https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomagajmo Jasmini iz Radencev, ki je zbolela za rakom

Radenci, 21.03.2014 ob 14:10  

Po mnogih prejetih sporočilih na Facebooku smo se lotili raziskave o žalostni zgodbi 33-letne Jasmine, ki je zbolela za rakom. Po aktivnem zdravljenju se je uradna medicina odmaknila in prepustila Jasmini, da se sama znajde ob pomoči alternativne medicine.

 

Za širše pojasnilo smo stopili v stik s Saro Mijatovič, ki nam je, kot predstavnica Mladinskega društva Radenci,  predala tipkano besedilo, na katerem so navedena dejstva kako se je Jasmina soočila z zdravstvenimi težavami.  Že v lanskem letu 2013 je Jasmina, po poročanju Sare, prvič zbolela. Podana zdravniška diagnoza je bila rak na materničnem vratu, zato je bila operirana. Operacija je bila uspešno izvedena. Kljub zdravniškemu opažanju dveh tumorskih markerjev na jetrih, le ta niso bila obravnavana. Sledilo je 5 zaporednih kemoterapij in v januarja letu 2014 ji je bila sporočena vesela novica, da je bil rak  odstranjen. Kot navaja Sara, se je Jasmina ob boljšem počutju in večji volji do življenja in dela, seveda vrnila na delovno mesto, v Tuš trgovino v Gornji Radgoni.

Vendar, kot je tudi navedeno na sporočilu za javnost, "sreča ni trajala dolgo". Počutje se je ponovno poslabšalo in po ponovnem obisku zdravnika je hodila na mnoge ponovne zdravniške preglede, od pljučnega specialista do končnega ponovnega snidenja z bolnišnico. Na opazovanju so odkrili brazgotine na mestih predhodno izvedene operacije črevesja, v katerih se je le nabiralo blato. Po odstranitvi blokad v črevesju so se pa le opazili tumorji na jetrih. Danes v marcu 2014 predstavljata takrat zdravniško označena tumorska markerja na jetrih, dva od 4 do 5 cm velika tumorja. Zdravniška služba je takoj za tem odredila še tri kemoterapije, med tem ko po zdravniškem mnenju operacija na jetrih ne bo izvedena. Za kemoterapije je pa znana informacija, da so precej boleče.

 

Zadnje upanje uporabe alternativne medicine

Jasmini je po tem preostala le alternativna medicina in kakor pomnimo, je potekalo v Kulturnem domu Gornje Radgone 28.2.2014 predavanje o uporabi in vzgoji konoplje. V polni dvorani je bilo nemalo kmetovalcev, ki se s tem ukvarjajo in prav tako tudi ljudje, ki so že zdravili rakava obolenja z uporabo konoplje. V Sloveniji še vedno velja izraz "Alternativna medicina" za dokaj rizičen, kajti nekateri zakoni ne dopuščajo posega kogarkoli v fazo aktualne medicine. A vseeno danes velja alternativna medicina v mnogih primerih, kljub nasprotovanju uradne medicine, za dokaj uspešno zdravljenje,  ko uradna medicina zataji in se bolniki morajo znajti kakorkoli se pač lahko. In znano je tudi, da tovrstna alternativna medicina tudi ni poceni.

 

Dobrodelni koncert

Zato se je Mladinsko društvo Radenci lotilo zbiranja finančnih sredstev za pomoč Jasmini. Ob tem je potrebno navesti še dejstvo, da je Jasmina tudi mama 8 letni hčeri. V soboto, 29. marca bo organiziran dobrodelni koncert, ki se bo odvijal na igrišču za pošto pri osnovni šoli Radenci, na katerem se bodo zbirali dobrodelni prispevki, izključno za Jasmino. Vzporedno pa se bo v športni dvorani odvijal finalni turnir Pomurske košarkarske lige, na katerem se bodo prav tako v sodelovanju z Mladinskim društvom Radenci, zbirali prispevki za Jasmino. Ob enem je možno v gostišču Erinox v Radencih, na Titovi cesti oddati plastične zamaške. Podporo so izrazili tudi likovni ustvarjalci, ki svoje razstavljene slike prodajajo v gostišču Erinox.

Možno je pa tudi nakazati poljuben znesek na transakcijski račun Mladinskega centra Vrelec Radenci, na številko SI56 1949 0500 8937 366, pri Deželni banki Slovenije, in z referenčno sklicno številko  0017061980.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija