https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Starman: Izgleda, da se nekateri res trudijo, da bi uničili slovensko gospodarstvo

06.12.2010 ob 10:23  

Bojan Starman, predsednik uprave Mure in partnerji  meni, da slovenska država zatira ugodno gospodarsko klimo in da je čas, da se zresnimo, preden bo prepozno. Pogreša optimizem, prav tako meni, da se na gospodarskem področju ne znamo obnašati tržno in racionalno. Želi si "vitke" države z učinkovito javno upravo, sodstvom in šolstvom. Kritičen je tudi do nekaterih podjetij, ki so živele na državnih jaslih.

V kakšnem finančnem položaju se trenutno nahaja družba Mura in partnerji?

Trenutno sicer nima kakšnih zlatih časov, ampak tekoče poravnavamo vse obveznosti in nimamo nobenih zadolžitev in kreditov.

Koliko trenutno znaša povprečna plača delavca Mure?

801 evro bruto.

Ali imate dovolj naročil, da bi morebiti zaposlovali dodatni kader, ki je nekdaj delal v Muri?

Z zbiranjem naročil za pomlad/poletje smo zaključili in pri tem presegli svoja pričakovanja. Naročil je dovolj, tako da lahko zaposlimo še dodatne delavce.

Nedavno ste zaradi nasprotovanja nakupu Mure EHM omenjali svoj odhod iz podjetja Mura in partnerji. Vztrajate pri svojem odhodu?

Tukaj bom, da se podjetje stabilizira in da imamo izgrajene trdne temelje. Dokler me bodo rabili, bom ostal tukaj, sicer pa seveda ne mislim biti tukaj večno.

Kako ste sicer zadovoljni z doslej opravljenim delom?

Mislim, da smo celo presegli zadane cilje. Ljudje so pridni in dokler bo tako, se ni potrebno bati za nadaljevanje obstoja te dejavnosti. Smo pa seveda trenutno povsem storitvena dejavnost, opravljamo šivanje zahtevnih izdelkov po naročilu za tuje kupce. V prihodnosti pa si želimo obogatiti našo dejavnost in poiskati še kakšen program, ki bi lahko prinašal neko dodano vrednost.

O kakšni dodani vrednosti podjetja lahko govorimo?

Trženje, razvoj in priprava nekih novih proizvodov, ki jih zdaj nimamo. Potem so to razni drugi posli, kot so posebna naročila, itd. Seveda je treba tudi delati na tem, da se najslabše stvari počasi začnejo opuščati in da se dela neka selekcija glede na donosnost.

Je pa pri tem potrebno povedati, da je to, kar dela ta nesrečna država z delovno intenzivnimi panogami in pogojev, ki jih nudi gospodarstvu, groza. Res izgleda, da se nekateri trudijo, da bi to uničili. Dvignili so minimalno plačo za 22 odstotkov v najslabšem možnem času, prav tako se raznorazne stvari dražijo in še nam obljubljajo nove davke.

Mi v državni proračun mesečno plačujemo 500 tisoč evrov davkov in prispevkov, okrog milijon evrov pa znašajo še ostali stroški dela. Tako da kakšnih dobičkov tu na dolgi rok ni za pričakovati.

Omenjate našo nesrečno državo. Kako ste zadovoljni z ukrepi aktualne vlade na gospodarskem področju?

O tem sem ravno pred kratkim že pisal za Finance. Na koncu pozivam, da se je treba strezniti in najti korake, ki bi razbremenili gospodarstvo. To se lahko stori samo na tak način, da se zniža javna poraba. V javnem sektorju (zdravstvo, šolstvo, sodstvo, javna uprava, itd.) imamo katastrofalno produktivnost in velike stroške na enoto izdelka, ki ga damo ven. Da ne govorimo o številu zaposlenih. Mislim, da bi morali zmanjšati število zaposlenih v tem sektorju za vsaj 5 odstotkov na letni ravni.

Recimo, tudi oddajo kreditov s strani bank brez jamstev je treba ukiniti, da se neha država vmešavati in vse skupaj preliti v ugodnejšo klimo, zmanjšati davke, itd. Potem mi v gospodarstvu že vemo poskrbeti zase.

Tako pa izgleda, da nobeden noče vedeti in slišati za to, kaj gospodarstvo rabi. Vsi se ukvarjamo z raznimi aferami in delitvami, s tem, kako ustvarjati in zaslužiti denar, pa se težko soočamo.

Že nekaj časa ste predsednik uprave Mure in partnerji. Menite, da bi z ukrepi države, ki ste jih omenjali, Mura v prejšnjih letih lahko preživela?

Če bi Mura pred leti delovala tako racionalno, kot deluje zdaj, ne bi imela nobenega problema. Imela bi dobiček. Delovali so preveč razkošno s stroški in potem so nehali prodajati, ko so videli, da premalo zaslužijo.

Se pravi, da lahko govorimo o tem, da je Muro pokopal njen management?

Tega ne bi komentiral, ker Mura ni nekaj posebnega. Ogromno podjetij v Sloveniji je v težavah in dejansko vodstva ne znajo oceniti situacije ter pravilno in pravočasno ukrepati. Povsod se čaka in težave se vlečejo.

Recimo, za Pivovarno Union vem, da ima izgubo, prav tako Hit Gorica. Pa kako na tem svetu je možno, da se te stvari dogajajo?

Dokler so imeli ti fantje odprta okna in so jim z lopatami metali denar v bankah, ni bilo potrebno skrbeti za rezultate. To je tako - privilegiran sloj in podjetja so imele neomejene količine denarja in so se lahko igrala. Dokler je denarja, kreditov in garancij dovolj, so lahko vsi šefi. Sam sem vedno padel v podjetja, kjer je bilo vedno vse zavoženo in kjer so bili vedno sami problemi.

Potem pa se utrdiš in moraš živeti zelo enostavno. Nič ne kompliciram. Za vsak evro je treba vedeti, kam gre in od kod pride. V takih podjetij je potrebno zapreti vse kanale, kjer kri teče brez potrebe in najti kakšen nov vir zaslužka z večjo dodano vrednostjo. To je vsa filozofija.

Kaj vse se v tej državi ne počne in špekulira, kaj bi lahko v našem gospodarstvu še uvedli. Izgleda, da se res dejansko vse dela na tem, da se to gospodarstvo uniči.

Precej ste kritični do situacije v državi. Je potrebno (do)končno »resetirati« Slovenijo?

Tudi sam sem to predlagal. Postaviti in združiti je treba ljudi v enem programu brez političnih delitev ter se nehati na kupu gnoja prepirati, kdo bo prvi in kdo drugi. Tu je treba postaviti nek »new deal«, ne samo »resetirati« zadevo. Potrebno je postaviti novo filozofijo in novo obliko tržnega gospodarstva oz. kapitalizma. Potrebno je narediti red v tej državi. Državno upravo je potrebno narediti učinkovito, za gospodarstvo pa ustvariti boljše pogoje. Saj ni nobenega blizu, da bi pri nas kaj investiral. Vsake toliko časa nas država posiljuje z nekimi spremembami, namesto da bi pogledala, kako to izgleda v praksi.

Po domače povedano: Če kravo slabo nakrmiš, bo malo mleka, če ji pa ne daš nič za jesti, bo crknila.

To se pri nas dogaja. Izhajamo iz sistema, kjer je bilo bistvo trošenje, malo se je delalo na ustvarjanju dobička.

Dajmo prvo poskrbeti, kako bomo ustvarjali, potem pa bomo že našli strokovnjake za zapravljanje.

Je Slovenija torej z določenimi ukrepi še vedno nekje v socializmu?

Določene poteze, ki so bile letos narejene s strani države, kažejo na to. Vse več podjetij je zaradi višjih dajatev državi v rdečih številkah. Ni samo to »zasluga« te vlade, žalostno gospodarimo vseskozi in ni spoznanja, da je potrebno poskrbeti za to gospodarstvo.

Tudi ministrstev je preveč in drug drugemu so v napoto. Rabimo vitek sistem, in kot že rečeno, ustvariti moramo resen program za razvoj. Ustvariti moramo Slovenijo, ki bo raj za vse Slovence, ne samo za nekaj špekulantov.

Pa v Sloveniji na političnem parketu vidite obraze, ki bi lahko »resetirali« to državo?

Obrazi, ki jih gledamo na našem političnem parketu že nekaj desetletij, bi morali počasi prepustiti mesto kakšnim novim ljudem. Sigurno imamo na tisoče ljudi, ki niso obremenjeni s kvazi problemi in ki bi se znali soočiti z realno situacijo.

Najbolj pomembno je, da se zresnimo in da se nehamo igrati z našo državo. Čas je, da potegnemo nujne poteze in začnemo na novo. Prišli smo v apatijo – mladi nimajo služb, ne vidijo perspektive. Tako slabo, kar se tega tiče, že dolgo ni bilo. Primanjkuje nam optimizma in tega moramo dobiti nazaj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. pravnik
      06.12.2010 ob 12:03 pravnik

      V večini se lejko več kak strinjamo z njim.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. arnold_charming
      06.12.2010 ob 12:11 arnold_charming

      Zelo dobro napisan članek in hvala bogu, da imamo v Pomurju nazaj en neodvisni medij od dnevne politike. Zelim si, da bi tako tudi ostalo. Drugace pa svaka castg. Starmanu za povedano. Lepo je slisat, da vsaj nekdo tako premisljuje.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. lepi
      06.12.2010 ob 13:25 lepi

      Saj tau je pa tisto, ka ščejo komuniste dobite plen, keroga so "one" ustvarele. Najprle zrezate fabrike, te pa jih pocejne pokupete. Stara zgodba samo še gnes den traja. "Privatizacija"

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. vinci
      07.12.2010 ob 11:13 vinci

      NAJBOLJ POMEMBNO, DA SE ZRESNIMO IN NEHAMO IGRATI... !!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. lepi
      07.12.2010 ob 11:23 lepi

      @vince najbaukše je ka vse privatizejramo (občane) na transparenten način, ka enkrat za vselej zlomemo krila našen "voditelje - mafija" ka nedo več kadrerale na podlage politične pripadnoste, ampak strokovnoste, te pa nastanejo šrote, bavčare, in na konce izčrpane gospodarske družbe!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.