https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Hiši rokodelstev v Dobrovniku navdušuje medena vas

Dobrovnik, 14.12.2012 ob 8:15  

Hiša rokodelstev PANNart v Dobrovniku je svoja vrata odprla pred pol leta. Z izdelki iz gline, ličja, šibja in z medenjaki vedno znova presenečajo, v teh dneh pa so poskrbeli za vse sladkosnede in na ogled postavili pravo medeno vas.


Hiša rokodelstev Dobrovnik je nadaljevanje projekta Pomočnik – vajenec – mojster, ki so ga nedavno izvajali v Dobrovniku. V tem programu, s katerim so se zavzemali za zaposlitev ranljivih skupin, so na področju štirih rokodelstev izučili osem mojstrov. Tako so dobili mojstre medičarstva, lončarstva, izdelovanje iz ličja in šibja ter oblikovalce izdelkov iz slame. Mojstri, ki so se v tem programu izučili, so stari od 25 do 40 let, prihajajo pa iz celotnega Prekmurja.

Hiša za promocijo rokodelcev

Ker pa so v Dobrovniku želeli mojstre promovirati tudi naprej in jim ponuditi prostor, kjer lahko predstavijo svojo obrt in izdelke, so se odločili ustanoviti hišo, ki bi služila temu namenu. Starejšo hišo, v kateri PANNart deluje, je društvu odstopila Ana Car, a ja bila potrebna temeljite prenove. Občani so stopili skupaj, zavihali rokave, pobrskali za starimi izdelki in pohištvom na podstrešjih ter tako poskrbeli, da je stara hiša dobila pristno podobo domačnosti.

Sedaj si lahko v lično urejeni hiški obiskovalci ogledajo in kupijo izdelke tamkajšnjih mojstrov, se udeležijo raznovrstnih delavnic, ki jih izvajajo mojstri, ter doživijo še marsikaj.

Te dni v hiši kraljuje prava medena vas

Obiskovalce v hiši vedno znova pričakajo nove stvari, kot nam je povedal Matija Car, ki je zadolžen za stike z javnostmi, pa je večina izdelkov, ki jih je moč videti in kupiti v hiši rokodelstev, unikatnih. Menjava letnih časov in praznikov daje mojstrom priložnost in spodbudo, da vedno znova svoje izdelke prilagodijo drugi tematiki. Te dni so izdelki, predstavljeni v hiši, zimsko in božično obarvani. Venčki, snežaki, jeleni, angeli, Dedki Mrazi in še kaj, osrednje mesto pa v hiši trenutno zaseda čisto prava medena vas. Medenjaki v obliki hišic in smrečic ter druge figure bodo obiskovalce v hiški pričakale tudi čez praznike in v januarju.

Kot pa nam je povedal Matija, bodo v prihodnjih dneh poskrbeli predvsem za najmlajše obiskovalce hiše, saj se bodo v hiši rokodelstev odvijale pravljične urice.

Obiskovalci iz celega sveta

Z delovanjem hiše rokodelstev v prvih šestih mesecih, so ustanovitelji nadvse zadovoljni. Zabeležili so veliko gostov, ki so prišli tako iz Slovenije, Madžarske kot tudi iz bolj oddaljenih držav. Z namenom promoviranja, so se povezali z okoliškimi hoteli in turističnimi kmatijami, svoje dejavnosti pa predstavljajo tudi na socialnem omrežju Facebook. Tako se pri njih ustavljajo naključne skupine turistov, namalo pa je tudi napovedanih skupin upokojencev, šol in drugih skupin.

Pri njih v Dobrovniku se lahko ustavite tako z namero, da bi si ogledali hišo in razstavljene izdelke, lahko pa se v posameznih rokodelstvih tudi sami preizkusite, saj v ta namen pripravljajo delavnice. Hiša PANNart ima pozimi svoja vrata za obiskovalce odprta od petka do nedelje, lahko pa se pri njih ob predhodni najavi oglasite tudi med tednom.

Hiška že postaja premajhna

Kot je povedal Matija si bodo prizadevali obiskanost in prepoznavnost še povečati. Po šestih mesecih delovanja so že ugotovili, da hiša, v kateri trenutno delujejo, postaja premajhna za vse, kar bi radi obiskovalcem nudili. Zato si želijo, da bi za vsako rokodelstvo lahko uredili svojo hiško, jih med sabo povezali s peš ali kolesarskimi potmi in tako svojo dejavnost predstavljali na  še bolj kakovosten način.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.12.2012 ob 7:57 Feri Plej gost

      Lep pozdrav,lepe in zanimive ideje.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.