https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

»Da« obnovi železnice, kaj pa drugi tir?

25.05.2012 ob 10:50  

Pogodba o obnovi deset let stare proge Pragersko - Murska Sobota je podpisana. Pohiteti bomo pa morali tudi z izgradnjo drugega tira.


Ministrstvo za infrastrukturo in prostor in Železniško gradbeno podjetje (ŽGP) Ljubljana sta pred nekaj dnevi podpisala pogodbo za nadgradnjo proge Pragersko - Ormož  - Murska Sobota v vrednosti 44,9 milijona evrov brez DDV.

Popolna le ponudba ŽGP Ljubljana

Na javni razpis za obnovo okoli 30 kilometrov dolge železniške proge se je prijavilo šest ponudnikov. ŽGP Ljubljana je bilo za izvajalca izbrano po pregledu revizijske komisije, ki je odločila, da je bila vloga prvotno izbranih cenejših ponudnikov Konzorcij Swietelsky Bauges in Rudis nepopolna.

Kot poročajo v Delu, obnova te proge nima nobene zveze z drugim tirom, le da sta oba na 5. koridorju. Od dograditve obstoječe proge je preteklo šele deset let, s sedanjo obnovo pa bodo utrdili podlago proge za večjo osno obremenitev, odpravili določene krivine, lesene pragove zamenjali z betonskimi in postavili močnejše tirnice.

Obenem so na ministrstvu podpisali pogodbo za nadzor nad izgradnjo druge etape posodobitve proge Pragersko - Hodoš s podjetjem DIS Consulting v višini 648.000 evrov.

Z izgradnjo drugega tira bo treba pohiteti

Kot sporočajo z ministrstva za infrastrukturo in prostor se aktivnosti glede gradnje drugega tira nadaljujejo, a bo zaradi neustreznih aktivnosti v zadnjih treh letih projekt mogoče izvajati šele v naslednji finančni perspektivi 2014 - 2020. S tem, po zadnjih ocenah 1,3 milijarde evrov vrednim projektom, bi bila po mnenju omenjenega ministrstva Slovenija umeščena v vsa prometna omrežja Evrope. Bojijo pa se, da nas v primeru, če s projektom moderniziranja železniškega omrežja ne bomo pohiteli, in ob upoštevanju dejstva, da so druge države začele intenzivno uresničevati svoje projekte, transportne poti lahko zaobidejo.

Foto: EuroCityCard

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.