https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž

26.05.2014 ob 10:15  

Ljudska pesem najlepši zven ima če je zapeta iz ljudskega srca.


Prav v potrditev in ohranitev pravega ljudskega petja in godenja, skrbijo tudi v Javnem skladu za ljubiteljske kulture – Obočna izpostava Gornja Radgona, katero zajema občine Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici. Na tokratnem Območnem srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž pod naslovom »Dere sen jaz mali bija«, ki je potekalo v soboto v prostorih Doma starejših občanov Gornja Radgona se je z svojo ljudskim ljubiteljskim petjem in godenjem predstavilo osem skupin.

Vsaka skupina se je predstavila s tremi ljudskimi pesmimi. Kot prvi so nastopili, pod vodstvom Antona Kosmajerja Pevsko društvo Kapelski kvartet, nato KUD BUBLA Radenci, Ljudski pevci VEČNICA, pod mentorskim vodstvom Vlada Maguša, Ljudske pevke DU Negova - Sp. Ivanjci, Tamburaška skupina KD Peter Dajnko Črešnjevci, njihov vodja je Danilo Banfi, KUD Ljudskih pevk Sv. Jurij ob Ščavnici, njihovo skupino že vrsto let vodi Marija Simonič, pod vodstvom Ivice Stolnik pa so zapeli pevci KD Pevska skupina VRELEC, Tamburaško društvo Apače, katero vodi Jan Juršnik, ter kot zadnja skupina Društvo ljudskih pevk Apače. Vse skupine je po strokovni plati skrbno ocenila in jim svetovala strokovna spremljevalka in muzikologinja Jasna Vidakovič.

Na koncu te lepe prireditve se je vodja Območne izpostave Gornja Radgona Simona Pirc Katalinič, zahvalila za gostoljubnost, ki so je bili deležni, da je prireditev bilo možno izvesti, predvsem direktorju doma DSO Gornja Radgona mag. Marjanu Žuli in občini Gornja Radgona za finančno pomoč. Ne nazadnje pa seveda vsem nastopajočim in nosilcem te ljudske kulturne dediščine, ki tvorijo to bogato podedovano slovensko kulturno vrednoto, ter jo s srcem izvajajo in prenašajo v bodoči mladi slovenski rod, z namenom, da se ohranja ponos in spoštljivost do temeljev ljudske kulturne umetnosti naših prednikov in slovenskega naroda.

Foto in tekst: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.