Študentka FDV diplomirala na temo Pomeni bureka v Sloveniji

Uredništvo Pomurec | 14.01.2011 ob 13:29

Študentka je želela preučiti pomen in fenomen te balkanske jedi v Sloveniji, pred tremi leti pa je bil na temo bureka opravljen tudi doktorat.

Kot je v uvodni besedi med drugim zapisala študentka, ki je diplomirala, je marsikomu tema njene diplomske naloge lahko smešna ali bizarna, a meni, da se lahko iz navidez nepomembnega dela kulture marsikaj naučimo.

Foto: Nikola Škorić

Burek ni zgolj jed ...

"Glede na to, da je fenomen bureka v slovenski kulturi večplasten, saj se uporablja in funkcionira na različne načine in ne zgolj kot jed, se moja analiza osredotoča na raziskovanje tistih plati bureka, ki morda na prvi pogled niso tako očitne. V pričujočem diplomskem delu so s subjektivnega stališča analize diskurza predstavljeni pomeni te jedi pri nas, pri čemer je primaren, torej prehrambeni pomen bureka, izpuščen.

Osrednja točka analize so torej na prvi pogled skriti pomeni bureka v Sloveniji in delujoči diskurzi, ki te pomene konstruirajo. Poudarek analize temelji na nacionalističnem diskurzu, ki ga vidim kot enega glavnih krivcev za nastanek in nadaljnji razvoj slabšalnih pomenov bureka pri nas," je med drugim zapisala študentka.

Celotno diplomsko nalogo najdete TUKAJ.

Jernej Mlekuž doktoriral s področja bureka

Jernej Mlekuž, asistent Inštitutu za slovensko izseljenstvo ZRC SAZU,  je  leta 2008 iz bureka doktoriral na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici.

Terensko delo je opravljal v slovenski diaspori v Argentini, med slovensko govorečim prebivalstvom Furlanije - Julijske Krajine, na spletnih straneh, v časopisju, na slovenskih ulicah, v slengu srednješolcev in še kje, kjer je odkrival večkontekstualnost ter večpomenskost bureka – kot sam pravi – »burekovega več« v Sloveniji.
  Oceni prispevek:
  12345
  12345
  Povprecje: (0)  rok89
  rok89

  Čuda s koj vse prinas ne diplomerajo.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.
  Prijavi se z računom: line line line

  ali komentiraj kot gost:

  Ime ali vzdevek:


  e-pošta: (samo za potrditev veljavnosti)
  IZPOSTAVLJAMO
  FOTO UTRINKI
  KRONIKA
  VREMENSKA NAPOVED  ( Murska Sobota )
  Trenutno

  8
  Jutri

  11/21
  Sobota

  11/20
  Nedelja

  11/17
  Ponedeljek

  9/14
  POMUREC.COM NA FACEBOOKU
  NAJBOLJ BRANO TA TEDEN
  Ružič odhaja iz Pomgrada, nasledil ga bo Polanič
  FOTO: Sandi Cenov zabaval v Nedelici
  Politične razprtije v Rakičanu, svet krajevne skupnosti razpadel
  FOTO: Spartacus preplavil nov trend »Selfie«
  Župan Občine Velika Polana praznoval rojstni dan, zato so predčasno zaprli občino

  NAZADNJE KOMENTIRANO

  KOLEDAR DOGODKOV
  Četrtek, 24.04.2014
  Petek, 25.04.2014