https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-MUZIKA

Iskrice – trinajst nagajivih deklet z iskrivimi uniformami in nastopi

Tišina, 30.1.2014  

Pevska skupina Iskrice prepeva že devet let. Dekleta so nagajiva, živahna in vedno vesela. Pojejo sakralne, umetne, ljudske in tuje pesmi, delajo pa tudi priredbe na že znane pesmi. Njihove koncerte obiskujejo različne generacije, zato vedno pripravijo pesmi, ki so všeč vsem. Nastopajo tudi na različnih jubilejih, porokah in abrahamih.


 

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kdaj in kako se je začela vaša skupna glasbena pot, kdo ste članice pevske skupine Iskrice?

Dekleta smo se skupaj zbrala že v osnovni šoli, torej zdaj že devet let nazaj. Vse smo obiskovale osnovno šolo na Tišini. Takrat smo pele večinoma sakralno in ritmično-duhovno glasbo in sodelovale pri cerkvenih obredih. Leta 2008 pa smo okrepile svoje vrste in se odločile delati tudi drugačno glasbo. Tako smo sodelovale na raznih prireditvah, kjer smo pele tradicionalne prekmurske in tudi druge slovenske pesmi. Danes nas je Iskric že trinajst, večina pa nas še vedno živi v občini Tišina, druge pa se z veseljem v njo tudi vračajo.

Iskrice – od kod ideja za ime in kaj pomeni?

Zdi se nam, da nas naše ime najboljše opiše. Iskrice so nagajive, živahne in vedno vesele, tako kot smo tudi me članice. Ime nam je naključno dal moj (vodja skupine) oče, večkrat pa smo ga želele tudi zamenjati, vendar nam tega spomini na to ime še do znaj niso dopustili. Tako kot smo članice iskrive, želimo, da so tudi naši nastopi iskrivi, zato nas to ime pri novih projektih tudi dodatno motivira.  

Kaj je tista vaša posebnost po kateri menite, da vas ljudjeprepoznajo?

Upam, da nas ljudje poznajo po naši glasbi. Rade delamo raznovrstno glasbo, tako sakralno, umetno, ljudsko in tujo, zadnje čase pa delamo veliko priredb na že znane pesmi, kot so Daj mi poljub, Skyfall, You raise me up in podobne. Za vsak naš nastop želimo, da je edinstven in nepozaben, zato se za vsakega posebej pripravimo in predstavimo tiste pesmi, ki se nam zdijo najboljše. Ker pa smo Iskrice vse mlade, na svojih koncertih rade oblečemo iskrive uniforme, za katere pa tudi nekateri pravijo, da so naša posebnost (smeh).

Kakšne zvrsti izvajate najpogosteje in od kje navdih?Imate že kakšno avtorsko skladbo?

Najpogosteje izvajamo slovenske in tuje umetne skladbe, zadnje čase pa se pripravljamo na veliko jubilejev, zato posegamo tudi po narodno-zabavni glasbi, ki jo priredimo za zborovsko priredbo. Včasih se nam kakšna pesem zdi dolgočasna, vendar nas besedila, ki so v slovenski glasbi tako bogata, veliko krat motivirajo, da pesem na koncu dobro zazveni. V začetkih našega delovanja smo posegale tudi po avtorskih skladbah. Vendar nam danes prenatrpan urnik tega več ne dovoljuje. Večino popularnih pesmi, ki jih zapojemo, pa so plod naših priredb, zato se trenutno bolj posvečamo temu.

Po kakšnem principu izbirate pesmi, ki jih boste izvajale? Kako se odločite, da boste neko pesem izvajale?

Najprej ugotavljamo, kakšna glasba nam je najbolj všeč. Ker smo starostno zelo različne, seveda pri tem nismo enotne. Takrat se odločimo, katere pesmi so nam med vsemi najbolj všeč. Ko naredimo priredbo pesmi, jo na vajah tudi poskusimo zapeti. Če nam ni všeč, je ne pojemo več, če pa nam je, pa jo dodelamo tako, da jo lahko zapojemo tudi na nastopih. Naš repertuar je trenutno že zelo širok, zato lahko za nastope izbiramo različne pesmi različnih zvrsti. Po želji naročnika pa se seveda naučimo tudi pesmi, ki jo želijo sami. Tako je na primer nastala naša zbirka pesmi, ki jih pojemo na porokah in abrahamih. 

Pevska skupina Iskrice - You raise me up

Koliko časa potrebujete, da se naučite kakšne nove pesmi? Katere pesmi so po vašem mnenju tiste, ki najbolj ogrejejo publiko? 

Pevke se med sabo že zelo dobro poznamo in naše delo z leti poteka vse hitreje. Je pa čas, ki ga porabimo za novo pesem odvisen od zahtevnosti same pesmi. Tako na primer za nove pesmi, ki jih pojemo na abrahamih, potrebujemo do štiri vaje, umetne ali sakralne pesmi pa lahko tudi do več mesecev. Vse je odvisno od tega, kako nam je skladba všeč.

Naša publika je raznolika. Naše koncerte obiščejo mladi in tudi starejši, zato vedno rade pripravimo pesmi, ki bodo všeč vsem. To dosežemo z izvedbo različnih zvrsti glasbe. Seveda je okus za glasbo individualen, zato ne moremo predvideti, katera pesem bo obiskovalcem najbolj všeč. Nekaterim so bolj všeč tradicionalne ljudske pesmi, drugim priredbe pop skladb. Vsekakor pa se publika najbolj odzove na bolj energične pesmi, kjer naše petje spremlja še na primer ploskanje, klavir, violina ali drugi inštrument.

Kako pogosto vadite in kako potekajo vaše vaje skupaj, kako posebej in kako izgledajo vaje tik pred koncerti?

Vadimo vsako soboto dopoldne na Tišini, po dve uri, po potrebi tudi več. Ko se učimo novih pesmi, imamo tudi ločene vaje, tako da ob petkih vadijo ločeni glasovi, v soboto pa so vedno skupne vaje. Raje vadimo skupaj, ker se tako lahko glasovno uskladimo. Letos se bomo podale tudi na intenzivne vaje v kakšen drug kraj, kar se že zelo veselimo.

Vaje tik pred koncertom so velikokrat kaotične. Poskušamo se sprostiti z raznimi vajami in se maksimalno upeti. Velikokrat moramo pred koncertom postoriti še kakšne zadnje stvari ali zvaditi še kakšno malenkost, ki nam na vajah še ni šla, zato nam pred koncertom velikokrat zmanjkuje časa. Ko pa stopimo na oder, pa vsa ta negativna energija nekam izpuhti in maksimalno uživamo v petju.

Imeli ste že kar nekaj koncertov.Katerega bi lahko označili za najboljšega do sedaj in zakaj?

Najboljši koncert je bil to sezono in sicer božično-novoletni koncert v hotelu Histrion v Portorožu, 28. decembra 2013. Zdelo se nam je, da smo zelo sproščene ravno zaradi spremembe okolja in odlične publike, ki smo jo bile deležne. Pele smo tudi  pesmi, ki so nam najljubše in se najbolje podajo v predpraznični čas.

Kaj pa vaš prvi koncert? Kje in kdaj se je zgodil in kakšni so bili vaši občutki takrat pred in po koncertu?

Naš prvi koncert kot Pevska skupina Iskrice je bil na Tišini na osnovni šoli leta 2008, ko smo zapele v sklopu prireditve Pozdrav pomladi. Takrat smo prvič tudi zapele ljudske pesmi, odzivi publike pa so nam dali energijo za nadaljnjo ustvarjanje. Takrat smo se tudi dogovorile, da bomo delo v skupini vzele resno, kar nam uspeva še danes.

Se vam je morda na koncertu zgodila že kakšna neljuba ali zanimiva prigoda, ki bi jo morda delili z nami?

Od pozabljenih not doma ali na mizi pred koncertom, do slabe razsvetljave, pokvarjenih klaviatur, neudobnih uniform, hoje mačke med nastopom, neurejenih las, jokanja med pesmijo in podobno, nas na naših koncertih skoraj nič več ne more presenetiti. Takih prigod se veselimo, ker nas samo dodatno bogatijo in povezujejo.

Kakšni so vaši cilji za prihodnost?Kdaj vas bomo lahko spet videli na kakšnem odru v Pomurju?

Naši cilji so trenutno visoki. V tem letu želimo pripraviti projekt, kjer bomo priredile najpopularnejše pop skladbe v zgodovini, ki bodo tako tuje kot slovenske, kjer bi rade sodelovale tudi z drugimi glasbeniki. Trenutno se pripravljamo na revijo pevskih zborov, ki bo v Murski Soboti v mesecu maju, v prihodnjih mesecih pa bomo nastopile še na drugih prireditvah in jubilejih. Če nas pa želite tudi vi videti na kakšni prireditvi, poroki ali rojstnodnevnem jubileju, pa se bodo vašemu vabilu z veseljem odzvale.  

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.01.2014 ob 21:10 jani gost

      pevke iskrice čestitke z moje strani , in hvala za bek vokale za pesem ANGEL MOJ POGLEJ NAZAJ Jani Horvat

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.01.2014 ob 14:05 sinička gost

      Imate glas in stas !

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.