https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Lipovcih so z mednarodnim Praznikom buč pozdravili jesen

Lipovci, 15.09.2013 ob 11:41  

Včeraj je v organizaciji TD Lipovci, s sodelovanjem KS Lipovci in ZTK Beltinci pripravili že tradicionalni, zdaj že 11. Praznik buč, s katero so pozdravili jesen 2013.


Praznik buč je bila prava poslastica bučnih enolončnic, ki so dišale iz kar enajstih loncev različnih ekip ter razstava zdravilnih zelišč, degustacije čajnih napitkov ter drugih jedi, ki so vsaka izmed njih vsebovale buče. Letos je tekmovalo enajst ekip, med njimi tudi, kot vsako leto, ekipe iz tujine, tokrat iz Francije in ZDA.

V kulturnem programu so spregovorili in tako počastili stop v jesen župan Občine Beltinci dr. Matej Gomboši, predsednik KS Lipovci Janko Bezjak, direktorica ZTK Beltinci Elica Horvat ter predsednica PTZ Barbara kolenc.

Župan Občine Beltinci dr. Matej Gomboši je v svojem nagovoru vsem navzočim poudaril, kako pomembno je imeti tak dogodek, prireditev, ko se moramo zavedati vrednosti domačih lokalnih pridelkov, posebej v množičnem navalu različnih industrijskih procesiranih proizvodov uvoženih iz tujine. Izrazil je še zavedanje težavne situacije na področju kmetijstva, vendar obenem spomnil da imamo mnogo obetajočih lokalnih pridelovalcev v katere je treba vlagati in verjeti.

Horvatova je med nagovori spomnila še na pomen lokalnega turizma, med tem ko je Bezjak poudaril, da je ponosen, da se je prireditev Praznik buč tako dobro unesla ter obljubil, da se s strani KS Lipovci tukaj komaj še začenja nešteto načrtov in idej, ki jih bodo zagotovo uresničili v podobnih prireditvah v prihodnje.

Kakor je bil pisan izbor buč v loncih, pa je bila prav tako pestra in pisana sama prireditev s kulturnimi točkami. Med nastopajočimi so bili tudi Mladi upi in otroci iz vrtca Lipovci, ki so se ob tej priložnosti imenovali »Tikvice«.

Po strokovni ocenitvi vseh sodelujočih v kuhanju bučnih enolončnic, je sledila  podelitev zahvalnih plaket ter razglasitev zmagovalca. Tretje mesto je pripadalo Društvo kmečkih žena Klas Bodonci, drugo ekipi iz TD Vuhred, prvi, najboljši bučin golaž, oziroma enolončnico, pa so po mnenju žirije skuhali ekipa iz ZDA.

Razglasili so tudi »Naj domačijo« v Lipovcih in sicer je dobila častni naslov družina Mujdruca, iz Lipovec 175. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.09.2013 ob 11:59 krofaš gost

      Dajte henjajte z tejmi bogračami ,forklorami,bujraškimi dnevi ,ciglarskimi dnevi ,polanskimi dnevi ,tikvami ,bujtimi repami vse je eno velko s+++je .Kaj bole pametnoga ite delat .Cejlo leto samo nekše kuhanje pa kulturna dediščina .Poščijn se na dediščino .Fuj bljak

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.09.2013 ob 12:36 vinko megla gost

      Resan tekšne prireditve za crknit to da bi hitler gor stano e tebi biu ret tej kmetje v tej batašaj pa le hodijo na te gnile veselice no in pijančeki ki jimdrugi te žene peglajo ........

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.09.2013 ob 19:56 joco gost

      vse lepo in prav, ampak tukaj kjer jih najmanj potrebujejo , so med prvimi. in to celi čas. saj dobro veste, za koga gre. občina in ztk, se morata pokazati ..............mednarodni bum. kuhanje, bolj slabo.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.