https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Najboljšo prleško gibanico spekli v Bunčanih

Križevci, 08.09.2014 ob 7:00  

V soboto, 6. septembra, je v vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru potekala prireditev Prleška gibanica 2014. Izbirali so najboljšo prleško gibanico in najboljši akrostih, odvijal se je tudi mednarodni turnir v nogometu. Obiskovalci so se lahko sprehodili med stojnicami s prleškimi dobrotami in jih lahko tudi poskušali. Pripravili so tudi kulturno-zabavni program.


Dopoldne je bil na igrišču v Veržeju odigran Mednarodni turnir v nogometu Prleška gibanica 2014. Program v Križevcih se je nadaljeval z ocenjevanjem sedemnajstih prleških gibanic. Za obiskovalce pa so pripravili stojnice, kjer so lahko poskusili prleške dobrote.

V popoldanskem delu prireditve so za kulturno-zabavni program poskrbeli vokalna skupina Leščeček, Samo Budna z dvema mladima glasbenicama, Folklorna skupina Križevci, prleški pesnik Marko Kočar in kantavtor Tadej Vesenjak.

Vse zbrane je pozdravila še vinska kraljica Slovenije Špela Štokelj. Nato je sledil še uradni del prireditve s podelitvijo medalj v nogometu mladim nogometašem (pri podelitvi medalj je pomagal Branko Zupan) in z razglasitvijo ostalih rezultatov. V nogometu so slavili nogometaši NK Brinje-Grosuplje, drugo mesto so zasedli NK Medvode, tretje pa NK Ljutomer. Četrti so bili nogometaši NK Veržej.

V okviru prireditve je bil izveden še literarni natečaj za najboljši akrostih prleška gibanica. V kategoriji do 18 let je zmagala Klara Dragović, v kategoriji nad 18 let pa Olga Antič.

Po mnenju ocenjevalne komisije je bila najboljša prleška gibanica tista, ki jo je spekla Alojzija Klemenčič iz Bunčan, drugo mesto je zasedel Jakob Slavič iz Križevcev, tretje pa Jasmina Lubi iz Bunčan. Nagrado je zaradi odsotnosti zmagovalke v njenem imenu prevzela predsednica društva kmetic Križevci-Veržej, katerega članica je tudi Alojzija.

Za večerno zabavo je poskrbela skupina Štrk.

Prleška gibanica 2014

Prleška gibanica 2014 je prireditev v okviru projekta Prlekfest (Koordinacija, dvig kakovosti in vključevanje prireditev v turistično ponudbo prleškega podeželja), katerega nosilka je Občina Križevci, sofinanciran pa je iz naslova LEADER.

Prireditev je v prvi vrsti namenjena promociji tradicionalne prleške jedi, prleške gibanice, zato ni šlo brez tekmovanja za najboljšo prleško gibanico. Izbralo se je tudi, kdo je iz črk P.R.L.E.Š.K.A. G.I.B.A.N.I.C.A. napisal najboljši akrostih. Oba razpisa sta bila del tega dokumenta.

Svoje mesto ob prleški gibanici so v vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru dobile še druge prleške kulinarične in enološke dobrote - ta del prireditve so poimenovali »Kulinarični izlet po Prlekiji«, kjer so lahko obiskovalci okusili, kaj vse ponuja Prlekija. Namreč, na stojnicah s prleško kulinariko in vini so se predstavili društva in posamezniki z območja LAS Prlekija, kar prispeva k širši promociji Prlekije.

Na prireditvi ni manjkal niti prleško obarvani kulturno-zabavni program. Ker pa ime gibanica lahko povežemo tudi z gibanjem, je bil del prireditve športen. Tako se je v Športnem centru Ključarovci v dopoldanskem času odvijal mednarodni turnir v nogometu Prleška gibanica 2014.

O projektu Prlekfest

Namen projekta je povečati prepoznavnost in možnosti trženja produktov podeželja na območju LAS Prlekija, in sicer z dvigom kakovosti prireditev, vključevanjem kulturne in etnološke dediščine ter lokalne kulinarike v prireditve, z izboljšanjem trženja in (skupnim) vključevanjem v turistično ponudbo podeželja. S projektom nameravajo povečati sodelovanje prleških občin na posameznih prireditvah ter jih tako vključiti v širši turistični marketing območja in s tem povečati zanimanje lokalnih gostov in turistov za te prireditve. Hkrati se poveča identiteta lokalnega območja.

V projektu so bile izoblikovane smernice za izboljšanje kakovosti in koordinacijo prireditev ter večjega vključevanja kulturnih, etnoloških in za območje značilnih gastronomskih in enoloških vsebin. Prireditve v sklopu Prlekfesta se bodo odvijale septembra in oktobra v občinah UE Ljutomer. Poudarek prireditev bo na večjem vključevanju kulturnih, etnoloških ter za prleško območje značilnih kulinaričnih in enoloških vsebin.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija