https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Horvat: Na kavo grem tudi s Podgajskim in Weingerlom

Murska Sobota, 29.11.2010 ob 12:51  

Andrej Horvat, vodja vladne projektne pisarne v Pomurju, je za naš spletni portal zanikal navedbe nekaterih medijev, ki so danes poročali, da je bil določen del sredstev (tudi zaradi osebnih poznanstev) na razpisu za zagon začetnih investicij v okviru Zakona o Pomurju, dodeljen na sporen in netransparenten način.

Delo je tako poročalo, da naj bi si del štirih milijonov evrov doslej razdeljenega denarja z razpisa "izbojevali preračunljivci zaradi ohlapnih razpisnih pogojev". Horvat o tem pravi: »Bila sta dva razpisa, vsega skupaj 8 milijonov evrov. 100 podjetij je dobilo odločbe, 100 jih je tudi podpisalo pogodbe. Podpisali so, da bodo nekaj naredili in skupno zaposlili 440 ljudi. Do 2. novembra so morali poslati zahtevke za izplačilo za letošnje leto, to pomeni, da če je nekdo rekel, da letos kupi dvigalo, je mogel poslati zahtevek in priložiti račun ter vse skupaj poslati Službi vlade za razvoj (SVLR). Potem se preveri, če je račun pravilen, če dvigalo obstaja in nato se račun izplača.

Tam, kjer vsega teh zadev ni, je zadnja varianta, da se odstopi od pogodbe. Recimo, od 100 podjetij so tri odstopila že en mesec nazaj, ker niso mogli zagotoviti sofinanciranja.«

Horvat: Podjetje Frontal ni nikoli delalo kampanje za Socialne demokrate

Na račun razpisa in domnevnih nepravilnosti pri dodeljevanju sredstev naj bi po poročanju Večera prišlo tudi zaradi osebnih poznanstev Horvata z nekaterimi lastniki podjetij. Večer pri tem omenja Kristijana Magdiča, lastnika Frontala. »Kristijan Magdič je moj dober znanec oz. prijatelj. Midva se poznava, kakor se v našem okolju poznam z marsikom drugim in smo že sodelovali.

On za Socialne demokrate nikoli ni delal nobene kampanje, razen tega, da je bila spletna domena za volitve 2008 naročena pri podjetju Frontlab. Kot fizična oseba, ki sem sodeloval na volitvah, nisem mogel naročiti spletne domene, ker to, mislim, da lahko delajo le pooblaščene osebe. Lahko bi to naredilo tudi katerokoli drugo podjetje. Kampanjo smo vodili sami, podjetje Frontal oz. Kristijan Magdič pri tem ni imel nič. To sem šel še preverit.«

V Pomurju noče "šalabajzerskih" zgodb

Horvat o namigovanjih Večera glede Frontala dodaja, da je bil razpis, na katerem so dobili sredstva, mednarodni in da se je nanj lahko prijavilo katerokoli podjetje.

»Podjetje Pristop, katerega del je Frontal, je naredilo konzorcij, se je potrudilo, ker je bil razpis res zahteven. V Pomurju nočem imeti nekih šalabajzerskih zgodb, želim, da je kakovost izvedbe del na visoki ravni. Pristop je naredil dober konzorcij, zraven so pritegnili še Oxford Intelligence zaradi tujih investicij. In zraven smo želeli imeti tudi lokalnega partnerja. Lokalnega pa zato, ker če Oxford Intelligence odide nazaj v Oxford oziroma drugam, da to ostane pri nas in da se čim več denarja porabi pri nas.

Ta lokalni partner je, to se tudi sam čudim, za podizvajalce izbral različne lokalne medije (TV Idea, TV AS, Podjetje za informiranje, itd.). V okviru tega projekta bodo torej vsi nekaj delali,« razlaga Horvat.

Znanec z mnogimi, ne le z Magdičem

Pa se čuti dolžnega, kot namigujejo v Večeru, da bi moral vlado seznaniti z dejstvom, da je Kristijan Magdič njegov prijatelj? »Sploh nisem vedel, da so se oni prijavili na razpis. Nisem zaposlen na SVLR-ju in sem izzvet iz teh postopkov. Na koncu lahko vidim le poročilo SVLR-ja, ki ga dajo tudi ministrom. Ampak to je že takrat, ko je zadeva zaključena. Tudi če bi hotel, ne morem vedeti, kdo se je prijavil.

Mislim, da je nesmiselno, da  bi moral obvestiti svoje »šefe, da je Kristijan Magdič moj prijatelj in da se je prijavil na razpis. Potem bi moral povedati tudi za TV AS in TV Ideo. Tako z Antonom Weingerlom kot Mitjo Podgajskim grem na kavo,« pravi Horvat, ki dodaja, da v tem primeru gre predvsem za zgodbo lokalnih razsežnosti.

»Ko nekaj začne dobro delovati, to nekoga moti. Ne bi špekuliral, koga, ampak to je tipično. S tem imam že izkušnje, ko smo delali na projektu PHARE – čezmejno sodelovanje. Ko nekdo prinese nekaj milijonov evrov v regijo, to nekoga moti, predvsem tiste, ki na razpisu niso uspeli. Mislijo, da niso uspeli na razpisu, ker ima nekdo nekaj proti njim, ne pa zato, ker niso zbrali dovolj točk. Imam kup znancev, ki niso dobili sredstev na razpisu.«

O navedbah medijev, da so nekatera podjetja zaradi tega razpisa ustanovila slamnata podjetja, pa meni, da so nesmiselna. »Saj to se bo hitro ugotovilo, če kdo kaj dela ali ne. Podjetja morajo investirati. Če podjetje ne bo opravilo svojega dela, ne bo moglo izstaviti računa.« 

Preberite tudi: 

- Horvat ujet v zanko korupcije?

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Goricki
      29.11.2010 ob 13:25 Goricki

      Tak je to pri tej razpisih, poznanstva majo veze lejko pravi on ka šče.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Toki
      29.11.2010 ob 17:57 Toki

      Pa tu ma sakši svojo resnico, ide se pa verjetno za kakšne druga polena pod noge na lokalni politični ravni. Glih medija Večer pa Delo sta na isti den objavila članek malo čudno.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. ajkaro
      29.11.2010 ob 18:05 ajkaro

      Toki, potolaži se, objavile so tudi Finance, Pozareport ... In kak običajno, gda ščejmo kaj skriti: problem je kdo, kje in zakaj je kaj objavil, nej kdo, kje in kako je kaj delal :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Toki
      29.11.2010 ob 20:55 Toki

      Ajkaro, malo razmisli što je prvi objavo pa što je dal te informacije nekomu mediju keri je z nekom povezan. Kdo in komu se seveda zna, nejsmo po župi priplavali.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. ajkaro
      29.11.2010 ob 23:36 ajkaro

      toki daj si prešti moj drugi stavek, globoko vdihni in razmisli, ka san ščeu povedati, Itak verjetno ne boš razmo...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.