https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Kaj delata in koliko zaslužita državna svetnika za Pomurje

02.11.2010 ob 0:07  

Mesečni honorar Rudija Cipota in Darka Frasa v državnem svetu se giblje med 600 in 900 evri.

Državni svet letno razpolaga s približno pet milijonov težkim proračunom. Preverili smo, kaj počneta svetnika, ki zastopa interese Pomurja, koliko zaslužita in kaj si štejeta za največji uspeh, ki sta ga doprinesla naši regiji.

 

Rudi Cipot, nekdanji prvi mož murskosoboške Zavarovalnice Triglav, v državnem svetu zastopa 19 pomurskih občin iz upravne enote Murska Sobota in Lendava. Zatrjuje, da je v svojem delovanju avtonomen.

Poleg opravljanja funkcije državnega svetnika je še član Interesne skupine lokalnih interesov, član Komisije za gospodarstvo, obrt, turizem in finance ter član Komisije za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide.

Honorarji največ do 900 evrov

Honorarji državnih svetnikov so odvisni od števila sej. Mesečno sta v povprečju izpeljani ena redna in ena izredna. Poleg sej državnega sveta mesečno potekajo še seje različnih komisij. Cipotov zadnji honorar je znašal slabih 650 evrov in vključuje sejnine, pokrite stroške parkirnine za avto in na reverz uporabo prenosnega računalnika. Sicer pa znesek mesečno variira. »Giblje se med 600 in 900 evri,« dodaja Cipot.

Za turizem in pridelovanje hrane

In za kaj se kot državni svetnik zavzema Cipot? »Predvsem za decentralizacijo političnega sistema, za zagotovitev višje kakovosti življenja prebivalcev ter drugačno razslojenost (ne na ozko elito bogatih in veliko število revnih, temveč na močan srednji sloj), za tak gospodarski razvoj regije, ki temelji na malih in srednjih podjetjih z uvajanjem novih tehnologij, domačega znanja in na ustvarjalnem delu, ki je usmerjeno v čim hitrejše aplikacije. Zavzemam se za razvoj v regiji, ki naj temelji na perspektivni gospodarski dejavnosti, to je turizmu in pridelovanju hrane.«

O dosedanjih zaslugah njegovega dela pa diplomatsko: »O tem morajo presojati drugi, predvsem tisti, ki so se po pomoč državnega svetnika obrnili sami.«

Darko Fras

Poleg opravljanja funkcije svetnika, je še član Interesne skupine lokalnih interesov, predsednik Komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter član Komisije za državno ureditev.

Fras, sicer še župan občine Sveta Trojica, je pristojen za sedem pomurskih občin (Apače, Gornja Radgona, Križevci pri Ljutomeru, Ljutomer, Ormož, Radenci in Veržej). »Interese občin v okviru zakonsko določenih pristojnosti zastopam predvsem tako, da obravnavamo vse predloge zakonov ali njihovih sprememb in dopolnitev, zlasti tiste, ki zadevajo interese občin in na njih podajamo mnenja, pripombe in seveda konkretne predloge za morebitne spremembe ali dopolnitve, ki so v interesu občin,« pojasnjuje.

Honorarji podobni kot pri Cipotu

Kot predsednik Komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj dobi stalni del sejnine, ki znaša dobrih 550 evrov mesečno. Za udeležbe na seji državnega sveta in poročilo v državnem zboru svetniki zaslužijo še dodatnih 120 evrov, medtem ko sejnina za sejo komisije, interesne skupine in kolegija znaša 75 evrov, tako da so njegovi honorarji podobni tistim, ki jih dobi Cipot.

Kaj dela Fras?

 »Kot predsednik komisije za lokalno samoupravo aktivno sodelujem z oblikovanjem konkretnih mnenj in predlogov, ki jih zastopam tudi na sejah matičnih delovnih teles v državnem zboru in se pri tem v glavnem zavzemam za sprejemanje takšne zakonodaje, ki je v interesu občin in ki izboljšuje njihov položaj in pogoje za delo.«

Za svoje največje dosežke v dosedanjem mandatu med drugim šteje aktivnost pri pogajanjih o financiranju občin ter določanju politike skladnega regionalnega razvoja in zastopanju interesov občin.

Izpostavi še vključevanje pri problematiki ob izgradnji pomurskega avtocestnega kraka, aktivno sodelovanje v dogovarjanjih za sanacijo državnih in občinskih cest, vodenje projekta izgradnje širokopasovnega omrežja za devet občin, bil je tudi predsednik združenja in vodja projekta vračanja vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje. »Prav tako sem podprl zakon o razvojni pomoči Pomurju, ki je bil sprejet v državnem zboru,« zaključuje Fras.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. cvetko
      02.11.2010 ob 10:37 cvetko

      Preveč dobita za tako delo, ki ga opravljata.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. sineson
      02.11.2010 ob 11:13 sineson

      Cipota so na regionalnem nivoji "vničili"; zdaj pa ma "zlato" službo, ge ga nišče ne dira, sicer pa so tej honorari pa nej tak velki.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. read
      02.11.2010 ob 12:02 read

      Če pogledaš da je to ca. 6 sej po ajde 6 ur na mesec je to relativno veliko. Ali?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. vinci
      02.11.2010 ob 13:11 vinci

      Pa če še dobi socialno, lejko spodobno živij

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.