https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Folkloristi iz Argentine nastopili v Veržeju

Veržej, 26.02.2015 ob 12:00  

V soboto, 21. februarja, so v Kulturnem domu v Veržeju gostovali člani Slovenske folklorne skupine "Maribor", ki deluje med slovenskimi izseljenci v Argentini. V zanimivem večeru so se predstavile tudi sekcije Kulturnega društva "Slavko Osterc" Veržej.


Folklorna skupina “Maribor” je uvodoma zaplesala gorenjske plese, nato so na oder prišli najmlajši, otroci iz Folklorne skupine Vrtca Veržej, ki so zapeli in zaplesali na splet pesmi »Pri mlinu«.

V nadaljevanju so nastopili še Moška vokalna skupina KD »Slavko Osterc« Veržej, Folklorna skupina Leščeček in Rihard Zadravec - Riki s prijatelji. Folklorna skupina “Maribor”je zaplesala še argentinsko folkloro, in sicer so predstavili argentinski nacionalni ep.

Prireditev se je zaključila s pozdravnim nagovorom župana Občine Veržej Slavka Petovarja ter s skupinskim pevskim nastopom vseh nastopajočih.

Folklorna skupina “Maribor” je bila ustanovljena leta 1994. Vsi člani so  potomci slovenskih izseljencev, ki so prišli v Argentino pred nekaj desetletji. Redne vaje imajo v slovenskem domu v Karapačaju, saj vsi plesalci, včlanjeni v tem društvu, prihajajo iz severnega dela buenosaireškega predmestja.

Repertoar slovenske folklorne skupine “Maribor” obsega od belokranjskih, prekmurskih, dolenjskih, štajerskih, ljubljanskih, koroških, porabskih do gorenjskih plesov.

S svojim delovanjem dokazujejo, da je slovenska skupnost živa in v polni meri ohranja slovensko kulturno tradicijo. Gostovali so že v Urugvaju in v raznih argentinskih provincah kot na primer Buenos Aires, Córdoba, Mendoza, Entre Rios in Rio Negro. Redno sodelujejo s slovenskim Veleposlaništvom v Argentini in na raznih srečanjih, ki jih organizirajo argentinske mestne oblasti. Organizirajo tudi srečanja folklornih skupin različnih narodnosti. Večkrat se predstavljajo tudi s stojnico, kjer nudijo turistične informacije o Sloveniji, slovensko hrano ter tradicionalne spominke. Vodja skupine je Ani Senovršnik.

Kulturno društvo “Slavko Osterc“ Veržej je bilo ustanovljeno leta 1890. Ime nosi po domačinu, skladatelju in glasbenem pedagogu Slavku Ostercu. V društvu je dejavnih okrog sto članov, ki delujejo v različnih sestavih: Moška vokalna skupina, glasbena skupina Zadnji moment, starejša folklorna skupina, folklorna in vokalna skupina Leščeček ter tamburaška skupina. Skupine poustvarjajo pesmi in skladbe iz slovenske in tuje glasbene zakladnice ter raziskujejo in ohranjajo ljudsko izročilo kraja. Vsaka skupina deluje na svojem področju, na večjih kulturnih prireditvah pa svoje moči združijo. Skupine nastopajo v bližnji in širši okolici ter v tujini, se udeležujejo območnih, regijskih in državnih srečanj.

Več fotografij v galeriji spodaj...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.02.2015 ob 16:46 dokležovje gost

      Še bole se delajo bedaste kak že so bedasti .Bijka nedo na tören vlekli ?

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.02.2015 ob 17:30 mura gost

      Ka pa tij primitivni ( dkležovje ) se sploh oglašaš ? Vej pa bole norega človeka od tebe , san nej vido !!! Zdrekon se dol strejli !!!!!! Čestitamo Verženci !

      1 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.02.2015 ob 19:35 Dokležanec gost

      Čestitke in pohvale organizatorjem. Še več takšnih prireditev! Kdaj je bila, ali bo takšna prireditev v Dokležovju?

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.02.2015 ob 9:33 ižekovčar gost

      mura ----- Dokležanec.......... Ka se pa vüva razmita ? Drüjgo ne vejta kak na svinjsko rit tranpötati .

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.02.2015 ob 14:39 druže botra gost

      TIJ ižakovčar si tudi gnoj!!!!! Kda te pa te vij meli kaj takšega ???? faflek te nategnil !!!!!

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.02.2015 ob 16:03 melesio gost

      He he resan mi je smejšno hodijo vse od ksede kšenki jejst pa pij haska pa nikšoga.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.