https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ročno poželi konopljo v Trimlinih

Trimlini, 28.08.2014 ob 7:00  

V okviru Svetovnega kongresa konoplje, ki že ves teden poteka v Lendavi, so včeraj pozno popoldne na nasadu konoplje v Trimlinih prikazali ročno žetev konoplje. Dogodek je strokovno komentirala Maja Klemen Cokan, kmetijska svetovalka iz Kmetijsko gozdarske zbornice Celje.


Očitno zanimanje za setev in zdravilnost konoplje tudi v Sloveniji narašča, saj je dogodek, ki se je odvijal na konopljišču Igorja Kulčarja, poleg strokovnjakov iz celega sveta, ki tudi predavajo na kongresu, obiskalo tudi precej domačinov ter celo obiskovalci, ki so se le za ta večer pripeljali iz preostalih delov Slovenije, da bi videli ročno žetev konoplje in rekli kakšno besedo ter izmenjali izkušnjo.

Seveda pa ni šlo brez kulturnega programa in bogate pogostitve z domačimi prekmurskimi dobrotami – mogoče je bilo celo poskusiti pogače in pico iz konopljine moke.

Za kulturni program so poskrbeli v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti OI Lendava, pod vodstvom Janje Magdič, ki je na dogodek pripeljala Ljudske godce KD Hotiza in Folklorno društvo Prekmurje Lendava – ti so tudi uprizorili ročno žetev konoplje.

 

Sicer se je kongresa udeležil in na njem predaval tudi Paul Benhaim, eden najvidnejših svetovnih promotorjev pridelave in predelave industrijske konoplje in pospeševanja globalnega razvoja na tem področju. Ponaša se s številnimi inovacijami, kot je plastika industrijske konoplje in drugih naravnih dodatkov v avtomobilski industriji,  številnih zdravih prehranskih izdelkov, uvaja biodizel iz konoplje ter bo s svojim obiskom na kongresu svoje znanje prenesel tudi v Evropo. Seveda pa niso manjkala tudi druga velika imena iz sveta konoplje.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija