https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kočar ob dnevu odprtih vrat Šunkarne Kodila: Lokalno hrano v vse javne ustanove

Markišavci, 30.09.2013 ob 10:00  

Na pobudo Ministrstva za kmetijstvo in okolje se po vsej Sloveniji začenjajo dnevi odprtih vrat, kjer lokalni pridelovalci, predelovalci in zadruge odpirajo svoja vrata za splošno javnost in s tem pokažejo ter dokažejo, da je lokalna hrana izjemno kakovostna in si zasluži zaupanje potrošnikov. V Pomurju so vrata odprli v Šunkarni Kodila, kjer so obiskovalci imeli priložnost okusiti domače dobrote in se sprehoditi skozi prostore, kjer mesni izdelki nastajajo.

Za kvaliteto prejeli že 12 zlatih medalj

Na kratko je uspeh Šunkarne Kodila povzel njen direktor Janko Kodila. Gre za družinsko podjetje z 22-letno tradicijo. Trenutno je v podjetju zaposlenih 30 ljudi, lani pa so pridobili nov objekt, s katerim lahko delajo bolj kvalitetno. Proizvajajo sušene mesne izdelke, paštete, ocvirke. Letos pa so začeli tudi s pridelavo nemesnih izdelkov, prekmurske gibanice. Po besedah Kodile se začne kvaliteta pri kmetih, ki dobavijo kvalitetne surovine, iz katerih nato nastanejo kvalitetni izdelki.

Kvaliteto izdelkov so dali preveriti tudi raznim ocenjevalcem in prejeli 12 zlatih ter eno srebrno medaljo. Imajo tudi certifikat za izdelavo prekmurske šunke in kranjske klobase. Vsi izdelki pa so narejeni po sloganu, ko veš, kaj ješ! Kot začimbo dodajo samo sol, si vzamejo čas in naredijo najboljše kar znajo narediti.

V teh časih ni nepomembno čigav proračun polnimo, ko kupujemo hrano

Šunkarno sta obiskala tudi Matjaž Kočar in Štefka Videčnik z Direktorata za kmetijstvo. Predstavila sta program Lokalna kakovost, katerega bistvo je promocija pridelave in predelave lokalnih proizvodov ter izdelkov. Slovencem želijo pokazati, da imamo v Sloveniji kakovostno hrano, o tem pa se lahko ljudje sami prepričajo na lastne oči in okus ob dnevih odprtih vrat. S tem pa se utrdi zaupanje v lokalno hrano. Slovenska oz. lokalna pridelava hrane je pomembna za lokalno samooskrbo, "v teh časih ni nepomembno čigav proračun polnimo, ko kupujemo hrano", pravi Videčnikova.

Po zaključku tega dela pa se bodo osredotočili na novo nalogo. Prihodnje leto bodo začeli vzpostavljati posebno označbo lokalno pridelanih izdelkov in pridelkov, ti. preverjeno kakovost, ki jo bodo lahko pridobili vsi pridelki in izdelki, ki bodo izpolnjevali določene standarde. S tem se bo potrošnikom omogočilo, da prek teh označb lažje prepoznajo lokalne pridelke in hrano.

Lokalno hrano tudi v zapore

Po besedah Kočarja gre iz državnega proračuna na leto 120 milijonov evrov za naročanje hrane za šole, vrtce, domove za ostarele, bolnišnice, vojsko, parlament in zapore. Želja je, da bi te ustanove oskrbovali lokalni pridelovalci. Preko regijskih konferenc skušajo zbrati naročnik in dobavitelje ter jih povezati.

Tudi vrtci sodelujejo s Kodilo

Navzoč je bil tudi Stanko Jančar iz Vrtca Murska Sobota. Vrtec sodeluje s Kodilo zadnja tri leta, pred sedmimi leti pa so si zadali cilj, da bodo poskušali z lokalno dobavo. "Veliko je govora, da je zakonodaja težka. Če je volja, tudi zakonodaja dopušča lokalno dobavo", je bil prepričan Jančar. Trenutno sodelujejo s petimi lokalnimi dobavitelji, od katerih dobivajo sadje, zelenjavo in mleko. Enkrat mesečno pa imajo celoten dnevni jedilnik osnovan na ekološko pridelani hrani.

Ilovnati ometi v zorilnicah

Janko Kodila je obiskovalcem razkazal tudi prostore, kjer meso zori in se dimi. "Zorilnice so obdane z ilovnatimi ometi. Glina je naravni element, ki akumulira vlago in energijo. V primeru, ko zunanji pogoji niso ustrezni, oddaja potrebno energijo v zrak oz. jo absorbira, če je je preveč." Kodilovi izdelki pa najdejo svojo pot tudi v Avstrijo, Nemčijo, Nizozemsko in Francijo.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.09.2013 ob 10:22 jež gost

      Zares čestitke. Kak bi pa bilo brez Horvat-Miloševič & Co?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.09.2013 ob 11:27 Tine gost

      Čestitke Kodilovim in njihovim sodelavcem. Obisk teh gospodov, pa mislim, da je odveč, kajti pripomogli vam pravgotovo, k vaši uspešnosti niso nič, ali bore malo.Obljube in lepe besede, so tukaj pri nas, že odpeta pesem in je enostavno ne rabimo.Kar tako naprej in uspehi bodo še večji.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.09.2013 ob 12:00 gost gost

      Znano kak to ide, roka roki pomaga in se umije. Nej je vse tak dobro kak pravijo in se promovirajo. Samo reklama je pač reklama, što ji vervle.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.