https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Pomurski župani: Kriterij 5.000 prebivalcev ni funkcionalen; ukinjanje občin pomeni stagnacijo podeželja

06.09.2013 ob 7:00  

Župani številnih pomurskih občin, ki naj bi bile po Virantovem predlogu ukinjene, tej ideji nasprotujejo. Menijo, da bi ukinitev občin ogrozila razvoj podeželja, če pa je zmanjšanje števila občin res rešitev za izhod iz krize, pa naj se tega lotijo bolj funkcionalno.


Apače, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Odranci, Rogašovci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana in Veržej so pomurske občine, ki naj bi bile po predlogu ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta in koalicijskih strank ukinjene, ker ne dosegajo kritrerija – najmanj 5.000 občanov.

Predlog, ki je razburkal slovensko javnost in politične kroge, ukinja kar 19 od trenutno 27 občin v Pomurju, nas pa je zanimalo, kaj o predlogu menijo župani občin, ki naj bi bile ukinjene. Povprašali smo jih, kaj menijo o zadnjem Virantovem predlogu in kaj naj bi to pomenilo za njihove občine in občane.

Anton Törnar, Občina Črenšovci:

Župan občine Črenšovci Anton Törnar predlogu ostro nasprotuje. Kot pravi, so občine v svoji 18-letni zgodovini dokazale dobro delovanje, zato se mu zdi nesmiselno to spreminjat. Kot pravi, je občina kot taka blizu ljudem in ljudje so blizu občini, z združevanjem in ukinjanjem številnih občin lahko pozabimo na direkten kontakt občanov pri upravljanju občine. Meni, da se z ukinitvijo ne bo pridobilo nič, viri za podeželje bodo bistveno okrnjeni, kar bo rurarnemu okolju dolgoročno prineslo stagnacijo. V tej potezi vidi le politično preigravanje Viranta, ki po njegovem mnenju ne bodo uspešni, saj obstajajo številni drugi inštituti, ki lahko delujejo v prid občinam, kot npr. referendum. Kot še dodaja župan Törnar je pa najbolj nesmiselni kriterij, ki ga je Virant postavil za ukinjanje občin. Pravi, da je kriterij 5.000 občanov absolutno zgrešen, če bi nameravali združevati občine, naj bi se to delalo po nekem funkcionalnem zaokroževanju, ne pa samo po številu 5.000 prebivalcev.

 

Stanko Gregorec, Občina Kobilje:

"S tem, da se ukinjajo občine, bo stagnacija prebivalstva na podeželju večja, vse se bo spet  centraliziralo, problemi na podeželju pa bodo ostali. Občine in njeni prebivalci zgubljajo na ta način veliko dobrega. Prepričan sem, da je vsaka stvar, ki se je naredila v tej občini, v dobrobit prebivalcem.

Zmanjševanje občin v smislu skupnih služb se mi zdi racionalno, ukinjanje občin pa po mojem mnenju ne pride v poštev. Čeravno si majhen, si pa na svojem območju potreben in to je tudi dokaz. Prav je, da župani in vsi tisti, ki smatramo, da se je naredilo nekaj dobrega v občinah, stopimo skupaj."

 

Marjan Kardinar, Občina Dobrovnik:

"Ukinjanje ali združevanje občin je zakonski postopkovni proces tako kot ustanavljanje občin.

Zato  hitre odločitve brez utemeljenega razloga in zato pravilno izpeljanih postopkov z utemeljenim razlogi je lahko tudi kršenje nekaterih pravic za občane. Strinjam pa se, da je potrebno narediti določene reorganizacije na področju lokalne samouprave glede pristojnosti občin, upravnih enot in države. Namreč sedaj se veliko več  nalaga občinam brez povečanja sredstev, obveznosti iz Upravnih enot in določenih državnih služb pa zmanjšujejo, ne da bi jim sredstva tudi zmanjšali in prenesli na občine. Res je, da mora biti neko merilo in osnovni pogoji za normalno funkcioniranje občine vendar se je jasno pokazalo, da pet tisoč prebivalcev  to ni osnovno merilo in da smo v določenih področjih ravno majhne občine bolj uspešne in tudi prilagodljive. Skupne občinske uprave je v prehodnem obdobju pravi odgovor, ki bi najbolje tako po organizacijski in strokovni plati dal pravi odgovor kdaj nastopijo razlogi za združevanje občin in ne ukinjanje, to je velika razlika.

V kolikor bi v državi že imeli ustanovljene pokrajine z vso legitimnostjo, potem bi tudi lahko govorili o smiselnem združevanju občin. V tem trenutku pa bi zato najslabše odnesli ravno občani, šole in vrtci,  in celotna skrb za izvajanje vseh infrastrukturnih in razvojnih investicij, ki jih v primeru, da ne obstaja občina sicer to lahko izvaja večja občina in komunalna podjetja, vendar ne z tako intenziteto ker niti ne more. Prav tako žal nekateri kraji, ki smo sedaj samostojne občine do sredstev države in evropskih sredstev ne bi imele več direktnega dostopa, kakor tudi ne do vseh ostalih povezav, sodelovanj in vseh informacij, ki jih sedaj dobivamo direktno. Nekatere občine smo maksimalno izkoristile vse možnosti za splošni, infrastrukturni in gospodarski razvoj, kar bi nam bilo sedaj  torej v prihodnje onemogočeno. Predlog  za ukinitev majhnih občin je prehitra odločitev vlade, bolje bi bilo, da resorna ministrstva skupaj z občinami začnemo pozitiven dialog in iskanje rešitev o reorganizaciji lokalne samouprave na vseh ravneh torej občin, upravnih enot in države ter postopke za ustanavljanje pokrajin."

 

Slavko Režonja, Občina Turnišče:

"O predlogu, da naj bi bile ukinjene občine z manj kot pet tisoč prebivalci mislim, da je to začetek konca države. Ne zdi se mi niti smiselno niti racionalno zmanjševanje občin, saj država s tem ne bo nič privarčevala. Država da sredstva po prebivalcu, ne glede na to ali razporedijo vse v Ljubljano ali pa porazdelijo po malih občinah."

 

Franc Šlihthuber, Občina Gornji Petrovci:

"Država je dala možnost, da so se občine z manj kot 5000 prebivalci ustanovile. Občine so zaživele in  prispevale za razvoj kraja in Republike Slovenije ugled in razvoj. Zmanjševanje občin ni smiselno, če pa do tega pride, pa se morajo zagotoviti zaposlitve vseh delavcev iz uprav in zaposlitve vseh delavcev v komunalnih podjetjih in drugih ustanovah. Izplačati se morajo odpravnine. Država naj zagotovi ta denar. To je  nazadovanje. Za našo občino bi ukinitev pomenila katastrofo, saj ne bi nihče vzdrževal vsega, kar smo zgradili. Brezposelnost bi se povečala in društva bi bila prikrajšana. Vse bi šlo nazaj  v čas, v katerem smo bili pred leti."

 

Iztok Fartek, Občina Šalovci:

"Osebno smatram, da ukinjanje oz. združevanje  manjših občin (občin, ki imajo manj kot 5000 prebivalcev) ni smiselno. Večina se nas spomni,  v kakšnem stanju so bile te občine (predvsem goričke oz. podeželske) ob nastanku, posebej glede opremljenosti z cestno in komunalno infrastrukturo. V vseh  občinah  je v obdobju od nastanka do danes viden občuten razvoj, napredek, česar posledica je tudi občutno izboljšanje kvalitete življenja vseh občank in občanov na vseh področjih.

Zmanjševanje števila občin se mi ne zdi racionalno, osebno menim, da bi bilo veliko bolj racionalno ukiniti razne agencije in zavode, ki služijo same sebi. Preden pa se sploh govori o ukinjanju občin, bi bili potrebni tudi konkretni izračuni, tako na prihodkovni kot odhodkovni strani. Menim, da je možno veliko več prihraniti na drugih področjih, kot pa pri združevanju oz. ukinjanju občin. Ker se vedno govori samo o stroških delovanja občin, je potrebno pogledati tudi, koliko finančnih sredstev so prav te male občine uspele dobiti za razvoj,  posebej iz Evrope. Menim pa, da je potrebno najti vse finančne rezerve in racionalizirati poslovanje, tako pri majnih kot velikih občinah, vsekakor pa je teh rezerv veliko več pri velikih občinah. Tudi trenutno so  prav občine tiste, ki z izvajanjem investicij veliko pripomorejo, da gospodarstvo še ni v slabšem stanju, kot je. Za naše občanke in občane bi ukinitev občine vsekakor pomenila padec kvalitete življenja, zmanjšanje investicij in ponovno zaostanek za razvitimi, ki je še sedaj velik."

 

Ivan Markoja, Občina Odranci:

Virantov predlog pa obsoja tudi župan Občine Odranci Ivan Markoja. Meni, da je ta predlog neresna in nedodelana zadeva, ki ni osnovana na nobenih konkretnih informacijah.

 

Branko Belec, Občina Križevci:

"Mnogi so prepričani, da bo poslanstvo občin z zgraditvijo osnovne infrastrukture končano, mogoče za res majhne občine, ki ne morejo več funkcionirati. Vem pa in z vso odgovornostjo trdim, da v nekdanji večji občini ne bi doživeli takega razvoja. Veliko smo naredili in to je bilo le zagotavljanje osnovnih pogojev za življenje vseh naših občank in občanov. Po mojem osebnem prepričanju ne moremo pavšalno ali na pamet govoriti samo o številki (5000 prebivalcev). Govoriti moramo z argumenti ali z večimi kriteriji (uspešnost in razvoj občine, finančna samozadostnost, površina, zadolženost in še kaj). Poleg vsega pa to ni enostavno izvesti. Za nek drug medij sem izjavil, da če pride do združevanja občin, potem se lahko bivše občine UE Ljutomer združijo le pod občino Križevci. Neresna izjava, tako kot je neresna ali populistična poteza g. Viranta.

Omenjena ukinitev občin vodi v centralizacijo, male občine, ki bodo mogoče potem krajevne skupnosti pa bodo tako kot prej - dobile le za sladoled."

Slavko Petovar, Občina Veržej:

Župan Veržeja Slavko Petovar meni, da je ta poteza le še ena od prenovljenih poti Viranta, ki išče kratkoročni politični učinek. Z ukinitvijo se ne strinja, ker to pomeni osiromašenje odločanja o razvoju in se bo le to oddaljilo. Večjim občinam po njegovem mnenju združitev mogoče ustreza, manjšim sigurno ne. Dodaja: »Virant številke še vedno ni povedal, torej: kakšen bo prihranek, zakaj bo boljše. Pričakoval bi, da bi nam postregel s konkretnimi številkami.« Pravi tudi, da takrat, ko so bili še pod veliko občino, oni niso imeli kaj prida od nje, sedaj pa so nekatere manjše tako uspešne, da hodijo iz velikih občin gledat in spraševat po njihovi uspešnosti. Za njihove občane bi po mnenju župana Petovarja ukinitev občine pomenila korak nazaj.

 

Anton Slana, Občina Sveti Jurij ob Ščavnici:

"Da bi bile občine, ki imajo manj kot 5000 prebivalcev ukinjene, gre za odločitev nekoga, ki ne pozna sedanjega funkcioniranja občin, ampak gre za politično všečnost tistih, ki jim slabo kaže javno mnenje (Virant in njegova skupina).

Vse hitre odločitve so državo predrago stale, sprejemajo pa jih lahko samo za to talentirani ljudje, pri Virantu pa je ravno nasprotno. Kdo pri tu govori o racioalnosti ne pozna današnjih občin, sam smo zdaj bistveno bolj na očeh občanov in tako tudi bolj racionalni. Ukinjanje manjših občin ne prinaša nič dobrega za našo občino in občane."

 

Rudolf Bunderla, Občina Hodoš:

"Ukinitev občin bi pomenilo, da bi ogrozili tisto, kar je bil namen ustanavljanj občin, pa če tudi manjših. To je regionalni razvoj. Zmanjševanje števila občin je za mene popoln nesmisel, če tega občani dotične občine sami ne želijo. Za našo občino bi to pomenilo zaustavitev napredka, ki je bil evidenten vsa leta delovanja naše občine."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.09.2013 ob 8:23 ss gost

      Še najbolj sito svinjo je zelo težko spraviti stran od polne kopanje.

      22 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.09.2013 ob 8:47 lipko gost

      Kaj ge zaj tou? Stolčeki se majejo , zdaj pa panika.Končno de red ka sega toga rejsan ne trbej.Ali pa se naj finacirajo SAMI !!!

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.09.2013 ob 8:56 how hay gost

      vse UKINIT......sama rodbina in sosedi so v občinah.....

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.09.2013 ob 9:02 smrkci gost

      Vsi našteti župani se bojijo za svoje stolčke.Občine je nujno treba zmanjšati in to takoj,občini morata biti samo dve,in to lendava in murska sobota,to je za prekmurje čisto dovolj.Glede izgube službe občinskih delavceu,pa naj gredo na zavod za zaposlovanje.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.09.2013 ob 9:30 občina gost

      še gnesden ne razmin zakoj so odranci nej v isti občini z čerensovci ? ali pa turnišče pa dobrovnik, kobilje?

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.09.2013 ob 9:51 občan gost

      Občina, tudi to se sam sprašujem, kako Odranci niso skupaj s Črensovcami, če pa nimajo niti poštene trgovine, ne banke, ne ZD, ne krajevnega urada, ničesar, da ne naštevam v nedogled. ...., samo korupcijo ....; Pa vseeno kdo je župan, naj zmaga boljši na volitvah! ja, ja, vsi se bojijo za stolčke in za zaposlene po vezah. Morda so tudi izjeme po občinah.......;

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.09.2013 ob 9:54 MOMS? gost

      vsi zgornji......... razen nevoščljivosti, nobenega argumenta! naj bo jasno: malih občin NE DAMO!

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.09.2013 ob 10:01 občanka gost

      Nika se ne bojte za Odrance.To je najhitreje gospodarsko rastoča občina daleć naokoli.Prle bi trbelo ukinoti Lendavo in Soboto kere stagnirajo Drugo ne vejo kak neke prireditve tirate , novih delovnih mest razen občinskih in žnjimi povezanih ustanov iz proračuna financeranih, ka se razmemo, n e g a. Tou trbej te mestne župane pitate ge ge njihova uspešnost.

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.09.2013 ob 11:48 bili gost

      Tisti keri ste stari zdaj 20 let, nemate pojma kak je zglednilo goričko pred 15 leti, kda je nej bilo občin...ene asfaltirane ceste je nej bilo, vodovoda, uličnih razsvetljav, urejenih vaških središč(cerkve, šole, vrteci, vaška jedra,...itd...) bojmo realni, kak koli je nej dobro ka se zaposluvle pa minuse delajo, ali ne predstavlan si ka bi bilo tisto kak je bilo pred 20 leti... vrvlite, sobota nede pošnofala radovec, vidonec, markovec, kramarovec,.....včasih se bunite kak je ljubljana do prekmurja tak je bila včasih soboška občina do ostalih vasih. mislin ka je pred vlado betonska stena, skozi katero ni nikakršnega izhoda. Virant pa si malo preveč upa, nej samo na primeri ukinjanja občine, še marsikje.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. stane
      06.09.2013 ob 12:40 stane

      rijti van že trrepečejo dugo ste masne pare vlekli

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.09.2013 ob 13:05 joco gost

      tak tudi je. res je da se je sedaj v malih občinah veliko postorilo. veliko denarja pa se je tudi nenamensko potrošilo za razno razne stvari ki nimajo nobene zveze z ljudmi in njihovimi interesi kateri občini sploh pripadajo.tole nas mora skrbeti po drugi strani pa boleti,kajti denarja nam zmanjkuje za projekte ki so nujno potrebni za obstoj naroda. zato dol z lenuhi ki so se takole močno zabubili na občinske stolčke in nam krojijo usodo. zmanjšajmo občine pa nam bo bolje.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.09.2013 ob 13:11 žandar gost

      odranci so brezvize občina.tau ka je ena vis ena občina bi trbelo ukinoti,ka te cejla rodbina pa od rodbine rodbina na občini dela

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. bobo99
      06.09.2013 ob 13:56 bobo99

      KERI ŽUPAN PA DE PRAVO KA GA NAJ DENEJO NA ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE....???????

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      18.09.2013 ob 19:31 prekmurec gost

      obcine treba ukinit ker res niso potrebne ker so samo golazen na polozajih in na ramenih davkoplacevalcev vidim ji kako se sprehajajo zunaj delavnega mesta med delovnem casu samo bi omenil koliko je zaposlenih brez veze v murski soboti in med delovnem casu so zunaj ce zeli zupan se sestati z zmenoj naj mi sporoci tel. st in bom mu dokazal njegovo postenost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.