https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Miklošičevo leto 2013 bo pestro s prireditvami

Ljutomer, 25.01.2013 ob 13:58  

Danes dopoldne je v županatu Mestne hiše v Ljutomeru potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili dogodke v okviru Miklošičevega leta 2013, v katerem obeležujemo 200 let rojstva jezikoslovca Franca Miklošiča, ljutomerska gimnazija pa praznuje 50 let delovanja.


V letu 2013 namreč v Ljutomeru praznujejo nekatere za kraj, regijo, pa tudi samo državo Slovenijo pomembne obletnice. Posebej izpostavljeni sta 200 letnica rojstva jezikoslovca, pravnika, politika dr. Franca Miklošiča, rojenega 20. novembra 1813 v Radomerščaku pri Ljutomeru. 150 let po njegovem rojstvu, leta 1963, so predstavniki takratne občinske oblasti v Ljutomeru sklenili ustanoviti gimnazijo in ji dali ime prav po dr. Francu Miklošiču. V vseh teh letih, letos jih bo 50, si je gimnazija pridobila sloves uspešne srednje šole in je danes osrednja izobraževalna institucija v pokrajini ob reki Muri.

Da bi obeležili vse pomembne obletnice, v tem letu Občina Ljutomer in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) pripravljata številne prireditve, ki so jih predstavili na današnji konferenci. Prihajajoče prireditve sta tako predstavila mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer in Zvonko Kustec, ravnatelj ljutomerske gimnazije.

Februarja bo v okviru Miklošičevega leta potekala prireditev ob kulturnem prazniku s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj. Na ogled bo razstava likovnega natečaja "GFML - 50 - 200", pripravili pa bodo tudi večer poezije z naslovom "Podarimo si pesem".

Marca bo organiziran obisk groba dr. Franca Miklošiča na Dunaju (ob obletnici smrti), aprila pa pripravljajo Prleški večer v Ljubljani, s ciljem promocije Prlekije in GFML v Ljubljani. Posebej so izpostavili novost, in sicer prireditev "Lotmerk fčera v gnes" - Ljutomer v času Miklošiča, za katero upajo, da bo postala tradicionalna. V okviru tega bi radi obiskovalce popeljali v nek drug čas, v čas življenja Franca Miklošiča, da bi jim pričarali vzdušje takratnega življenja v Ljutomeru.

Junija bo potekal tradicionalni Miklošičev pohod. Glavnina prireditev sledi v mesecu avgustu, ko bo potekala predstavitev monografije - 50 let GFML, pripravljajo pa tudi okroglo mizo doktorjev znanosti iz Prlekije. Konec meseca bo potekalo srečanje generacij GFML in Slavnostna akademija ob 50-letnici GFML.

Novembra se bo odvijal Mednarodni znanstveni simpozij ob 200-letnici rojstva dr. Franca Miklošiča, na ogled bo razstava "Miklošičeva zapuščina". 200-letnico Miklošičevega rojstva bodo počastili s Slavnostno akademijo ob 200-letnici rojstva dr. Franca Miklošiča in odkritjem doprsnega kipa dr. Franca Miklošiča na Glavnem trgu.

O Miklošičevem letu 2013 si boste lahko podrobneje prebrali na uradni spletni strani www.miklosic2013.si, ki bo pričela delovati prihodnji teden.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.