https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kakšna bo energetska prihodnost Pomurja?

Murska Sobota, 28.09.2012 ob 10:30  

Zavod za kulturo dialoga je v sodelovanju z Leo klubom Murska Sobota včeraj pripravil okroglo mizo "Energetska prihodnost Pomurja 2020", na kateri so sodelovali evropska poslanka Romana Jordan, strokovnjak za obnovljive vire Peter Kralj in župan MO Murska Sobota Anton Štihec.

Evropa 2020 je strategija Evropske unije za prihodnje desetletje. Evropska unija si je zastavila pet ambicioznih ciljev na področju zaposlovanja, inovacij, izobraževanja, socialne vključenosti in podnebja/energije.

Romana Jordan je predstavila cilje na področju energetike v Evropi do leta 2020, ki so: znižati izpuste toplogrednih plinov za 20%, delež obnovljivih virov iz 7% povečati na 20% ter 20% večja energetska učinkovitost. Kot pravi, so do leta 2020 v ospredju področja skupne notranje politike, eno od pomembnejših področij je oblikovanje notranjega trga na področju elektrike in plina. Do leta 2020 se pospešujejo aktivnosti na področju učinkovite rabe energije, zato morajo države članice pripraviti akcijske načrte o učinkovitejši rabi energije, pripraviti dolgoročne načrte za spodbujanje investicij v privatnem stavbnem sektorju, prav tako morajo države članice poskrbeti, da vsako leto obnovijo vsaj 3% stavb v državni lasti, energetske firme bodo morale opravljati energetske preglede, ter še veliko drugih ukrepov za učinkovito rabo energije. Dodaja, da je direktiva precej fleksibilna saj smo v težkih časih, gospodarski in finančni krizi.

Zaključuje, da "Energetika je področje, ki zahteva izredno dolgoročne načrte", in da leto 2020 še zdaleč ni ciljno leto.

Peter Kralj pravi, da je delež obnovljive energije v Pomurju majhen, da pa prednjačita les in geotermalna energija. Pogojev za izrabo obnovljive energije je v Pomurju veliko; veliko je sončne energije in tudi pogoji za sončne elektrarne so dobri, na Goričkem je zadosti vetra, da bi lahko postavili veternice, veliko je geotermalne energije, saj je ravno v SV delu Slovenije največji potencial, okrog 45 odstotkov razpoložljive energije. Pomurje spada v "panonski bazen", ki je najpersektivnejše območje v Evropi za geotermalno energijo, vendar je še dokaj neizkoriščen.

Kot je povedal župan MO Murska Sobota Anton Štihec se je že leta 1988 naredil zelo dober scenarij o dolgoročni oskrbi z energijo v MO Murska Sobota. Z geotermalno energijo se dogreva 16 tisoč kvadratnih metrov stanovanjskih površin, nova gledališka dvorana Park in celoten kompleks soboškega kopališča. Župan Anton Štihec je podrobneje predstavil projekt Turistični center Fazanerija, katerega prva faza je energetika kjer bi naredili dve novi vrtini s katerima bi med drugim tudi centru zagotavljali ogrevanje. Zaključuje, da čeprav smo med najmanj razvitimi regijami, smo pa najbogatejši v smislu energertike in da je potrebno to izkoristiti s čimer se strinjata tudi ostala sogovornika.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.09.2012 ob 12:08 gost gost

      Energetska prihodnsot bo taka, ki bo odvisna od denarja. Lahko je nekaj ne vem kako dobro, če si ljudje ne morejo privoščiti, ker nimajo denarja. Lahko je tistim s polno ritjo srati.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.09.2012 ob 12:40 topla vodica gost

      1988 ? do 2012 pa nič, res ste političari učinkoviti.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.