https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Bodo v Cezanjevcih dočakali novo šolo?

Cezanjevci, 23.11.2012 ob 12:13  

Osnovna šola Janka Ribiča v Cezanjevcih propada. Na novo šolo čakajo že skoraj deset let. V tem času se kljub opozorilom, da zgradba več ni primerna za kvalitetno vzgojno-izobraževalno delo, saj se spopadajo s prostorsko stisko, prav tako ni več varna, ni spremenilo skoraj nič. V zadnjem času so se stvari le začele premikati na bolje. Kljub temu pa še vedno ni dokončno znano, kdaj lahko krajani novo šolo tudi pričakujejo. Predvidevajo, da v tem in naslednjem šolskem letu zagotovo ne.


Šola, v kateri pouk obiskuje 119 učencev, v vrtcu pa imajo 67 otrok, je stara 112 let in kot je povedala ravnateljica OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, Brigita Hojnik, je popolnoma neprimerna za izvajanje pouka.

FOTO: OŠ Janka Ribiča v Cezanjevcih

Šola je v obupnem stanju

Ob šoli nimajo igrišča, ne ustreznih zunanjih površin, primernega parkirišča, niti varnega dovoza do šole. Nekatere učilnice so brez umivalnikov in vodovoda, s stropa odpada omet. Šola je v zelo slabem stanju, za zdravje otrok ni primerna, prostori so vlažni. Učenci preživijo več kot polovico dneva v šolskih prostorih, zato bi bilo potrebno ta problem čim prej rešiti.

Ravnateljica je poudarila, da imajo na šoli veliko prostorsko stisko. "Z uvedbo devetletke smo določene učilnice predelali, iz ene učilnice smo tako naredili dve, to so zelo majhne učilnice. Iz ene učilnice je prehod v drugo učilnico, zaradi tega je moten pouk. Vendar so se pa vsi nekako zdaj navadili na to, saj druge rešitve ni. Meni je težko, ko vidim, v kakih pogojih poteka pouk. Da bi imeli vsaj minimalne pogoje za normalno delo, bi bilo že v redu, pa jih nimamo", je v pogovoru povedala Hojnikova. Dodatno strokovno pomoč izvajajo pod stopnicami na hodniku. Prav ti učenci, ki potrebujejo dodatno pomoč, bi v učnem procesu mir tudi najbolj potrebovali.

Matematična učilnica se nahaja pod telovadnico. Sliši se odbijanje žoge, tekanje in glasovi učencev. Petnajst otrok se stiska v kabinetu naravoslovja. Učilnice so predelane tako, da se vse sliši, saj so te vmesne stene tanke in ni nobene izolacije. "Ko imajo npr. učenci glasbo, v sosednjem prostoru pa bi moral biti mir za pouk ostalih predmetov, to seveda ni mogoče, saj otroci pri uri glasbe morajo peti in igrati in ne morejo biti tiho", je še dodala. Pohvalila pa je učitelje, ki morajo biti ob takih pogojih dela res potrpežljivi in predvsem iznajdljivi.

FOTO: Brigita Hojnik, ravnateljica

Se je v teh letih kaj spremenilo?

V teh desetih letih, odkar se ta problem bolj izpostavlja, so bile po besedah ravnateljice investicije minimalne, ni se spremenilo pravzaprav nič v smeri resničnega izboljšanja pogojev dela. Vedno se je varčevalo pri sredstvih, namenjenih za šolo. Od Občine Ljutomer dobijo nekaj investicijskih sredstev za katera vsako leto zaprosijo, vendar to ni rešitev. "Glede na to, da je v planu novogradnja, se vedno gleda tudi iz tega vidika, v kaj se splača še zdaj vlagati. Drugače pa naša šola rabi sanacijo vsega", je o problemu povedala ravnateljica. Letos so dobili bivalno enoto (kontejner), kjer bodo predvidoma naredili učilnico za učence drugega razreda.

FOTO: Bivalna enota (kontejner), kamor bodo preselili učence drugega razreda

Z dobrodelno akcijo poživili šolo

Hojnikova je povedala, da ostaja glede novogradnje optimistična, kljub vsem oviram, s katerimi se spopadajo, ter tem, da nove šole najbrž ne bo še vsaj 3 ali 4 leta. Je pa zadovoljna z akcijo, ki so jo pred kratkim izvedli na šoli.

Na osnovni šoli Janka Ribiča v Cezanjevcih so se namreč prejšnji mesec, v času jesenskih počitnic, lotili akcije, ki so jo poimenovali "Poživimo šolo: osvežimo šolo s pomočjo donatorjev", s katero so vsaj malo izboljšali pogoje za delo na šoli, popravili vzdušje in polepšali šolske prostore. Akciji so se pridružili tudi krajani in prostovoljci-slikopleskarji pod okriljem Obrtne zbornice Ljutomer. Celoten projekt je bil ocenjen na cca 15.000 evrov in je potekal pod okriljem Območne obrtno podjetniške zbornice Ljutomer in Ptuj. Vodja akcije je bil Valter Dvanajščak, predsednik sekcije slikopleskarjev Obrtne zbornice Ljutomer.

V kratkem času so si zadali postoriti čim več, da bi otrokom in zaposlenim po končanih počitnicah omogočili delo v vsaj malo boljših pogojih. Hojnikova je povedala, da je bila šokirana nad stanjem sten, ko je prišla ob pričetku del na šolo: "Ko sem prišla v šolo pogledat, so me mojstri čakali z vprašanjem, ali naj sploh nadaljujejo z delom, saj so bile stene v tako slabem stanju, da bi bilo najbolj smiselno vse porušiti. Sprva niso upali nadaljevati z delom, ker je vse razpadalo". Z delom so nadaljevali, tako da je šola vsaj na videz v malo boljšem stanju, kar so opazili tudi otroci, ki po besedah ravnateljice zdaj bolj cenijo te stvari, postali pa so tudi bolj pozorni in sami vidijo, kaj vse bi še lahko naredili.

V tem času so si prišli šolske prostore pogledat županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, direktor občinske uprave Občine Ljutomer, Tomislav Zrinski ter tudi nekateri svetniki, kar ravnateljica šole seveda pozdravlja.

Izboljšanje trenutnih razmer in novogradnja vendarle na vidiku

O razmerah na Osnovni šoli Janka Ribiča Cezanjevci smo povprašali tudi županjo Občine Ljutomer, mag. Olgo Karba. Na vprašanje, kako Občina Ljutomer prispeva k izboljšavi razmer na OŠ Cezanjevci, je županja odgovorila: "Na pobudo KS Cezanjevci, smo letos pristopili k nabavi bivalnega kontejnerja v višini cca 30.000 EUR, ki je namenjen reševanju prostorske stiske, s katero se šola sooča ob sami dotrajanosti obstoječih prostorov. Poleg prej omenjenega kontejnerja, je občina v letu 2011 prispevala 47.000 EUR za prekritje strehe telovadnice, ki je zamakala". Iz občinskega proračuna vse šole seveda prejmejo tudi sredstva investicijskega vzdrževanja, ki se namenjajo za nujno potrebna vzdrževalna dela. Sredstva za nujno potrebna vzdrževalna dela bodo tudi v prihodnje zagotovljena v proračunu.

Za vrtec v Cezanjevcih je bilo v tem letu zagotovljenih 280.000 evrov za dejavnost vrtca, 2.000 evrov za investicijsko vzdrževanje vrtca, nabavo opreme 2.500 evrov, nadstandard šole 2.200 evrov, materialne stroške šole 28.284 evrov, investicijsko vzdrževanje šole 7.000 evrov,  nabavo opreme 4.000 evrov in druge dodatne programe šole 937 evrov.

Kot je poudarila Karbova, trenutno vodijo vse postopke in dogovore ter načrtujejo sredstva za odkupe zemljišč v proračunu za leto 2013. S konkretnimi opravili bodo pričeli potem, ko bo nova lokacija potrjena v občinskem prostorskem načrtu. Dodala je, da so "sicer odzivi konstruktivni in korektni, zato verjamemo, da bo tudi ta faza projekta uspešno zaključena".

FOTO: Sestanek ob sklicu tiskovne konference

Pri projektu (izgradnji OŠ) morajo biti izpolnjeni določeni pogoji

Županjo smo povprašali tudi, s kakšnimi ovirami se pri samem projektu spopadajo na občini ter kateri pogoji morajo biti izpolnjeni pri projektu, da lahko vse steče v smeri izgradnje šole. Povedala je, da "hitra izgradnja šole (podobno kot izvedba vseh drugih javnih projektov) zahteva tri ključne predpogoje - prvič vsebinsko soglasje krajanov glede lokacije in namena uporabe, drugič vsa potrebna dovoljenja in dokumentacijo ter kot tretje oprijemljiv vir sredstev. Potem, ko sem prevzela skrb nad problematiko šole v Cezanjevcih, sem ocenila, da nobeden od teh predpogojev ni bil ustrezno izpolnjen. Celo nekaj več slabe kot dobre volje je bilo čutiti, ni bilo moč pridobiti soglasja za predhodno pridobljeno lokacijo in podobno. Zato smo pričeli z aktivnostmi na vseh omenjenih vidikih projekta. Danes imamo dogovor glede lokacije, imamo večino ustreznih soglasij ter vidimo več možnosti glede pridobivanja virov financiranja. Prej, ko so te zadeve urejene, prej se lahko zgradi nova šola. Zato bomo najbolj pospešili gradnjo šole, če dobro in hitro opravimo domačo nalogo v tej pripravljalni fazi. V tem duhu bomo delali tudi v prihodnje".

Rešitev trenutnega stanja je nujno potrebna

Novo šolo v Cezanjevcih vsekakor potrebujejo, saj v takih razmerah dolgo več ne bodo mogli uspešno izvajati kvalitetnega vzgojno-izobraževalnega dela. Z omenjeno akcijo pleskanja in poživljanja šole so sicer trenutno stanje vsaj malo omilili in polepšali prostore, vendar pa to ni rešitev za okoli 200 otrok v vrtcu, učencev in zaposlenih v propadajoči zgradbi.

FOTO: Dela v času akcije "Poživimo šolo: osvežimo šolo s pomočjo donatorjev"

Več fotografij najdete v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.11.2012 ob 16:41 Čika-pajo gost

      Razumem potrebe po novem, ne morem pa mimo smotrnosti gradnje.Vsi govorimo o združevanju o racionalnosti ali niso tu priložnosti da šolo preselimo v center.Ali res rabimo toliko šol pa zdravstvenih domov pa domov za starejše navsezadnje pa tudi policijskih postaj ministerstev uradov ter bolnišnic. Na tak način se da privarčevati ne pa da odpuščamo že zaposlene.

      1 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.11.2012 ob 18:29 lotmerk gost

      V teh kriznih casih ko ni denarja je nesmotrno zidati novo solo. Otroci iz Cezanjevec naj gredo v ljutomersko solo, najboljse da ima vsaka vas zdaj svojo osnovno solo,hihihi. Malo si poglejte Google Maps in bo vam jasno da Cezanjevci in sosednje vasi komot lahko obiskujejo OŠ Ivana Cankarja. Par profesorjev se vzame iz OŠ Cezanjevci, drugi pa so tehnoloski višek. Obcina Ljutomer, Ministrstvo za solstvo naj se organizirajo, naj najamejo neki solski avtobus in to je to.

      4 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.11.2012 ob 22:41 gost gost

      Ja se strinjam, da smo v enih takih časih...vendar šola v Cezanjevcih je nujno potrebna. Število otrok ni malo, in se rojstvo otrok še povečuje...kažejo statistike. Žalosti me, da nekateri razmišljajo tako in govorijo o združitvi...kje pa je tu prednost? ! Ali res ne bomo gledali nič več na otroke...bomo začeli res na njih varčevati.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.11.2012 ob 0:28 srečko gost

      če do že zidali potem naj tudi upoštevajo dostop za dostavo, kajti trenutno vsak ki kaj pripelje v kuhinjo stoji na glavni cesti pred ovinkom in ovira promet!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.11.2012 ob 22:25 gost gost

      NOVA šola v Cezanjevcih MORA BITI !!! Dejstvo je, da se povsod podeželje prazni in redki želijo nazaj. Tisti, ki se pa vračajo in tudi tisti, ki razmišljajo, če bodo došli ali ne, tehtajo med tem kaj imajo na vasi in kaj imajo v mestu. Med najpomembnejšimi odločitvami je ravno ŠOLA. Ne samo v Cezanjevcih. Podobno razmišljanje je povsod. Zato je za ohranitev poseljenosti podeželja, ŠOLA NUJNO POTREBNA. Res je, da so težki časi. Ampak šola ni, kot kos kruha. Šola se zida za naslednjih 50 let. In to kar se dela sedaj je namenjeno naslednjim generacijam. Zato je potrebno razmišljati malo naprej in ne iz danes na jutri.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.