https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Bodies Revealed – razstava, kot je še niste videli

Ljubljana, 18.04.2012 ob 9:10  

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je pred kratkim odprla vrata svetovno znana razstava BODIES REVEALED – Razkrita telesa, ki ponuja ogled človeškega telesa na način, kot ga še niste imeli možnost videti.

 

Človeškemu telesu učni načrt v šoli nameni le nekaj uric. V tem času se naučimo tistih najbolj splošnih informacij, ki jih potem nadgrajujemo tekom našega življenja. Anatomiji se potem bolj posvečajo tisti, ki svoje izobraževanje nadaljujejo na področju zdravstva. In vse, kar se oni morajo naučiti in kar je njim splošno znano, si zdaj lahko prvič v Sloveniji ogledamo tudi mi »ostali«.

Pod človeško kožo pogledalo že 30 milijonov obiskovalcev

Razstava Bodies Revealed je namenjena preučevanju človeške anatomije. Marsikdo namreč ne ve, kaj vse se skriva pod našo kožo, razstava pa prikazuje prav to. Kot neke vrste virtualni učbenik se že na začetku srečamo s človeškim okostjem, od roke, noge, lobanje in celotnega okostja. Sledijo mišičevje, živčevje, žilni sistem, organi, oboleli organi, respiratorni sistem, prebavni sistem, urinarni sistem ter zunanji sistem in čeprav se sama predstavitev sliši kot običajna razstava, pa to ni. Vsi razstavni eksponati so namreč človeški primerki, ki so svoja telesa po smrti namenili v raziskovalne namene.

Razkrita telesa, ki se v Sloveniji predstavljajo premierno, so širom sveta (v New York-u, Las Vegasu, San Diegu, Riu de Janeiru, na Dunaju, v Copenhagnu, Barceloni, Atenah in še v mnogih drugih glavnih mestih po celem svetu) pritegnila že več kot 30 milijonov obiskovalcev, kar le priča o tem, da gre za svetovni fenomen brez vrste.

Razstavo si lahko ogledate:

 - od ponedeljka do četrtka med 10:00 in 19:00:

-  petek in soboto med 10:00 in 21:00.

Cenik:

-          odrasli                                               15,50 EUR

-          dijaki, študenti in upokojenci      14,00 EUR

-          osnovnošolci                                      9,50 EUR

-          družine (2+2)/na osebo                  9,50 EUR

In še zanimivost:

Vsa telesa in organi so ohranjeni s posebnim procesom, ki se imenuje polimerno ohranjevanje. V postopku se iz telesa pred kratkim umrlega človeka najprej odstrani vodno tkivo tako, da se telo ali organ potopi v aceton, ki ga nato s pomočjo vakuuma odstranijo. Korak, kjer izpareli aceton zamenja tekoč gumijasti silikon, imenujemo impregnacija. Zadnji korak imenujemo vulkanizacija, tam se tekoči gumijasti silikon obdela s katalizatorjem, s pomočjo katerega se silikon strdi. Končni izdelek je gumijasti primerek človeškega telesa ali organa. Uporabljajo ga v medicinske in študijske namene za nedoločen čas, saj je pripravljen in obdelan na način, ki preprečuje naravno razpadanje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.