https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

V lendavski Sinagogi odprtje Muzeja holokavsta

Lendava, 03.06.2013 ob 7:00  

Včeraj je v Sinogogi Lendava potekalo odprtje vseslovenskega Muzeja holokavsta in literarno-glasbeni večer Cintor – izbor iz svetovne judovske poezija avtorja Branka Šömna.


Litetarno-glasbeni projekt Cintor je posvečen 69-letnici množičnih deportacij prekmurskih judov v taborišča smrti. Župan Občine Lendava je ob tej priliki slovesno predal naslov častnega občana Lendave laureatu Danu Reisingerju.

 

Ob odprtju je spregovoril pobudnik te ideje dr. Marjan Toš, direktor Centra judovske kulturne dediščine – Sinagoga Maribor. Skozi judovsko poezijo sta zbrane popeljala Darinka Čobec in Silvo Safran, judovsko glasbo sta izvajala Tjaša Šimonka in Miha Kavaš.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.06.2013 ob 10:01 Spomin gost

      Holokavst je grozljivo početje, prav da se ga spominjamo. Tudi tisoče pobitih ali živih zazidanih v Barbarin rov ni nič manjše zlo.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.06.2013 ob 11:30 gost gost

      od kje tebi informacija, da je bil gdo živ zazidan v barbarin rov? vsi janšisti in malikovalci domobrancev in njihovih tujih pomagačev si lepo idite pogledat razstavo, mogoče vam bo kaj zasvetilo v glavi in se boste spomnili na vse žide, cigane in slovenske domoljube, ki so jih okupatorji s pomočjo domačih izdajalcev in kolaborantov pošiljali v koncentracijska taborišča. in večina tistih, ki so končali v barbarinem rovu je počela prav to - pošiljala svoje rojake v taborišča smrti. zločini komunistov niso nič manj obsodbe vredni, ampak grozote koncentracijskih taborišč niso niti približno primerljive, mogoče samo s stalinovimi gulagi.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.06.2013 ob 14:15 gost gost

      Grozote koncentracijskih taborišč so res nekaj najnizkotnejšega, kar se je zgodilo človeštvu. Kdor je bil na Poljskem in še v drugih takih taboriščih je videl ,kako se je tam delalo z ljudmi. Niti z živalmi se tako ne sme delati. In taka grozodejstva so se delalav imenu naci ideologije. Vsi, ki ne verjamete zgodovinskim dejstvom pojdite in se prepričajte na licu mesta. Nemški , narod je sram, da se je to dogajalo ,pri nas pa si še vedno nekateri, tudi vodilni politiki zatiskajo oči. Saj ni potrebno napisati, kateri so ti politiki. Izdajalci in tisti, ki so svoje sosede,tudi Žide pošiljali v naci taborišča, pa se verjetno še vedno sprehajajo po deželi, kako lahko le mirno spijo? Res je tudi, da če bi vam ,ki to sprejemate z zadržanostjo nekdo poslal svojce v taka taborišča, kako, bi se počutili? Taka grozodejstva se ne smejo nikoli pozabiti in nikoli odpustiti!!! In potrebno se je spominjati.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.06.2013 ob 15:17 regost gost

      bom zelo kratek, - zato pa ravno: BOG NAM BLAGOSLOVI JANŠO!

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.06.2013 ob 16:26 gost gost

      se strinjam z regost-tom , bog naj blagoslovi janšo.... čim prej z zadnjim zakramentom!!!

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. porabje
      03.06.2013 ob 19:27 porabje

      Rejsan holokaust je bio grozlivi, depa neje slobauno tau prajti, ka drüge diktature so drüge bile. Saj ži je bila drüga bojna, gda so Sovjeti odpelali polske oficire v katinsko gauško, pa tan so je vmorili, samo za toga volo, ka so bili Polaki. Či Hitler ne bi bio, gvüšno ka Stalin bi napravo holokaust, ka Stalin je tüdi mrzo Židove. On je ži vmouro vnožine lidi v Ukrajini s holodomoron, ali drüge v gulagaj.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.06.2013 ob 19:47 gost gost

      ajde beži mađaron!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. porabje
      03.06.2013 ob 19:55 porabje

      Što, ge? zakoj san ge madjaron? ti si pa ka, či leko pitan?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.06.2013 ob 20:05 črvek gost

      Tou ka je bilou ze pitaj boga gda se etik nekaj sekerate te je vojna bila pa je pač tak moglo biti nej ovacik pa od stalina do hitlera pa drnovška so si mrtvi pa amen.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.06.2013 ob 7:05 hani gost

      Zakaj ravno v Lendavi? Kaj ima s tem? Kulturni in verski objekt naj to tudi ostane.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      04.06.2013 ob 8:16 gost gost

      Ja Hani, kje pa ti živiš in ali je za tebe šola, zgodovina in splošna razgledanost španska vas, ali še manj? Ne oglašaj se, če nimaš pojma . Kdo vse živi tukaj, si pa lahko drugi mislijo.Nekaterim politikom, ki jih omenjate in so po vetru obrnili plašč je pa upajmo tudi odklenkalo za vedno.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      04.06.2013 ob 10:08 hani gost

      gostek malo se skuliraj , očitno tebi šepa zgodovina skupaj s kulturo.Lendava je bila vedno odprta in tolerantna do vseh nacionalnosti in veroizpovedi. V tem je poanta vprašanja.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.