https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Tradicionalni vinogradniško vinarski posvet v Mačkovcih

Mačkovci, 22.06.2013 ob 11:00  

Včeraj je v Mačkovcih v vinski kleti Marofu potekal tradicionalni vinogradniško vinarski posvet po 47. ocenjevanju vin vinskega letnika 2012 iz vinorodne dežele Podravje.


Po kratkem kulturnem programu učenk OŠ Puconci so zbrane pozdravili in nagovorili dr. Stane Klemenčič, direktor KGZS-Zavod Maribor, mag. Tanja Strniša, državna sekretarka MKO, Cvetko Zupančič, predsednik KGZS, Ludvik Novak, župan Občine Puconci, Peter Polanič, Skupina Panvita d. d., Jože Stegne, predsednik uprave Delavske hranilnice d. d. In Neža Pavlič, slovenska vinska kraljica.

Najvišje ocenjeno vino normalne trgatve letnika 2012, z oceno 18,29 je traminec, vinska klet P&F Jeruzalem Ormož, med vini posebne kakovosti letnika 2012 pa je najvišjo oceno 19,22 dosegel sauvignon suhi jagodni izbor, pridelovalca Marjana Kobaleta iz Žič. Povprečna ocena vseh ocenjevalnih vin letnika 2012 je 17,99 in tako je splošna ocena vinskega letnika 2012 plus prav dober.

Roman Štabus je med predavanji povedal, da so vinogradi skozi stoletja dajali slovenski krajini značilno podobo. Z vinsko trto in vinom so povezani številni ljudski običaji, ki predstavljajo pomemben del slovenske kulturne dediščine in identitete naroda. Že od nekdaj trta, grozdje in vino slovenskega človeka spremljajo od zibelke do groba. Pridelava vin posebnih kakovosti je velika redkost in posebnost samo nekaterih vinorodnih območjih, zato je pomembno, da ta vina sprejmemo kot trajen kapital kulturno občutnega sveta. Z njimi namreč obeležimo izjemne dogodke, ponujamo jih kot aperativ pri pogostitvah in sprejemih, so kot spomin, darilo in obeležje nepozabnih trenutkov v človekovem življenju. Posledično tako vse bolj postajajo ponosen del trajne narodne kulture, tradicije in identitete redkih vinorodnih območjih.

Goran Milanov pa poudarja, da je danes v svetu na razpolago široka paleta mikrohranil, ki jih potrebujejo kvasovke za nemoten potek alkoholne fermentacije. Mikrohranila, ki vsebujejo inaktivne kvasovke lahko vplivajo na povečanje polnosti in ekstraktnosti vina ter na boljšo tartralno stabilnost.

Tam, kjer sonce najprej obsije vinsko trto, je Prekmurje

Prekmurje je bilo vso svojo zgodovino vinogradništva nekako ločeno od ostalih vinorodnih okolij. Tudi pedoklimatski pogoji so specifični in se razlikujejo od vinorodnih območij na desni strani Mure.

Ernest Novak je prepričan, da bo vinogradništvo in vinarstvo v Prekmurju šlo v naslednji smeri:

- Površine pod vinogradi se bodo skokovito manjšale, zaradi ostarelosti vinogradnikov in nezmožnosti organizirane prodaje grozdja in vina.

- Potrebno bo interesno združevanje večjih vinogradnikov, ki imajo že uveljavljene prodajne poti, na katere se bodo in se že poslovno navezujejo manjši z enakimi cilji promocije.

- Vinarji iz območja Prekmurja bodo strmeli k oskrbi gostinskih lokalov na tem območju z vinom iz Prekmurja. V tej smeri že poteka koordinirana aktivnost označevanje lokalov z oznakami »Tü točimo prekmurski špricer«. Trenutno je pod to oznako vključenih 60 lokalov.

- Povezovanje večjih pridelovalcev grozdja in vina iz sorte laški rizling v promocijsko skupino za prepoznavnejši in skupen nastop z najbolj razširjeno sorto na tržišču Prekmurja in širše.

- Promocijsko sodelovanje pridelovalcev vrhunskih vin pod blagovno znamko Krajinskega parka Goričko. Potrebno pa bo še dodatno ustvarjanje lokalnih vinotek, predvsem v krajih z večjim turističnim utripom.

Na koncu strokovnega dela pa je Tadeja Vodovnik Plevnik predstavila še kakovost in značaj vin letnika 2012.

Po predavanjih je sledila razprava in podelitev listin o oceni vin ter skupna pogostitev z domačim bogračem ob spremljavi vin letnika 2012.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.