https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Zaradi bojkota svetnikov odpovedana ljutomerska seja

Ljutomer, 22.05.2013 ob 16:19  

V Ljutomeru bi danes morala potekati 18. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer, ki pa je zaradi bojkota večine svetnikov odpadla. Zbralo se je zgolj 9 od 21 svetnikov. Ob tej priložnosti je o celotni situaciji spregovorila mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer, svoja stališča o tem pa so izrazili tudi nekateri svetniki.


Če spomnimo, so svetniške skupine Občinskega sveta Občine Ljutomer DeSUS, LDS, SDS, SLS, SD in liste Mlada Prlekija, včeraj v medije posredovale izjavo, v kateri pojasnjujejo, da se zaradi tožbe županje, ki jo je vložila proti OS, sej Občinskega sveta Občine Ljutomer do nadaljnjega ne bodo udeležili. Podrobneje si lahko o njihovih razlogih za bojkot seje preberete TUKAJ.

Karbova je uvodoma povedala, da je kljub vsemu pričakovala, da si bodo nekateri svetniki premislili. Predvsem zaradi tega, ker meni, da bi bilo nujno obravnavati nekatere točke dnevnega reda. Ob tem je omenila, da je nujno potrebno pristopiti k usklajevanju glede nepremičnin, ki so v lasti občine Ljutomer, ki jih je potrebno zagotoviti državi, da bo čim prej pristopila k izgradnji nadvozov oziroma podvoza v Ljutomeru. To je projekt, ki zelo intenzivno napreduje. Na seji bi morali urediti določena premoženjsko pravna vprašanja in danes je bila glede tega določena tudi točka na dnevnem redu, ki pa je tako niso mogli izpeljati. Kot je povedala, zaradi tega ne morejo pristopiti k podpisu pogodbe, ter dodala, da se nekateri ne zavedajo resnosti zadeve.

Prav tako bi na današnji seji morala občina kot ustanoviteljica podati mnenje k imenovanju ravnatelja OŠ Ivana Cankarja, saj je za jutri sklicana seja sveta zavoda. In mnenja zaradi odpovedi današnje seje ne bo.

Stoli v sejni sobi so danes ostali prazni.

Županja tožbe ne namerava umakniti

Glede očitkov svetnikov zaradi tožbe pred upravnim sodiščem je županja povedala, da  sporoča, da tožbe ne namerava umakniti. »Borila se bom za pravice ljudi, ki so bili po krivici razrešeni. To so ljudje, ki niso storili nobene napake, in naj potem sodišče odloči, ali je prav, da se tako dela v Sloveniji, ali ne. To, da nekdo pogojuje, da bodo bojkotirali seje, dokler jaz ne umaknem tožbe, to je malo smešno. Tudi mene je bivši župan tožil dve leti in pol, potem bi jaz tudi morala nekje v kotu čakati in bi bojkotirala seje, dokler ne bi bila zadeva rešena. Pa tudi nisem v javnosti polemizirala o tem, kakšna je bila razsodba, čeprav je bila v mojo korist,« je o tožbi povedala Karbova.

Pooblastilo predstavnici nadzornega odbora ni bilo ustrezno

V dopisu medijem svetniki županji očitajo tudi to, da je na zadnji seji občinskega sveta »županja samovoljno prekinila sejo in ni dovolila obravnave poročila nadzornega odbora«.

Na te očitke županja odgovarja, da ni mogla dovoliti obravnave poročila nadzornega odbora, saj pooblastilo ni bilo podpisano. »Ne vem, kdo ima v tej državi pravico, da karkoli naredi brez pooblastila podpisane osebe, ki jo lahko kot pooblaščenec zastopa. Četudi bi bilo pooblastilo podpisano, je vsebina pooblastila takšna, da je tisti, ki bi naj pooblastilo podpisal, pooblaščal tisto osebo samo za udeležbo na seji, ne pa za predstavitev določene zadeve na seji. Mislim, da je vsem jasno, kaj mora biti v pooblastilu zapisano, in tudi, da mora biti podpisano,« je neustreznost pooblastila pojasnila županja.

Razlogi za predložitev osnutka rebalansa niso podani

Naslednji očitek svetnikov je ta, da županja kljub dani obljubi na sejo ni uvrstila rebalansa proračuna, v katerem bi bil upoštevan amandma, ki so ga pripravili (podpisani) svetniki.

Glede tega je Karbova povedala, da kar se tiče rebalansa, na nobeni izmed preteklih sej niti pri obravnavi proračuna ni obljubila, da bo na naslednjo sejo predlagala rebalans proračuna. Tudi v izjavah po seji tega ni rekla, ter dodala, da »z vso odgovornostjo še danes povem, da danes niso podani razlogi za predložitev osnutka rebalansa na sejo«.

Zakaj je temu tako, je pojasnila tako: »Glede na ukrepe, ki jih pripravlja vlada, glede na to, da ne pričakujemo nekih prihodkov, ni potrebe, da bi karkoli spreminjali, niti ne vemo, kakšni so rezultati razpisov, ki smo jih s pomočjo uprave prijavljali. Nimamo na vse odgovorov, tako da v tem trenutku ne znamo, koliko prihodkov in odhodkov oziroma katera investicija oziroma projekt bo sploh lahko šel v izvedbo, nimam teh podatkov, zato tudi ne moremo konkretno zastaviti oziroma replanirati našega načrta, kaj bomo delali. Ne vemo, kaj bo prinesel davek, o katerem govori vlada, ne vemo, kaj bodo prinesle spremembe na področju plač itd.« Kot je pojasnila, so to vse dejstva, ki jih je potrebno pri pripravi morebitnega rebalansa upoštevati, ampak teh podatkov nimajo.

Olga Karba: »Samo delo nekaj šteje, najlažje je nekoga blatiti in producirati laži«

Karbova je med drugim tudi dejala, da še dobro, da v Ljutomeru velja, da delo šteje. »Ampak nekdo si zelo močno prizadeva, da se preusmerja pozornost. Najlažje je nekoga blatiti, najlažje je producirati laži, ampak vseeno pridem do zaključka, da delo šteje,«  je še dodala.

Omenila je še, da so se skupaj trudili in naredili marsikatero investicijo, ter da realizirajo tisto, kar so obljubljali ljudem. V lanskem letu so na primer 64 odstotkov proračunskega denarja porabili za investicije.

O trenutni situaciji in odločitvi nekaterih svetnikov, da se ne bodo udeleževali sej občinskega sveta, dokler županja ne umakne tožbe, so spregovorili še nekateri svetniki, o pritiskih in napadih pa je več povedala svetnica Danica Korošec, o čemer bomo podrobneje poročali jutri.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Peredajs
      23.05.2013 ob 8:32 Peredajs

      Nekajrat sem spremljal sejo ljutomerske občine. Sicer v zadnjem času ne. Zdi se mi, da so ti svetniki velika konkurenca "Doj pretočenen Prlekon". Ali sploh znajo, zakaj so bili izvoljeni. Meni se zdi, da ne.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. RobinHood
      24.05.2013 ob 12:23 RobinHood

      Ne vem, kaj je tukaj spornega? Večina, ki se seje ni udeležila je podala svoje argumente, ki so dovolj jasni in vse povedo. Tisti, ki so obrnili hrbet strankam, ki so jim omogočile izvolitev pa bolje, da so tiho, ker je sploh nemoralno in nepošteno, da še sedijo v občinskem svetu.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.