https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lukšič: Trubar nam je odprl vrata v svet

Murska Sobota, 28.10.2010 ob 14:23  

Ob bližajočem se prazniku dnevu reformacije, ko se Slovenci spominjamo prve tiskane knjige v slovenskem jeziku, so včeraj v Evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti pripravili slovesnost.

Pozdravni govor je pripadel škofu Evangeličanske cerkve na Slovenskem mag. Gezi Erniši, ki je med drugim dejal: »Slovenska reformacija in njeni nosilci, kot so Trubar, Dalmatin, Bohorič, Krelj, Küzmič, Kardoš in še bi lahko naštevali, je torej nedvomno in odločilno prispevala k rojstvu slovenskega naroda in njegove kulturne, verske, jezikoslovne in narodnostne integracije v širši evropski in svetovni prostor.«

Slovenci smo lahko ponosni na preteklost in heroje

Slavnostni govornik minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič je v svojem nagovoru povedal, da smo Slovenci lahko ponosni na preteklost in heroje, ki so jo ustvarjali in dodal, da dan reformacije praznujemo kot začetek moderne dobe, ko je v ljudeh dozorela zahteva po svobodnem življenju in zaključil, da je današnja generacija pred veliko nalogo, da zbere potrebno energijo za vsestranski razvoj, da Slovenci postanemo ambiciozni in državno aktivni. »Primož Trubar nam je na stežaj odprl vrata v svet. Slovenci moramo vrednote, pridobljene v času reformacije, negovati in utrjevati še naprej,« je še dejal šolski minister.

Rozeta s podobo Martina Luthra v Murski Soboti ena od največjih v Evropi

V kulturnem programu je nastopil mešani pevski zbor Cantate, po koncu slovesnosti pa je bila razkrita pred cerkvijo plošča, ki bo obiskovalce opominjala, da je cerkev poimenovana po začetniku protestantizma Martinu Luthru. Nenazadnje njegova podoba se nahaja na rozeti nad oltarjem in je ena od največjih v Evropi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. cvetko
      02.11.2010 ob 20:46 cvetko

      "Ne verjamem, da nam je Trubar odprl vrata".

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.