https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Škof Erniša: »Konfrontacijo danes ne izrekam kot nekaj negativnega«

Moravske Toplice, 27.10.2012 ob 12:30  

V evangeličanski cerkvi v Moravski Toplicah je sinoči potekala slovesnost ob bližajočem se prazniku reformacije, s katerim so obeležili temelj za slovenski cerkveni, narodnostni in kulturni razvoj.

V pozdravnem govoru je evangeličanski škof mag. Geza Erniša simbolično naslovil Martina Lutra, kot posebnega popotnika, ki je s hitrimi koraki začel pot po Evropi, nato drugod po svetu in prišel tudi k nam ter s tem postavil cerkveni, narodnostni in kulturni temelj za vse nas.

S protestantskimi vrednotami nad sodobna vprašanja in probleme

Kasneje je v govoru navezal protestantski nauk na obstoječe družbene probleme in vprašanja moderne dobe, ter poudaril, da verjame, da jih bomo s skupno pomočjo ob dogovorih premagali. "Letošnji praznik reformacije naj vas nagovori, da moramo v vse večji želji po novem in še neodkritem obstajati tudi v moderni in postmoderni družbi. Besedo konfrontacija danes ne izrekam in ne želim razumeti samo kot nekaj negativnega, temveč jo želim razumeti kot izziv za iskanje odgovorov in rešitev za težave in probleme, ki nas tudi danes tarejo," je še dodal in izpostavil pomen trdne odločitve »narediti nekaj dobrega«  za družbeno duhovno preobrazbo, ki kot taka po njegovih besedah edina lahko prinese napredek.

Park pred cerkvijo bo posvečen Janošu Kardošu

Proslava je bila posvečena veliki evangeličanski osebnosti - evangeličanskemu duhovniku, piscu in prevajalcu Janošu Kardošu, rojenem l. 1801 v Noršincih, o katerem je v pristnem prekmurskem jeziku spregovoril slavnostni govornik prof. Ludvik Sočič in se tako spominjal njegovega skromnega, a uka željnega otroštva, nam predstavil njegova literarna dela, hkrati pa ob koncu vidno ganljivo izrekel željo: "Želen, ka bi Janeza Kardoša nej nosili po rokaj, ampak ga bi nosili v srci", kar pa se bo po besedah škofa Erniše nedvomno na nek način zgodilo, saj naj bi v bližnji prihodnosti po njem poimenovali park pred cerkvijo.

Zbor Cantate nastopil v duhu »Stati inu obstati«

V kulturnem delu prireditve so nastopili učenci cerkvene orgelske šole in Mladinsko mešani pevski zbor Cantate, ki je sicer nastopil v nekoliko okrnjeni zasedbi, a je nastop kljub temu izpeljal v duhu: »Stati inu obstati.«

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.10.2012 ob 23:10 PREKMURSKI ZET gost

      G. Erniša naj se g. Rode uči od vas. Vam g. Erniša, vašim kolegicam in kolegom ter vsem ljudem dobre volje v prekmurju, ki slavijo prihajajoči praznik želim vse lepo in da v miru pričakate ta da!!!

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.10.2012 ob 23:12 P gost

      Napaka: Ta dan!

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.10.2012 ob 8:44 gost-a gost

      Cerkev je bila nabito polna?,verniki se seveda zavedajo pomena tega praznika in pripadnost tej cerkvi.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.