https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Luskavica: najbolj pomembno je zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje bolezni

23.09.2013 ob 12:00  

V soboto je v Murski Soboti potekala akcija ozaveščanja o luskavici oziroma predstavitev problematike luskavice, ki jo je organiziralo Društvo psoriatikov Slovenije. Stisko ljudi z luskavico so prebivalci in obiskovalci mesta lahko nazorno občutili v notranjosti črne kocke, ki je bila postavljena na Trgu kulture. Hkrati so se seznanili z resničnimi dejstvi o bolezni, možnostih zdravljenja in se pogovorili z zdravnico, specialistko dermatologinjo, ter predstavniki Društva psoriatikov Slovenije.

 

Kljub dejstvu, da ne gre za neposredno smrtno nevarno bolezen, je luskavica izjemno zahtevna in bolnika prizadene na domala vseh področjih življenja. Dragica Dremelj, predsednica Društva psoriatikov Slovenije je ob dogodku povedala: »Luskavica spada med tiste bolezni, ki najbolj poslabšajo kakovost življenja, hkrati pa so psoriatiki zaradi pojavnih oblik bolezni pogosto stigmatizirani. O luskavici se namreč v javnosti pojavljajo številne zmote, denimo ta, da je bolezen nalezljiva, kar pa seveda ni.«

Najbolj je pomembno, da se luskavico čim prej odkrije in začne zdraviti. Asist. Katarina Trčko, dr. med., specialistka dermatologinja iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor poudarja: »Če se vam na koži pojavijo nenavadne spremembe, ki trajajo dalj časa in so lahko simptomi luskavice, dermatologi priporočamo čim prejšnji pregled pri zdravniku. Ti simptomi so najpogosteje rdečina, zadebelitev kože, ki je pokrita z luskami, tudi bolečine v sklepih, pojavijo pa se lahko na različnih delih telesa. Splošni zdravnik bo ob pregledu nadalje ukrepal oziroma vas napotil k specialistu dermatologu. Pomembno je še, da luskavice ne prenehamo zdraviti – tudi če že imate diagnozo, je potrebno dermatologa redno obiskovati ter s strokovnim vodstvom spremljati in po potrebi prilagajati zdravljenje.«

Luskavica je kronična večplastna sistemska vnetna bolezen, ki ne prizadene le kože, saj se vnetje lahko pokaže tako na koži kot drugje. Ni nalezljiva, je pa zelo pogosta saj je na svetu okoli 125 milijonov bolnikov z luskavico, v Sloveniji pa od 30 do 40 tisoč. V enaki meri lahko zbolijo moški in ženske, najpogosteje pa se pojavi med 15. in 35. letom starosti. Luskavica lahko pomeni veliko čustveno breme za bolnike in zmanjšuje kakovost njihovega življenja. Okolica to bolezen zaradi videza pogosto tudi napačno dojema in bolniki so zaradi tega stigmatizirani, kar lahko oteži njihove stike z družbo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.