https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Pečarovcih opravili setev lanu

GD Pečarovci, 13.04.2014 ob 13:00  

V Pečarovcih so v soboto opravili setev lanu, za katero upajo, da bo postala tradicija.


Po nekem pravilu bi se naj lan sejal 100 dni po novem letu, žel pa 100 dni po setvi, prav tako se sedem let naj ne bi sejal na isto mesto. Tega pravila so se držali tudi Pečarovčani in setev opravili na drugem delu njive, kajti letošnja setev je druga po vrsti in če bo vse po sreči, bo lan nekje julija ali avgusta zacvetel in pobarval njivo v modro.

Samo setev je opravila vaščanka Nončika, ki je za svojih 85 let zelo vitalna gospa. Spominjala se je, kako so setev lanu opravljali v njeni mladosti, kajti takrat je bilo laneno blago zelo iskano. Oprtala si je »krbüljico« z lanenim semenom ter pokazala, kako se pravilno seje lan, pozoren moraš biti tudi na svoje stopinje, da ga ne poseješ preveč na enem mestu. Laneno seme, ki so pridelali, so uporabili za laneno olje, drugače pa je vse šlo za blago. Ob dolgih zimskih dnevih so doma česali in predli lan, Nončika se spominja, da je nekoč morala spresti tanko nit iz prediva lana. Doma so imeli tudi statve in kolovrat za lan, ki pa sta na žalost propadla, po samo blago pa so prihajali ljudje od daleč, ki so plačali skoraj vsako ceno. Vendar je v 70. letih prejšnjega stoletja lan izgubil svojo vrednost, zato je pridelava lanu počasi zamrla. Nončika je letos šele drugič po več kot 40 letih spet sejala lan in še vedno se spominja dela, povezanega z njim.

TKŠD Pečarovci upa, da bo setev lanu postala del tradicije v vasi, kjer se že tako lahko pohvalijo, da se zelo dosti dogaja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.04.2014 ob 18:35 eden gost

      Ti majster pa rejsan nemaš vseh papejrof!!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      13.04.2014 ob 19:04 vinko megla gost

      eden@@ ja ka pa te tou pomejni ka nemaš vsej papirov jezuš pa te nikaj ne razmim kmet eden tij nemaš v glavi vse porihtano rajši bi doma sedo nej ka si tan odo pa kšenki žru ..

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. gost
      13.04.2014 ob 19:17 vonč gost

      Dobro ka si še pismeni, glede na nivo komentara. Saj prihodnji teden bo več sonca, kar ven iti, boš videl da to pomaga.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!
    7. smrt
      13.04.2014 ob 20:31 smrt

      Ha,ha sejali so brüjsovo seme . Vinko Megla kak si mi imaš moj + lp

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.