https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TOP 10

Top 10 turističnih atrakcij v Sloveniji

3.5.2013  

Za nami so prazniki, pred nami pa že sončen konec tedna. Kaj je lahko lepšega? Če je še niste v teh dnevih mahnili kam na potep, kjer bi ob pomladnem vremenu uživali v krasotah narave, vas spomnimo na 10 atraktivnih turističnih destinacij v Sloveniji, kamor lahko jutri navsezgodaj odrinete na krajši ali daljši izlet. Ni treba, da gremo daleč stran, izven naše države. Doma imamo prekrasne kraje in znamenitosti, ki so vredne ogleda, tudi če ste jih že obiskali.


Postojnska jama

Svetovno znana Postojnska jama preprosto vsakega navdihne. Oblikovala se je skozi tisoče let, obiskalo jo je že nešteto turistov vseh starosti.

Izlet po Postojnski jami se začenja z električnim vlakom, ki vas popelje v začetku par kilometrov, nato pa sledi voden sprehod znotraj jame. Celoten obisk jame traja dobro uro in pol, če se namenite na ogled, pa ne pozabite na topla oblačila in čevlje, v katerih ne drsi.

Blejsko jezero

Preprosto težko je zgolj z besedami opisati lepote Blejskega jezera. Oklicano je bilo za raj na zemlji in marsikdo bi se s tem strinjal.

Skoraj vsakega prevzame slika odsevajočega se jezera, ki je obkroženo z zelenim gričevjem in gozdovi ter z Julijskimi Alpami v ozadju. Če to ni zadosti, sedi sredi jezera blejski grad, ki ponuja razgled na vse strani okoli jezera.

Čeprav je zares ogromno aktivnosti, ki jih ponujajo v bližini jezera, mnogi kar preprosto uživajo v njegovi lepoti in naravi. Mnogo parov se tam odloči izreči odločilen »da« ali preživeti v teh lepotah oddih ob obletnicah.

Pa poglejmo še nekaj aktivnosti, ki se jih lahko udeležite: vožnja s čolnom, ogled gradu, najetje lesenega čolna, vožnja s konji in kočijo, obisk reke Radovne, vožnja z toboganom poleti, kopanje v jezeru, obisk jame Babji Zob, drsanje pozimi in še več zanimivega.

Predjamski grad

Devet kilometrov severno do Postojnske jame leži Predjama. Tu lahko obiščete grad pod istim imenom, ki je prav tako vreden ogleda, kot sama jama. Pravzaprav čedalje več turistov pride obiskat ter si ogledat grad samostojno, saj je sam po sebi že velika zanimivost.

Škocjanka jama

Če Postojnska jama zasede z svojimi čari prvo mesto, se bo marsikdo strinjal, da je Škocjanska jama na drugem mestu. S približno šest kilometri naravnih mostov, jezerov in slapov je celotna jama v svoji podobi preprosto rečeno čudovita.

V Veliki dolini ob Schmidlovi dvorani vstopa Reka v podzemski kanjon. V njem na dolžini 1620 m v 25 slapovih premaga 56 m višinske razlike. Podzemski kanjon je v prvem delu precej širok. Čeprav gre za bolj ali manj enoten podzemski rov z Reko na dnu, imenovan Šumeča jama, so raziskovalci posamezne dele 250 m dolgega prostora poimenovali kot dvorane: kratek Reški rov se razširi v Rudolfovo dvorano, tej pa sledita Svetinova in nato Müllerjeva dvorana. V slednji se podzemski tok Reke ostro zalomi iz smeri proti jugu v severovzhodno smer in se zoži na le nekaj metrov širok in okrog 80 m visok Hankejev kanal. Tik pred njegovim začetkom je pod stropom južnega roba Müllerjeve dvorane vhod v 650 m dolgo, lepo zakapano Tiho jamo.

Lipica

Vključujoč Lipicance je Lipica kraj za ljubitelje konjev ter prekrasen miroljuben kraj, kjer se lahko odpočijete od vsakdanjega stresa in ga zamenjate z zares sproščujočo atmosfero.

Lipica je zgodovinski in kulturološki ponos Slovenije, zato je opaziti, da prav vsak izreče njeno ime z melodijo časti, ponosa ter spoštovanja.

Na izletu lahko opazujete konje pri treningu ali negovanju ali pa se podate z njimi na izlet. Če boste ostali več dni lahko tisti pravi entuziasti jahanja izkusite tečaj jahanja. Zaradi bližine Kopra, Pirana in Izole pa boste kar hitro lahko še podaljšali svoje dogodivščine.

Ljubljanski grad

Ljubljanski grad privablja poglede pod seboj sprehajajočih ljudi, ki hitijo po svojih opravkih sredi mestnega vrveža ter nudi tistim, ki stojijo na vrhu, prečudovit pogled nazaj na mesto. S svojega priviligiranega položaja stoji veličastno in odmaknjeno ta srednjeveška trdnjava,

Vsako leto privablja čez 120.000 obiskovalcev od drugod in iz Slovenije. Obiščemo ga lahko enkrat, dvakrat, večkrat, pa se bomo še podali tja.

Podate se lahko na star lesen stolp, si ogledate kaznilnico, razstavo slovenske zgodovine, ali obiščete druge stalne razstave, vzamete celo voden ogled, spoznate zgodovino gradu, ne manjkajo v svoji moderni prisotnosti niti virtualni grad in 3-D sprehodi.

Otroci lahko širijo svoje obzorje v pedagoških programih, lahko pa posedite ob grajski trti ter uživate v gostinski ponudbi.

Vse to in še mnogo tega je vredno, da se odločite za izlet na ljubljanski grad.

 Bohinj in Slap Savica

Res da je Blejsko jezero središče turizma, kraj, ki ga morajo tujci nujno obiskati, če so že prišli v Slovenijo. A kdor je enkrat samkrat obiskal Bohinjsko jezero ob Ribčevem Lazu, ga obšel peš ter opazoval to nenavadno spokojno jezero v svoji naravnosti – se bo še vrnil. Naravni raj, ki privablja znova in znova.

Mnogi ljubitelji gor se podajo tja, kjer združijo uživanje ob vodi ter planinarjenje, saj se lahko podajo v bližnje Julijske Alpe, v bližini pa vabita s svojo lepoto Vogel in Slap Savica.

Muzej pri Kobaridu

Kobarid se nahaja 21 km od Bovca in 9 km od italijanske meje. 15 km stran leži dolina, ki je bila priča bitki v 1. svetovni vojni in katere se je spominjal še Ernest Hemingway v svojem delu.

Mesto, ki je znano po najboljših restavracijah v Sloveniji, in ki s svojo okolico vabi na številne izlete, je vredno ogleda.

Muzej, ki leži v baročno grajeni hiši, pa privablja s prizori iz Soške fronte nove in nove obiskovalce. Razdeljen je v tri nadstropja po svoji tematiki, v katerih je moč videti, v kakšnih razmerah je potekala fronta, preberete si lahko tudi dnevnike vojakov ter ogledate film, ki prikazuje bitko.

Soteska Vintgar

In spet smo v bližini Bleda, kjer se je na deveto točko samostojno povzpela ta množično obiskana izletna točka.

Doživite najbolj neokrnjeno naravo Bleda v prvih turistično urejenih koritih v Sloveniji. Leži približno 4 km od Bleda, tam, kjer jo je izdolbla reka Radovna.

1,6 km dolga soteska je zarezana med veličastnimi navpičnimi stenami hribov Homa in Boršta, krasijo pa jo slapovi Radovne, tolmuni z brzicami, čez sotesko pa je po lesenih mostovih in Žumrovih galerijah speljana učna pešpot, ki se zaključi z mogočnim 13 m visokim rečnim slapom Šum.

Ptujski muzej

In še deseta izletniška točka, ki je bila uvrščena med Top 10 največjih turističnih atrakcij Slovenije.

Samo mesto Ptuj je raj arheološkega in arhitekturnega bogastva. Najstarejše slovensko mesto nas popelje daleč nazaj.

Slikovit grad nad mestom je stoletja dolgo varoval naselbino pod seboj, danes pa privlači s svojo slikovitostjo. S svojo lego na griču nad levim bregom Drave je strateško pomemben, najstarejše arheološke najdbe segajo celo na konec III. tisočletja pred našim štetjem. Prav tu pod gradom je tekla čez reko znamenita Jantarska cesta. Strateško mesto so kasneje zavzeli Rimljani, ki so na tem mestu gradili utrdbo.

V vsaki sobi muzeja najdete prečudovite stvari, ki govorijo zgodbo fevdalne stanovanjske kulture.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.