https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Pomursko društvo za krepitev socialnega dela - tudi letos bodo zbüjali Pomurce

15.5.2012  

Pomursko društvo za krepitev socialnega dela (PDKSD) je prostovoljno, samostojno, nepolitično in nepridobitno združenje študentov socialnega dela in socialnih delavcev s Pomurja. V zadnjem času sicer v okviru društva sodelujejo tudi drugi "profili" posameznikov, ki so povezani s socialnim delom.

PDKSD so ustanovili študentje socialnega dela v Ljubljani, ki so čustveno povezani s Pomurjem. Namen društva je povezovanje študentov socialnega dela in socialnih delavcev s Pomurja, s poudarkom okrepitve strokovne identitete študentov socialnega dela. 

V Pomurskem društvu za krepitev socialnega dela pridobivajo nove člane vsako leto ob začetku študijskega leta, ko na Fakulteto za socialno delo pridejo novi študenti iz Pomurske regije. "Zadnje čase se nam javlja veliko mladih, ki ne prihajajo iz naše stroke in bi radi sodelovali pri projektih društva. Vsi skupaj ustvarjamo pozitivno okolje in osebno rastemo ob takšnih in drugačnih projektih," pojasnjuje Nejc Perhavec, predsednik društva.

Nejc Perhavec (levo)

Priprave na "Zbüjdi se!" festival že potekajo

Trenutno so vse njihove moči usmerjene v pripravo festivala "Zbüjdi se!" 2012, ki bo potekal od 12. do 18. avgusta po Pomurju, večinoma pa v Murski Soboti. Festival bo na sporedu tretjič, zaradi dobrih odzivov pa ga vsako leto nadgrajujejo. Nadgrajevati želijo tudi siceršnje delovanje društva. 

Po oceni Perhavca, so bili v tem študijskem letu zelo aktivni na sami fakulteti, kjer med drugim pomagajo študentom iz drugih regij, da se organizirajo in podobno kot študenti socialnega dela iz Pomurja začnejo konkretne akcije v lokalnem okolju in na fakulteti. Aktivni so bili tudi pri lanski zasedbi Fakultete za socialno delo in pripravili nekaj delavnic. V novembru so tudi organizirali izobraževalni vikend za člane društva, saj so se odpravili na Debeli rtič in se učili javnega nastopanja ter pisanja razpisov.

Študentom lahko udejstvovanje v društvu prinese boljše zaposlitvene možnosti

Ob Evropskem letu medgeneracijske solidarnosti in aktivnega staranja skupaj s Klubom prekmurskih študentov izvajajo projekt “Z roko v roki”, kjer se družijo s stanovalci Doma za stare Radenci. "Projekt bomo v kratkem razširili tudi v Doma za starejše v Rakičanu in izpostavo v Murski Soboti. Povezali smo se tudi z  Osnovno šolo IV v Murski Soboti, kjer je naša članica Martina poučevala angleščino, saj učenci do sedaj niso imeli te možnosti," dejavnosti društva opisuje Perhavec.

Po njegovem mnenju so študenti, ki se med študijskim letom aktivno udeležujejo projektov, nedvomno v boljšem položaju. "Predvsem v stroki socialnega dela in drugih družboslovnih smereh, kjer delamo z ljudmi, je zelo pomembno, da nas vladne in nevladne organizacije spremljajo skozi študij, nas praktično usposabljajo in spoznavajo naše kvalitete. Aktivna udeležba na Festivalu “Zbüjdi se!” je idealna priložnost za študente vseh strok, da jih lokalne organizacije, v katerih so potencialno zaposljivi, pobližje spoznajo," meni Perhavec.

Vizija je razširiti društva študentov socialnega dela po celotni Sloveniji 

In kako naprej? Vizije so široko zastavljene. Riše in piše se vizija neke vrste Zveze društev študentov socialnega dela. Tako se je pred kratkim ustanovilo društvo Premik, ki združuje študente iz Gorenjske regije. V nastajanju je še štajerska in dolenjska skupina.

"Vsa ta društva bi si med seboj izmenjevala izkušnje in sodelovala v projektih, tako v lokalnih okoljih kot na sami Fakulteti za socialno delo.  Cilj PDKSD je, da bi lahko člani, študenti prvega in drugega letnika Fakultete za socialno delo, oprvljali obvezno prakso v samem društvu. Že letos smo poskušali, da bi se festival “Zbüjdi se” štel kot del prakse v 3. letniku, a nam žal ni uspelo prepričati vodstva šole. Z letošnjim konceptom festivala in rezultati bomo to poskušala doseči prihodnje leto," še dodaja Perhavec.

Želiš pomagati pri festivalu "Zbüjdi se!"?

Letošnji festival “Zbüjdi se!” 2012, bo v Pomurju potekal že tretjič zapored. Za letos so pripravili nekaj sprememb, sicer pa je program v aktivnem nastajanju. Festival bo tvorilo 5 delovnih skupin: "stari", "mladi" (to bo skupina do sedaj znanega festivala, delavnic in športnih aktivnosti), "duševno zdravje","droge" in skupina "socialne pravičnosti in vključevanja". 

V te skupine se bodo na začetku razdelili udeleženci festivala in skozi celotni teden delovali po teh skupinah. Delovna skupina za stare bo tako celotni teden dopoldan s pomočjo Centra za socialno delo Murska Sobota in Društev upokojencev obiskovala starejše ljudi v lokalnem okolju, ki potrebujejo pomoč. Potrebno bo kaj pospraviti, pobarvati, skopati … V popoldanskem času se bo ta skupina pogovarjala o medgeneracijski solidarnosti, v goste bo povabila strokovnjake, ki delujejo na področju starih, preko delavnic bodo mladi sami iskali rešitve za večjo povezovanje generacij itd. 

Podoben koncept čaka skupino za duševno zdravje in socialno pravičnost. Skupini mladih, kjer bo največ prostovoljcev, se bosta letos spustili s čolni po reki Muri. Vsi, ki hočete sodelovati pri izvedbi festivala bodisi kot prostovoljci bodisi kot društva, pišite na zbujdi.se@gmail.com ali jih obiščite na www.zbujdi.se.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.