https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: 70. let po pobojih talcev še živi spomin

OŠ Janka Ribiča, Cezanjevci, 27.04.2014 ob 8:00  

 Po 70 letih tragičnih pobojev talcev so v Cezanjevcih tudi v letošnjem letu priredili spominsko slovesnost

Glede na to, da je letos organizatorjem zagodlo vreme, je bila prireditev prestavljena v osnovno šolo Janka Ribiča v Cezanjevcih. Prireditev je vodila Slavica Sunčič, ki se je z izbranimi besedami postavila v čas, ko so odjeknili streli pred 70 leti v gozdu in so padli zavedni Slovenci, prikazala zelo živo sliko, da so udeleženci začutili takratno dogajanje, čeprav jih je večina rojena  danes v svobodni Sloveniji. Med številnimi gosti so se prireditve udeležili  Kiril Ershov, vodja Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani, ljutomerska županja mag. Olga Karba ter podžupan občine Ljutomer Janez Vencelj, sorodniki ustreljenih talcev, predstavniki posameznih sosednjih občin, predstavniki posameznih veteranskih in časniških organizacij ter mnogi občani.  Županja mag. Olga Karba je po uvodnem pozdravu pripovedovala o dogodku, kateri se ne smejo ne pozabit in ne ponovit.  

Čas sovraštva je takrat ločeval ljudi, toda NOB je združevala le zavedne Slovence in jih navdahnila z nadčloveškim pogumom. S tem se je preprečilo, da bi Ljutomer postal Luttenberg, Cezanjevci  bi tako postali Zesendorf in Veržej bi tako postal Wernsee, vendar se je zaradi združitve ljudi to dejanje preprečilo. Svečan dogodek je s pesmimi in glasbo dopolnil še Ljutomerski oktet, pod vodstvom Dušana Preloga.

Podrobno zgodbo, o dogajanju v takratnem času,  je povzel osrednji govornik prireditve zborovodja in avtograf, slovenski kulturni delavec in glasbenik, Marjan Ribič, ki je svojo mladost preživel v Ribičevem mlinu in v neposredni bližini danes stoječemu spomeniku talcem.

Marjan Ribič je pripovedoval zgodbo o tem,  kako so se pripravljali takrat na aretacije, kako so bili ti kraji izdani in pomemben podatek, kako so zavedni Slovenci sodelovali med seboj, pa čeprav končali mnogi izmed njih v grobovih. Pogosto je v pripovedovanju pozval ljudi, da naj ostanejo složni in dobri drug do drugega tudi danes, in da se Prleki naj ne obračajo drug proti drugemu. V zgodbi je bila ponazorjena tudi smrt narodnega heroja Janka Ribiča, ki je padel v takratnem obleganju mlina. V pripovedi se je beseda nemalo krat zatresla Marjanu Ribiču, kajti zgodba je pripovedovala o smrti njegovega brata.

V nadaljevanju prireditve so predstavili posamezne pesmi učenke in učenci osnovne šole Janka Ribiča Cezanjevci. Združenje borcev za NOB Ljutomer je v letu 2013 in 2014 dalo pobudo za izvedbo literarnega natečaja z naslovom "Spominska obeležja pripovedujejo" za učence osnovnih šol Ljutomer in gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer. Podrobno organizacijo in potek je predstavil predsednik območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer, Anton Kosi. Posameznim učenkam in učencem ter njihovim mentorjem so bila podeljena tudi priznanja in nagrade za opravljeno delo. Po uradnem dogodku so bili obiskovalci vabljeni še na kulinarične dobrote, ki so poznane v Prlekiji. Po tem so županja mag. Olga Karbova, namestnik vodje Ruskega centra znanosti in kulture Kirilom Eršovom in nekateri družinski člani talcev in občani, podelili venec ob spomeniku, v bližini Ribičevega mlina.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.