https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Karba: Direktor Radia Maxi mi je po prekinitvi sodelovanja napovedal medijsko vojno

Ljutomer, 20.04.2012 ob 6:50  

Olgo Karba, županjo Občine Ljutomer, smo povprašali, zakaj je prekinila sodelovanje z Radiem Maxi in jim je prepovedala snemanje sej Občinskega sveta.


Nedavno smo poročali o nesoglasju med županjo Občine Ljutomer Olgo Karba, in direktorjem Radia Maxi Dragom Žumanom, na zadnji redni seji Občinskega sveta, ko je županja Karbova Radiu Maxi prepovedala snemanje seje. Po seji smo pri Radiu Maxi preverili, kaj o prepovedi snemanja menijo oni, intervju si lahko preberete tukaj, zdaj pa smo za komentar prosili tudi ljutomersko županjo.

V kakšnem odnosu ste trenutno z Radiem Maxi oziroma njihovim direktorjem?

To je pomembna razlika. Radio Maxi kvalitetno deluje že vrsto let in ima dobre sodelavce, ki obvladajo svoj posel. Direktor in urednik Radia Maxi pa po moji oceni svoje vloge ne opravlja korektno.

Gospoda Žumana poznam le kot javno bolj izpostavljenega občana in urednika radijske postaje. Nisva prijatelja iz otroštva in ne hodiva na kave ali kaj podobnega. Zato si sodbe o njem kot človeku ustvarjam zgolj iz poslovnih stikov, ki jih imava. In v tej vlogi se v najinem odnosu zaenkrat ni posebej izkazal, prej nasprotno.

Namreč konkretno smo ga povabili k sodelovanju pri snemanju sej občinskega sveta. Pri tem nismo najbolj zadovoljni z njegovim delom, saj je ena od treh sej bila posneta tako, da posnetek ni bil uporaben za predvajanje. Pri drugi spet je iz večurne seje bil izrezan krajši odsek, v katerem se je kritično razpravljalo o delu prejšnjega vodstva. Poleg tega se posnetki sej niso predvajali ob vseh napovedanih terminih, navkljub temu, da je tako bilo oglaševano in pričakovano s strani občank in občanov.

Iz zgoraj navedenih razlogov smo sklenili drugače urediti snemanje sej, saj sodelovanje z gospodom Žumanom na tej točki ni bilo najbolj uspešno. Preprosto je bilo težko verjeti, da ima lahko profesionalni ponudnik storitev, s 15-letno tradicijo delovanja, za kar smo Radiu Maxi lani podelili tudi občinsko priznanje, toliko težav z zagotavljanjem kakovosti, da od treh sej le eno posname kot naročeno in potem še posnetke ne predvaja ob dogovorjenih terminih.

Zato smo se raje odločili, da ne bomo tvegali z morebitnimi nadaljnjimi »težavami«, ampak bomo raje poskušali zagotoviti neokrnjene posnetke sej v lastni režiji. In tudi smo; posnetek 12. seje Občinskega sveta je sedaj dostopen na internetu in predvajan na kabelski televiziji, ki je vključena v vse programske sheme, v katere je vključen tudi TV kanal Radia Maxi. Tako se je z vidika dostopnosti do posnetkov sej storil korak naprej, in s tem tudi z vidika javnosti delovanja občine.

Ali Občina Ljutomer pri Radiu Maxi naroča kakšne storitve?

Pri podjetju Recal d.o.o. smo v tem mandatu naročili snemanje 9., 10. in 11. seje Občinskega sveta Občine Ljutomer. Snemanje posamezne seje je stalo 360,00 EUR in dodatnih 240,00 EUR za snemanje začetka nesklepčne 10. seje. Za 11. sejo Občinskega sveta pa ni bil izstavljen račun, ker je bil posnetek neuporaben za predvajanje.

Trenutno ne naročamo storitev, kar se iz vse komunikacije, ki smo jo vodili z g. Žumanom, kaže kot velik problem, čeprav, kot sam pravi, dela v službi svojih poslušalcev.

Jim snemanj sej tudi v prihodnje ne boste dovolili?

Mislim, da se ne bomo prav dolgo ukvarjali s tem vprašanjem. Nekorektnost je eskalirala in potrebno je bilo odreagirati. Ampak načrtno nekorektno poročanje lokalnega radijskega monopola ne sme postati center naše pozornosti in fokus naše energije. To bi pomenilo, da bi res potrebovala zaščito g. Žumana, vendar zaščito pred njim samim. Na takšno razmišljanje ne pristajam in verjamem, da bo javnost že sama najbolje znala presoditi, kaj je prav in kaj narobe.

Kaj porečete na trditev Žumana, da bodo zdaj občani prikrajšani za objektiven vpogled v dogajanje na sejah?

Vse občanke in občani imajo pravici biti prisotni na sejah Občinskega sveta. Enako pravico imajo seveda vsi mediji, tudi Radio Maxi, in so na seje tudi vabljeni. Prvič v zgodovini občine imamo ob zvočnih še video posnetke sej, ki so predvajani na kabelski televiziji. In od zadnje seje naprej so video posnetki sej tudi vedno dostopni na internetu.

Verjamem, da bi težko zagotovili bolj objektiven vpogled v dogajanje na sejah. Interpretacijo objektivnosti s strani g. Žumana pa smo lahko spremljali na njegovem radiu po 11. seji Občinskega sveta.

Mimogrede je v duhu služnosti svojih poslušalcev in objektivnega vpogleda v delo občine odklonil plačano objavo novice, da bo seja Občinskega sveta predvajana na drugi kabelski televiziji. Težko bi bilo zagotoviti bolj objektiven vpogled. In prav je tako.

Očitali ste jim pristransko poročanje o dogajanju na 11. redni seji. Kaj vas je pri tem poročanju zmotilo?

Pred predvajanjem 11. redne seje mi je gospod Žuman v pismu napovedal »medijsko vojno, oziroma medijski linč«, ker nočem skleniti letne pogodbe o sodelovanju z njegovim podjetjem.

Po tej napovedi je direktor radia predvajal izseke iz 11. seje Občinskega sveta, izjave je jemal iz konteksta in jih dopolnjeval s spremljajočimi komentarji radia, tako, da je bilo predvajanje takih okrnjenih posnetkov skrajno zavajajoče in nekorektno.

Kako komentirate njihovo izjavo v pismu, ko so rekli, da so vas prej ščitili in podpirali, zdaj pa tega ne bodo več počeli?

Na to vprašanje ne morem odgovoriti, saj mi ni znano, na kakšen način me je radio ščitil in pred kom je izvajal to zaščito. Do sedaj sem smatrala, da smo sodelovali korektno, v smislu objektivnega poročanja o dogajanju v občini. V kolikor je korektnost poročanja o aktualnih zadevah v lokalni skupnosti za direktorja radia »podpora in ščitenje župana«, potem tega ne morem in ne želim komentirati.

Kaj so hoteli oziroma pričakovali od vas kot od županje oziroma na kaj so leteli očitki, da s strani občine Radiu Maxi niste zagotovili nobenih sredstev?

Kot sem že pojasnila, je vse, kar mi direktor radia očita in »zameri« to, da občina v tem mandatu ni podaljšala pogodbe o rednem sodelovanju z radiem, torej neke vrste rednim, naročenim poročanjem o delu občine.

To mi je pisno napovedal tudi v pismu, ki ga sicer imenuje »pismo zasebne narave«, vendar je to pisanje za moje pojme vse prej kot zasebno, saj je funkcija županje javna. Glede na izjave, ki jih je dal g. Žuman za vaš medij, da takšno naročilo ni možno na Radiu Maxi, me njegove zahteve toliko bolj presenečajo.

    Komentarji

    1. gost
      20.04.2012 ob 13:41 Lotmerk gost

      Kje pa živi ta županja? A na luni? Halooo! Vsak medij lahko uporablja izseke iz posnetkov, ker v informativnih oddajah ne morejo imeti polurnega posnetka. In tudi komentar komentatorja je zraven. Tako delujejo vsi normalni mediji. Na spletu in na lokalni TV, se pokaže celoten prispevek. Da si politika privošči prepoved snemanja javnemu mediju, je brez primer v demokratični družbi. Še huje je, ko si župan privošči spor z lokalnim medijem.ž

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.04.2012 ob 0:21 Lojz gost

      Če je to res medijska vojna? Prispevki na Maxiju? Klasično poročanje, vložki iz seje. Tudi svetniki so vključeni bili, pa se oni Bogdan ni nič protivil. Potem je medijska vojna državnih politikov nonstop na TV...

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.04.2012 ob 0:26 neobremnjen gost

      Če so to resnične izjave te gospe za ta portal, potem so izpod vsakega nivoja za to funkcijo, ki jo opravlja. Namesto da bi spor omilila, se je spustila neprimerno nizko in se ne čudim, da jo je radio obdelal tako kot jo je. Četudi bo ta radio poročal samo o negativnih zadevah njenega dela, mu ne bo mogla popolnoma nič. Če bi se nasplošno mediji blokirali s strani politikov, potem mi nepolitiki ne bi vedeli popolnoma nič o raznih svinjarijah. In takih netaktičnih politikov je okoli nas polno. Pogovarjal sem se z njihovim politikom in baje ta županja resnično funkcionira monopolno in po svoje, niti malo povezovalno. Bo še slišati polno vsega o njenem delu in funkcioniranju, o spornih zadevah...

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.04.2012 ob 0:55 Janez gost

      Nikjer še nisem zasledil, da se bi župan spustil na tako nizek nivo. Intervju in odgovor Maxija je bil korekten in spraven, za ljutomersko županjo pa tega nikakor ne morem zatrditi. Pozabila je, da je javna oseba...in si tega ne bi smela nikoli privoščiti, še manj takih izjav v tem intervjuju. Total je šla na oseben nivo, tudi baje na seji to počne, resnično si je sama napovedala "vojno". Smešno, ampak večino medijev dobro ve kaj lahko objavijo in kaj je iztožljivo. Bo za nas bolj zanimivo poletje...

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.04.2012 ob 16:35 7Days gost

      kaj je njen ded že vrnil denar občini? koliko in komu plačuje lotmerška Queen za govore?

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.12.2016 ob 12:58 prlek gost

      No pa smo spet tam, naša županja pa ima jajca še naprej dela čistke. Še malo pa bodo vsi tisti občani ki mislijo drugače kot ona morali iz občine Ljutomer in potem bo se v občini cedilo med in mleko. Glede dolga njenega moža pa če imam prave informacije je dolg zastarel in se odpisal, zato pa zaj lahko predseduje KS Ljutomer in naprej zapravlja občinski denar za zabavo.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.12.2016 ob 16:08 oltar gost

      Mene pa zanima ali županjin svetnik panič res prebiva v stročji vasi, stalno prijavljen pa je ljutomeru?

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.12.2016 ob 16:45 Cvetka gost

      Čestitam Olgica .Prav je de se enkrat izpostovi red v Lotmerki ,ker tako vč na prej ne gre ..Čudim se Olgica vaši pokončni drži in da imote obraz da se lahko soočite z vsakim . Take kot ste vi bi morali nosit po rokah keko ste naredili za Lotmerk in okolico .Olgica le tako naprej .Čestitke

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.12.2016 ob 16:49 Ne pustim se gost

      prlek @@@ Boš te iste izjave potrdil in dokazal na sodišču kar tukaj javno trdiš in nekoga obdolžuješ ? Če veš in imaš dokaze vse skupaj daj na sodišče če si upaš .Opozorjam te da paziš kar pišeš ,ker je to lahko tožljivo .

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.12.2016 ob 16:59 gost

      Cvetka in vsi vi frdamanci, ki nič druga ne delate kot serete in se iz nje norčujete , niti sami ne veste da to delate SEBI V ŠKODO in da sebi serjete v taler ! Olgica gospa Karba je za vas nikoli dosegljiv cilj ! Ona je magistra , vi pa totengrobari , ki samo rovoriti in nič prav nič pametnega ne prinesete na plan , da bi se ji lahko vsaj malo zoperstavili , če že smatrate da vse dela narobe . Reveži na kubik !!!!

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.12.2016 ob 18:26 prlek gost

      Res same kritike zoper ga. županjo. Dobro, da lahko vsaj ona stopi malo na prste g. Žumanu, ki se ima za najbolj pametnega prleka.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.12.2016 ob 10:08 cven gost

      - ( 16:59 ) Kaj se pa ti revež buniš in napadaš ?Je z tabo vse vredu ?Daj spokaj vidiš da si še daleč od tega da bi obvladal internet in komentiranje

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.