https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Vstajniške socialne delavke - feministke, aktivne na protestih

13.8.2013  

Vstajniške socialne delavke, ne dolgo ustanovljene, natančneje med prvo vseslovensko vstajo, se udeležujejo vseh protestov proti politični eliti, korupciji, zatiranju in uničevanju socialne države. Prihajajo iz vseh koncev Slovenije, od Primorske in vse do Prekmurja.


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.


Njihov namen je opozoriti širšo javnost na problematiko stanovanjskega vprašanja, izobraževanja, socialne varnosti, še vedno slab položaj žensk v družbi itd. Zavedajo se, da večjih sprememb ne morejo narediti, lahko pa prispevajo in na tak način se dobro počutijo. So feministična skupina, tudi če je proti korupciji ali katerikoli problematiki, ki se tiče vseh občanov Slovenije. Od vsega začetka so se odločile, da bodo samo ženske. So različnih starosti od študentk in vse do upokojenk. 

Vir: Fb Vstajniške socialne delavke.

Že pred imenom Vstajniške socialne delavke so bile zelo aktivne. Na področju duševnega zdravja so se dostikrat srečevale z nekaterimi vprašanji, ki so jih potem specificirale kot ženska vprašanja. V Zavode, kamor hodijo, slišijo ogromno zgodb, predvsem žensk, ki so pripovedovale o prislilnih abortusih, sterilizaciji, spolni zlorabi itd. Delujejo zelo spontano. Formalizirale se ne bodo, ker je to njihova prednost.  Mnogokrat se soočajo s težavami organov pregona, kot tudi samih udeležencev protestov. Tako so npr. V Ljubljani na vseslovenski vstaji, ko so vzklikale “ženske naprej”, nekateri udeleženci kričali na njih z besedami: “daj nehajte že s temi ženskami naprej”. Reakcije so vedno mešane, dodajajo, ljudje se ne odzovejo vedno pozitivno. Pravijo, da gre za podiranje meja, nekih ustaljenih praks, vlog, ki se jim nekateri nočejo odreči in se počutijo ogrožene.

Vir: Fb Vstajniške socialne delavke.

Tudi v Murski Soboti je bil odziv zelo buren s strani dveh moških, ko so napovedale festival Zbujdi se, ter dejale, da bodo samo ženske. Pospremila sta jih z besedami: "ve feministke, mi vas bomo motili, se pred vami slačili in pa naredili kontra delavnico, samo za moške”. Menijo, da so tovrstne akcije potrebne in da ženske niso samo žrtve, daleč od tega, saj podpirajo to patriarhalno ideologijo, ki je še vedno zelo živa. Tudi pri emancipiranih moških, ki so tudi aktivisti, doživljajo podoben odziv in s tem je žal potrjeno, da to kar delajo, je potrebno. Če ne bi bilo potrebno, teh akcij ne bi bilo. Sprašujejo se, kaj se šele  dogaja v družinah, kjer imajo moški še bolj konzervativen pogled na položaj ženske v družbi.

Vir: Fb Vstajniške socialne delavke.

Pred četrto vseslovensko vstajo so z ljubljanskega Nebotičnika metale letake in opozarjale, da je “odločna in ostra ženska intervencija nujna”. V zrak so pognale več tisoč letakov, na njih pa je pisalo: “Brezopgojna pravica do stanovanja, brezplačni vrtci, izobraževanje, temejna socialna varnost – vse to si bomo ženske vzele, da bomo dejansko enakopravne na vseh področjih.” In še: “ v procesih vstaj si moramo izboriti svoje. Šele nato lahko začnemo govoriti o skupnem, o skupaj, o enakopravnosti. Suženjstvo, molk, zatiranje – NE!” Medtem, ko jih je natakar na terasi Nebotičnika opozarjal, naj tega ne počnejo, je eden izmed gostov pristopil, ter jih prosil za letak. Opozarjale so, da naj 8. Marec znova postane dan ženskega boja. 

Vir: Časopis Jana. 

Krvavo nekorekten žur je bil benefit 21.6., ko je bila 6 mesečna obletnica njihove prve akcije in sicer za poplačilo kazni, ki so jih prislužile in ji še bodo, ter denar za transparente, material, ki ga potrebujejo za njihove akcije. Imele so ogromen tampon (Tampon E-meter) in so ga barvale z rdečo, do koder so zbrale denar. V kinu Mojca v Ljubljani (otroški kino, kjer so včasih vrteli risanke), ki danes sameva, oziroma je skladišče velelastnikov, so priredile predžur. Namen je bil pritegniti pozornost na ta prostor, saj kot pravijo so ljudje brez stanovanj in stanovanja brez ljudi. V tem zapuščenem kinu so si ogledali dokumentrček o njihovem preteklem delu. Z obiskovalci so Imeli debato o prostorih. 

Vir: Fb Vstajniške socialne delavke.

Na Paradi Ponosa so med govorom ljubljanskega župana nanj zmetale okrvavljene vložke in tampone ter mu sporočile: “da nas ne predstavlja in da za nas na Paradi ponosa ni prostora za politične predstavnike, ki nas izkoriščajo toliko, da puščamo kri. Me imamo dovolj krvavenja enkrat mesečno”! Zasedba kina Triglav, Ljudska kuhinja: Siti krize in še in še akcij, ki so jih izvedle. Vse akcije oglašujejo preko Fb profila.

Vir: Fb Vstajniške socialne delavke.

Več fotografij v spodnji galeriji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.08.2013 ob 9:43 Ovca črna gost

      Naravi je bilo potrebno par milijonov let, da je iz opice naredila človeka, socializmu samo 45 (+22) da je iz človeka naredil opico. V Sloveniji je ogromno ljudi, ki "vedo", da jim ne glede na njihovo popolno neuporabnost, pripada pravica do lagodnega življenja.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.08.2013 ob 13:47 gost gost

      Črni ovci bi odgovoril, če še ne ve, da je današnji trdi kapitalizem s političnimi akterji osamosvojitvene, tako imenovane vojne, ki to ni bila iz človekovega dostojanstva naredil ne samo opice, temveč ničle. In to je najslabše, kar se je slovencem lahko zgodilo. O popolni neuporabnosti človeka, pa lahko govori le nekdo, ki s svojo miselnostjo spada v za zmeraj zaničevano ideologijo, kar morda še tudi ni dojel.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.08.2013 ob 15:10 pa to gost

      hvala vam vstajniki za višjo stopnjo ddv, za novih 500 mil v NLB, za krizni davek. bi bilo dobro da pridete iz dopusta. vstajniki so socilistični kapitalisti.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.11.2014 ob 10:05 gost

      Drage punce očitno se v življenju niste nič naučile, serjete s polno ritjo mi pa plačujemo za vaše kao feministične akcije. Če ste nezadovoljne s svojim položajem se borite zase in ne v imenu vseh izražat svojo nejevoljo. nimate mandata ljudi za to, noben vas ne prosi in dajte že enkrat ugotovit, da je problem v vaših glavah. Ja država je v pizdi ampak vi jo tlačite še dlje. Kam pridemo če bi vsi lahko počeli kaj se nam shoče? Sploh pa do sedaj s svojimi akcijami niste dale nobenega predloga kaj narediti, samo zahtevate. Ste kot mali otrok (kljub letom), ki se je sredi štrcune vrgel na tla in buta z rokami in kriči da nekaj hoče, ne zanima pa ga od kje. Žalosti me da v imenu vseh nas žensk počnete nekaj kar na vse nas meče slabo luč. Če je bil vaš namen da nas šokirate ste uspele, dosegle pa ste kaj? Svojo slavo (kar je resnični namen vaših akcij) in da cela Slovenija govori o vas. Sedaj ko sem se poučila o vaših akcijah se mi prav nič prav ne zdi, da je faks odstopil od pregona - niste boge in ne gre se za to da ne morete plači ampak nočete - povejte resnico. Torej niste v tisti skupini ljudi, ki nebi imeli denarja ampak serjete kot sem že rekla s polno ritjo. Ko ste že toliko socialne naj vas vprašam, kaj boste naredile, da boste pomagale ljudem v stiski? In vi si rečete socialne delavke! Fuj boge deklice, res bo morale za zapahe, da bi se malo odpočile in razmislile o dvojih dejanjih. Sploh pa poziv nehajte se boriti v imenu ljudi, ki vas za to niso prosili ker jim delate samo škodo. Pa saj vem, da ne boste sposobne mojega pisanja razumeti ali narediti reflesijo povedanega pa sem si vseeno olajšala dušo. Ustvarjate razdor in konflikte med ljudi, ki pa je zelo socialno delavno.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.