https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: LRF za Pomurje organiziralo Tour de NVO

06.07.2013 ob 12:00  

Včeraj so v okviru Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja, ki ga izvaja Lokalna razvojna fundacija za Pomurje organizirali brezplačen ogled dobrih praks nevladnih organizacij in socialnih podjetij po Sloveniji "Tour de NVO".


V okviru ekskurzije so si tako ogledali primere dobrih praks Centra alternativne in avtonomne produkcije v Mariboru, Centra ponovne uporabe v Rogaški Slatini, Zavoda za ustvarjanje priložnosti za mlade S v Ajdovščini in Središča Rotunda v Kopru.

Najprej so obiskali Center alternativne in avtonomne produkcije – CAAP, prvi tovrstni skupnostni oziroma socialni center v Sloveniji. CAAP se vzpostavlja kot platforma povezovanja in začenjanja novih ekonomij, kot inkubator socialnega podjetništva ter novih socialnih in ekoloških praks.  Prvi naseljenci centra so organizacije oziroma projekti, ki so se razvili v okviru programskega sklopa Urbane brazde: Semenska knjižnica društva Varuhi semen, trgovina in distribucijski center Zadruge Dobrina, kolesarska delavnica Mariborske kolesarske mreže, socialno-kulturni združenji Frekvenca in Rizom. Hkrati pa nastajajo tudi odprti prostori v centru, ki šele čakajo svojo zapolnitev. V okviru programa »desk-sharing« že vključujemo nove uporabnike centra – manjše organizacije in posameznike, v prihodnje pa načrtujemo še razvoj in vključitev novih socialnih podjetij ter socialnih in okoljskih iniciativ. CAAP je torej nekakšen center, ker gre za stičišče in za srečanje številnih organizacij ter projektov. Gre za platformo povezovanja med skupinami in posamezniki, ki si na zelo različnih področjih prizadevajo za podobne cilje.

Nato so se ustavili v prvem socialnem podjetju v Sloveniji v Centru ponovne uporabe (CPU) v Rogaški Slatini sprejemajo raznovrstno opremo, ki je gospodinjstvom in podjetjem odveč, jo prenovijo in prodajo po ugodni ceni. Ustanovitelj CPU je neprofitna pravna oseba EKO-TCE , ki s partnerji projekta USE-REUSE po Sloveniji že postavlja mrežo centrov vnovične uporabe, kjer odsluženo opremo obnovijo in prodajajo. CPU tesno sodeluje s komunalnim podjetjem OKP Rogaška Slatina, saj je na lokaciji njihovega zbirnega centra. Odpadne opreme in izdelkov je čedalje več, CPU pa jih poskuša uporabiti kot surovine tudi tako, da še uporabni opremi podaljša življenjski cikel in jo znova vrne v uporabo, pri čemer poleg surovin prihranijo veliko vode, elektrike, dragih kovin in več deset tisoč kilometrov transporta. Ti predmeti so izdelani lokalno, kar je pomembno tudi za zmanjšanje onesnaževanja in za okoljsko vzdržnost. Pod okriljem TCE deluje 6 enot oziroma centrov ponovne uporabe (Ormož, Rogaška Slatina, Tepanje, Vojnik, Velenje, Trebnje).

Potem so se odpravili v Ajdovščino in obiskali Zavod za ustvarjanje priložnosti za mlade S je bil ustanovljen z namenom postaviti primer dobre prakse socialnega podjetništva kot odgovor na stanje v slovenskem gospodarstvu in izrazito kapitalistično usmerjeno družbo. Skupina mladih zanesenjakov je tako zasnovala projekt namenjen depriviligiranim mladim, da se izolirajo iz demotivacijskega okolja, v katerem živijo in s trdim delom, učenjem in pridobivanjem uporabnih znanj dosežejo svoje poslovne in osebne cilje ter se zaposlijo. S project je inovativen projekt socialnega podjetništva. Usmerjen na ranljive skupine mladih med 18. in 25. letom starosti, ki so predčasno opustili izobraževanje ali po šolanju niso dobili dela, za njih obstaja nevarnost dolgotrajne brezposelnosti in socialne izključenosti. Vse to je večinoma posledica neugodnega okolja, iz katerega prihajajo. S project tako ustvarja priložnosti za mlade. Je valilnica znanja in idej, je ustvarjanje edinstvenega in koristnega »know howa« pod taktirko mladih izstopajočih posameznikov. V sodelovanju z Zavodom Ypsilon so v okviru S projecta razvili nov izobraževalni sistem, ki so ga poimenovali S akademYa. S akademYa je šestmesečno izobraževanje, ki vključuje tako teorijo kot prakso. Izobraževanja potekajo v restavraciji Dama , kjer mladim nudijo skupek življenjskih in uporabnih znanj s strani največjih slovenskih strokovnjakov. Pozitivna energija in zagnanost S ekipe je prepričala tudi predstavnike fundacije Jamieja Oliverja, da jim pomagajo z nasveti, jih podpirajo in sodelujejo pri soustvarjanju.

Oglede pa so zaključili v primorskem družbenem centru Središče Rotunda v Kopru. Delovanje Središča temelji na prostovoljnem in zastonjskem delu vseh sodelujočih. Kot del civilne družbe se aktivno vključujejoo v najrazličnejša področja družbenega življenja od kulture, izobraževanja, športa ter vse do sociale, zdravstva, turizma in podobno. V okviru Rotunde so postavili mladinski center, INFO točko za mlade, Mladinsko svetovalno središče in svet za mladino, obalno mrežo za mlade Infomad, preko katerih raziskujejo, pa tudi kreativno oblikujejo stališče družbe do vprašanj, ki so povezana z življenjem mladih. Vključeni so v vsakoletni tradicionalni mladinski projekt »Draga mladih«, ki se vsako jesen zaključi s prireditvijo zamejskih Slovencev na Opčinah. Vključeni so tudi v Mladinski svet Mestne občine Koper. V Središču Rotunda se resno posvečajo družinski problematiki in se po svojih najboljših močeh zavzemajo za družinam naklonjene oblike družbenega življenja. Zavzemajo se za večjo vlogo nevladnih organizacij v družbi, zato od samega začetka delovanja skušajo pomagati tudi drugim nevladnim organizacijam pri njihovem uveljavljanju in delovanju. Zato v okviru Stičišča NVO Obalno-kraške regije podpirajo in povezujejo nevladne organizacije v regiji z namenom krepitve medsebojnega sodelovanja ter skupnega razvoja sektorja.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.07.2013 ob 10:52 Violeta gost

      Zelo lepo organizirani izlet smo imeli, ideje kaj smo vidli, pridobili, lepo bi bilo da tudi mi - v Prekmurje nekaj od tega uresničimo....samo je potrebno DOVOLJENJE IN PODPORA OD OBČINE, dobra volja pa pri nas NI PROBLEM! Milan, slike so enkratne! Matejka Horvat - hvala!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.07.2013 ob 12:59 Milan48 gost

      Ja ni kaj, res je Slovenija mala a je tako raznolika, imamo toliko idej kot je ljudi v Sloveniji. Na žalost pa dobre ideje ne včasih ne najdejo posliha še manj finančne podpore. Res dobro organizirana strokovna ekskurzija in lepo preživet dan. Hvala Matejka tebi in tvojim sodelavkam oz. sodelavcem po Sloveniji, ki so se za nas potrudili in nam prikazali svoje zamisli, delo in tudi težave, ki so prisotne. Lejpi den želen vsen vkuper.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.