https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

»Lets build Europe together!«

30.08.2013 ob 9:00  

V okviru projekta Gruntdvig partnerstva, v katerem sodeluje RIS DVOREC Rakičan, so se trije prostovoljci iz Murske Sobote udeležili drugega seminarja z naslovom "Lets build Europe together!" ali po slovensko "Skupaj zgradimo Evropo!", ki se je tokrat odvijal v Pragi.


Tako se je 19 odraslih iz Turčije, Velike Britanije, Francije, Italije in Slovenije za en teden zbralo v češki prestolnici, da bi podrobneje spoznali Evropsko integracijo, raziskali funkcijo Evropske unije in razmislili o evropskem državljanstvu. Projekt "Lets build Europe together!" je dolgoročni projekt, ki ga v celoti financira EU program "Grundtvig" med partnerskimi organizacijami iz sedmih držav. Glavni namen tega projekta oziroma partnerstva je spodbujanje aktivnega evropskega državljanstva in povečati evropsko zavedanje skozi neformalno izobraževanje. Projekt je sestavljen iz večih mednarodnih sestankov v partnerskih državah in iz štirih seminarjev. Na tem seminarju so iz Slovenije prisostvovali Marko Lenarčič ter Milena in Tone Stropnik.

Na seminarju so uporabljali metode neformalne izobrazbe za delo na omenjenih temah. Udeleženci so sodelovali v simulacijah, interaktivnih delavnicah in razpravah ter pripravljali predstavitve in poslušali strokovna predavanja.

Po seminarju pa naj bi se udeleženci vrnili v domače države in izvajali nekatere lokalne aktivnosti, ki bi temeljile na izkušnjah in znanju pridobljenih na tem seminarju.

Program Grundtvig je torej unikatno orodje, ki omogoča uporabo neformalne izobrazbe za dvig evropskega zavedanja državljanov Evropske Unije.

Marko Lenarčič nam je povedal: »V okviru projekta Gruntdvig partnerstva sem že drugič dobil priložnost, da se udeležim seminarja »Lets build Europe together« tokrat na Češkem v Pragi. Tudi ta seminar je bil ena izmed najlepših izkušenj v mojem življenju. Sprva sem mislil, da ne bo tako lepo kot je bilo v Luksemburgu, ampak že naslednji dan po našem prihodu v Prago sem spoznal kako čudovit bo ta teden, ki ga bomo preživeli. Že naša pot z vlakom je bila zanimiva in nova dogodivščina, saj sem prvič potoval tako daleč z vlakom. Sam bolj prisegam na letalo ali pa avtobus, če je skupina ljudi.«

»Naš dan se je začel z zajtrkom, ki smo ga izkoristili za pogovore o naših državah od koder prihajamo in medsebojno spoznavanje. Sledile so različne delavnice v katerih smo spoznavali kako deluje evropska unija in spoznavali smo kaj nam osebno pomeni biti evropski državljan. Skozi delavnic smo se zbližali in se še bolje med seboj spoznali in navezali nova prijateljstva. Organizatorji pa so nam namenili tudi veliko prostega časa, da smo si lahko ogledali znamenitosti čudovite Prage in okusili nočno življenje, ki ga mesto ponuja. Seminar mi je prinesel veliko novih idej, izkušenj, znanja, navdiha in motivacije za moje delo v prihodnosti. Prinesel mi je pa tudi nove stike in prijateljstva, ki jih bom skušal ohraniti tudi v prihodnosti,« je svoje vtise strnil Lenarčič.

V projektu z naslovom "Lets build Europe together!" poleg Slovenije sodeluje še šest držav in sicer Češka, Velika Britanija, Luksemburg, Francija, Italija in Turčija. Prvi seminar v okviru tega projekta je potekal v Luksemburgu. Več o tem si lahko pogledate TUKAJ.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.