https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Gledališču Park odmevala romska glasba

Gledališče Park, 13.04.2014 ob 7:00  

8. aprila se obeležuje svetovni dan Romov, zato so v Romskem akademskem klubu že šestič po vrsti organizirali festival romske kulture Romano čhon s prireditvami, ki potekajo ves mesec.


Tako so v Gledališču Park priredili Kulturno prireditev ob svetovnem dnevu Romov. Pozdravni nagovor sta imela Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije, ter Nataša Horvat, sekretarka Sveta romske skupnosti RS. Kot slavnostni govornik je zbrane nagovoril tudi soboški župan Anton Štihec.

Za pravo vzdušje so poskrbeli številni nastopajoči, med njimi podmladek Romani union, ki so predstavili romske plese, pevec Dušan Horvat Vajta, virtuoza na klavirju in violini Leonardo in Palko, zaigral je tudi Halgato band, ki je predstavil tri nove pesmi z novega albuma, kot posebni gosti pa so nastopili Skandal band in Trubači iz Makedonije, ki so vrgli publiko na noge.

Z romsko legendo, pevcem, ki si večino besedil in glasbe napiše sam, Dušanom Horvatom Vajto, smo spregovorili nekaj besed o njegovi glasbeni poti. Z glasbo se ukvarja že od malih nog, torej že skoraj štiri desetletja. Prvič je nastopil na prireditvi Dudek in Regica v Hotelu Diana, po tem pa je nastopal po vsej Sloveniji. Obžaluje le to, da ni zadosti mladih, ki bi jih zanimala glasba. Povedal je, da je kar nekaj učiteljev glasbe brez zaposlitve, ki bi lahko šolali tudi romske otroke, prepričan je, da bi se lahko izvedel projekt preko EU. Boji se, da bo romska glasba izumrla, če ne bo večjega interesa med mladimi. Verjame, da so romski otroci zelo talentirani, vendar bi rabili pravo spodbudo. Vsem Romom je čestital ob svetovnem dnevu Romov.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.