https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Študentka FDV diplomirala na temo Pomeni bureka v Sloveniji

14.01.2011 ob 13:29  

Študentka je želela preučiti pomen in fenomen te balkanske jedi v Sloveniji, pred tremi leti pa je bil na temo bureka opravljen tudi doktorat.

Kot je v uvodni besedi med drugim zapisala študentka, ki je diplomirala, je marsikomu tema njene diplomske naloge lahko smešna ali bizarna, a meni, da se lahko iz navidez nepomembnega dela kulture marsikaj naučimo.

Foto: Nikola Škorić

Burek ni zgolj jed ...

"Glede na to, da je fenomen bureka v slovenski kulturi večplasten, saj se uporablja in funkcionira na različne načine in ne zgolj kot jed, se moja analiza osredotoča na raziskovanje tistih plati bureka, ki morda na prvi pogled niso tako očitne. V pričujočem diplomskem delu so s subjektivnega stališča analize diskurza predstavljeni pomeni te jedi pri nas, pri čemer je primaren, torej prehrambeni pomen bureka, izpuščen.

Osrednja točka analize so torej na prvi pogled skriti pomeni bureka v Sloveniji in delujoči diskurzi, ki te pomene konstruirajo. Poudarek analize temelji na nacionalističnem diskurzu, ki ga vidim kot enega glavnih krivcev za nastanek in nadaljnji razvoj slabšalnih pomenov bureka pri nas," je med drugim zapisala študentka.

Celotno diplomsko nalogo najdete TUKAJ.

Jernej Mlekuž doktoriral s področja bureka

Jernej Mlekuž, asistent Inštitutu za slovensko izseljenstvo ZRC SAZU,  je  leta 2008 iz bureka doktoriral na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici.

Terensko delo je opravljal v slovenski diaspori v Argentini, med slovensko govorečim prebivalstvom Furlanije - Julijske Krajine, na spletnih straneh, v časopisju, na slovenskih ulicah, v slengu srednješolcev in še kje, kjer je odkrival večkontekstualnost ter večpomenskost bureka – kot sam pravi – »burekovega več« v Sloveniji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. rok89
      14.01.2011 ob 13:51 rok89

      Čuda s koj vse prinas ne diplomerajo.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.