https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Zaključek bralne značke za odrasle s pisateljico Simono Rituper

Murska Sobota, 07.06.2013 ob 7:00  

Bralna značka za odrasle je v Pokrajinski in študijski knjižnici letos potekala že tretjič, osvojilo jo je 46 bralcev. Za zaključek so se bralci sinoči na pogovorno-literarnem večeru srečali s Simono Rituper, avtorico knjige »Kuharica brez licence«.


Namen bralne značke, ki je potekala tretje leto zapored, je širjenje bralne kulture med odraslimi. Bralci so lahko izbirali med 30 prevedenimi proznimi deli tujih avtorjev, 15 domačimi proznimi deli ter 5 domačimi pesniškimi zbirkami. Obvezno je bilo prebrati 7 del, pri tem pa so značkarji zapisali tudi svoja doživetja, misli, utrinke. K bralni znački je pristopilo 73 bralcev, uspešno jo je opravilo 46, med njimi 41 žensk in 5 moških.

»Letos je odziv veliko boljši kot lani, zato bomo z bralno značko zagotovo nadaljevali tudi v prihodnjih letih,« je bila zadovoljna direktorica murskosoboške knjižnice Jasna Horvat, ki je čestitala vsem, ki so osvojili Bralno značko.

Treba je slediti svojim sanjam

Knjiga Kuharica brez licence avtorice Simone Rituper, s katero se je pogovarjala Andreja Časar, je dosegla vrh priljubljenosti med bralci, ki so se potegovali za bralno značko. Roman, ki vsebuje veliko humorja, zapletov, pa tudi erotike, se zdi na prvi pogled ljubezenska zgodba, a je v bistvu mnogo več. Gre za zgodbo, v kateri se lahko najde vsakdo; predvsem pa, pravi avtorica, je to knjiga, ki bralca spodbudi, da začne slediti svojim sanjam.

Rituperjeva, ki je sicer pisala že od srednje šole, je tudi sama premagala veliko ovir, zato se dobro zaveda, kako pomembno je stati na svojih nogah, in to v knjigi tudi razodeva. Spominja se svojih srednješolskih let, ko je za prvi šolski spis dobila oceno -1 – to je bil zanjo šok, a je to ni ustavilo. Po tem, ko je rokopise nekaj let le hranila v predalih, se je odločila in knjigo napisala ter tudi izdala: »To je bila uresničitev mojih sanj. Moje sanje so tiste, ki sem jih želela prebuditi skozi to knjigo, in te sanje sem želela prebuditi tudi pri drugih.«

Pot od začetne ideje do izdaje knjige, pravi Simona Rituper, je vse prej kot lahka, vendar se splača. Tako je včeraj tudi vse navzoče spodbudila: »Če imate željo in smisel za pisanje, spravite zapiske iz predalov, ker se splača. Nikoli namreč ne veste, kakšno sporočilo bodo prinesle vaše besede in ali bodo morda rešile kak delček ranjene duše.«

Sicer ta knjiga med drugim moške uči, kako naj ravnajo z ženskami, hkrati pa ženske usmerja k temu, da si ne dovolijo, da jih moški ne bi cenili. Tako svojo knjigo priporoča slehernemu bralcu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.