekajkrat na leto pa se tudi nekateri člani iz bližine Gornje Radgone dobimo v klubskem lokalu v Gornji Radgoni in si skupaj ogledamo tekmo ter kakšno rečemo," pove podpredsednik fankluba.

Poznanstev v Münchnu za pomoč pri nakupu vstopnic nimajo, včasih jim jih je pomagal priskrbeti kar Borut Semler

Kar se tiče nakupov vstopnic za tekme, Vuk pojasni, da jih kupujejo pri FC Bayernu, ko pa jim ne ugodijo (Allianz Arena je skoraj vsako tekmo razprodana), pa poskušajo do njih priti tudi preko portala viagogo, kjer se prodajajo z garancijo - torej če jih tam kupiš, jih lahko pred Allianz Areno v Münchnu tudi dvigneš.

"Drugače je do vstopnic možno priti še preko uradnega Bayernovega foruma. Nekih poznanstev pa v Münchnu žal nimamo, saj smo premalo časa v Münchnu, da bi se lahko s kom boljše spoznali. Nam pa je v preteklosti Borut Semler, ko je še igral pri amaterjih Bayerna, priskrbel vstopnice in si vzel nekaj ur svojega časa ter nam razkazal München, za kar smo mu seveda zelo hvaležni," pravi Vuk.

Tako z FC Bayernom poleg že omenjenih vstopnic, sodelujejo še pri naročanju navijaških artiklov za njihove člane v uradnem fanshopu in ko delajo navijaške rekvizite. "Imamo klubski šal, ki je moral biti najprej potrjen s strani FC Bayerna. Ljudje, s katerimi imamo stike, so zelo prijazni in če je le mogoče, nam poskušajo izpolniti naše želje," pravi Vuk.

Na gostovanjih so se jim dogajale lepe in malo manj lepe stvari

Anekdot iz potovanj v München in drugod imajo navijači kar nekaj, izpostavili so eno. "Mogoče samo ena zgodba, ki se je sicer pripetila še pred uradnim obstojem fankluba. 23. septembra 2006 nas je šlo nekaj navijačev Bayerna gledat domačo tekmo FC Bayern – Allemania Aachen, ki so jo dobili naši z 2:1. Po tekmi smo se odpravili na ogled Oktoberfesta, kjer so nas vsi spraševali, kakšen je bil rezultat tekme. Od mladih otrok do babic, vse je zanimal rezultat - tega si pri nas ne morem predstavljati. Ko sem moral na majhno potrebo, sem še med opravljanjem le-te moral nekemu Italijanu, ki ni vedel niti besedice nemško ali angleško, dopovedati rezultat tekme," se spominja Vuk.

Foto: Navijaški klub FC Bayern Slovenija

Niso pa vsi spomini veseli, zgodi se tudi, da se kakšno gostovanje vtisne v spomin zaradi negativnih izkušenj, eno so imeli tudi člani slovenskega Bayernovega fankluba, in sicer v Beogradu, ko so se s kombijem podali na tekmo proti Crveni zvezdi. "Bili smo lačni in smo iskali lokal, kjer bi se lahko usedli in nekaj popili ter pojedli. Ko smo ga končno našli, pa so nas kar lepo odslovili z besedami, da za navijače Bayerna tukaj ni hrane.

Na pot v sam stadion nas je varovalo devet polno oboroženih policajev, ki so nam rekli, da smo nori, da kar sami hodimo po centru in da nas bodo navijači Zvezde ubili, če nas najdejo na samem. Ko nam je uspelo priti na stadion pa smo še celo tekmo bili priča »balkanskemu« temperamentu, saj so nas cel čas obmetovali z rolicami za POS terminale (rola papirja za tiskanje računov) - te role so bile predvidene za koreografijo pred tekmo, ko je cela tribuna bila v belem - en ta »suvenir« sem vzel domov in verjamem, da tega dneva ne bom nikoli pozabil ..." za konec pove Vuk.

Tudi vi navijate za FC Bayern München, pa niste vedeli, da obstaja v Sloveniji uraden fanklub? Ni še prepozno, da obiščete njihovo spletno stran www.fcb-fan.si in se jim pridružite. Novice iz "FC Hollywooda", kakor se hudomušno imenuje bavarskega velikana, pa lahko spremljate tudi na uradni facebook strani.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.04.2012 ob 19:02 sharki gost

      samo me zanima če obstaja kaki fajn klub AC MILANA v sloveniji?

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.04.2012 ob 19:11 inferno gost

      http://www.acmilan.si/

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.04.2012 ob 23:29 JUVE gost

      www.juventus.si

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.04.2012 ob 23:30 ges gost

      jebeš bayern, pa vse tuje klube... rajše be domače klube podpirali, pa hodili na tekme, nej pa ka slovenska liga propada...

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.04.2012 ob 13:19 kontra ges1 :D gost

      ges, kda de se takši fuzbal špilo kak v angliji pa španiji, te rade vole iden po celi sloveniji 1 ligo gledat :) GGMU!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.04.2012 ob 14:23 peter gost

      Odličen prispevek

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.