https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: S slovesnostjo v Križevcih počastili kulturni praznik

Križevci, 07.02.2013 ob 10:00  

Sinoči je v Kulturnem domu v Križevcih potekala slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, ki sta ga organizirala Kulturno društvo Križevci in Občina Križevci.


Slavnostna govornica je bila Jelka Pšajd, etnologinja, kustosinja v Pokrajinskem muzeju v Murski Soboti. Zbrane je nagovoril tudi mag. Branko Belec, župan Občine Križevci. Kulturni program, ki je vključeval recitacije ter glasbene nastope, je pripravilo Kulturno društvo Križevci.

Jelka Pšajd je v svojem govoru izpostavila pomembnost kulture, ki olajšuje ohranjanje, nadaljevanje in napredovanje slovenske vrste in povedala, da je to tudi merilo za razlikovanje kulture od nekulture. Kot tako jo uporabljamo tudi s pomenom vzgoje in oblikovanja človeka kot osebnosti. Govorimo o kultiviranosti. Kultura kot razvoj določenih duhovnih zmožnosti je pogoj za razvoj kritičnega duha.

"Ko spremljam aktualne dogodke, vidim, da v naši državi trenutno politična in gospodarska elita oziroma vladajoča družba ne deluje kot bi morala. Prijazno, povezovalno, odgovorno, pogumno, odprto, veselo, socialno in optimistično. Vse prej kot to.  Nikoli nisem razumela, zakaj kot kulturni praznik praznujemo pesnikovo smrt, ne pa rojstva ali pa datuma izdaje pesnikovih Poezij. Mogoče pa nam trenutna družbena situacija simbolno govori, da mora družba takšna kot je umreti, da se lahko rodi nova, boljša, bolj kulturna. Tudi zaradi tega se bodo letos na dan obletnice Prešernove smrti zgodili protesti. Protestom pa bo simbolno pomagal tudi pust, prehod v novo, svežo pomlad", je še dodala Pšajdova.

Jelka Pšajd

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.