https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Alja Samec: Dober košarkar mora biti delaven, poslušen in pameten

26.1.2011  

Komaj 17-letna košarkarica Alja Samec je prejšnji teden prejela priznanje za najboljšo športnico v letu 2010 v Mestni občini Murska Sobota. Talentirana mladenka se v prihodnosti ne vidi kot profesionalna košarkarica, njena želja pa je zaigrati v prvi slovenski članski ligi.

Alja je košarko začela trenirati v prvem razredu osnovne šole in sicer v okviru krožka s fantovsko ekipo, saj je bila za ženski klub še nekoliko premlada. Po enem letu je prenehala s treningi, nato pa se je v tretjem razredu priključila Ženskemu košarkarskemu klubu (ŽKK) Pomurje, kjer trenira še danes. "Treniranju košarke posvetim precej časa. Treniramo namreč vsak dan, med vikendi pa odigramo še tekme, tako da mi prostega časa ostane zelo malo." Dijakinja tretjega letnika športnega oddelka na murskosoboški gimnaziji ta čas nameni za šolo, druženje s prijatelji in računalniku, posebnih hobijev pa nima.

Samo talent ni dovolj

Alja je kapetanka v klubu, je pa tudi članica ženske mladinske reprezentance. In kaj je sploh tisto, kar po njenem mnenju dela dobrega košarkarja oziroma košarkarico? "Dober košarkar mora imeti v sebi poleg talenta tudi veliko borbenosti, mora biti delaven, poslušen in pameten. Mora se znati odrekati mnogim stvarem. Zelo pa je pomembno tudi, da v ključnih trenutkih sebe potisne nekoliko na stran in se popolnoma podredi ekipi."

V spomin sta se ji vtisnili dve tekmi

Alja ima v dolgoletnem času treniranja in igranja košarke za sabo že ogromno tekem, katera tekma pa se ji je v karieri najbolj vtisnila v spomin in zakaj? "V moji karieri bi izpostavila dve tekmi. Prva je iz kadetskega finalnega turnirja, kjer smo po tesni zmagi nad ekipo Ježice osvojile končno tretje mesto. Ta tekma se mi je v spomin vtisnila predvsem zaradi tega, ker je finalni turnir potekal prav v Murski Soboti in je bilo nekaj najlepšega osvojiti bronasto medaljo pred toliko domačimi navijači. Druga pa je iz mladinskega evropskega prvenstva divizije A na Slovaškem, kjer smo v četrtfinalu popolnoma nepričakovano ugnale reprezentanco Litve in se tako uvrstile v polfinale evropskega prvenstva, kar je bil zares neverjeten dosežek."

Ne vidi se kot profesionalka, želi pa zaigrati v prvi slovenski članski ligi

Kot članica reprezentance je še toliko bolj na očeh boljših klubom, vendar kljub ponudbam iz Slovenije se je odločila, da vsaj še eno leto ostane v Murski Soboti in se tako bolje pripravi na odhod v katerega izmed drugih klubov. Se v prihodnosti vidi tudi kot profesionalna košarkarica? "V vlogi profesionalne košarkarice se ne vidim, saj je tak cilj v ženski košarki zelo težko doseči. Seveda bi pa rada igrala v prvi slovenski članski ligi, mogoče tudi za kateri drug slovenski klub."

Žalostno, da je ŽKK Pomurje do Maribora edini klub

Alja meni, da se na področju košarke v Pomurju vidi napredek, dokaz za to je tudi ŽKK Pomurje z rezultati vidnimi tudi na državni ravni."Kljub temu pa je žalostno predvsem to, da je to edini ženski košarkarski klub vse do Maribora. Za razvoj ženske košarke v Pomurju bi bilo torej zelo dobro, da bi se košarka razvila tudi v drugih pomurskih središčih, recimo v Radencih, Ljutomeru in Lendavi."

Športnica leta v murskosoboški občini

Za svoje uspešno športno udejstvovanje je 17-letnica pred kratkim prejela priznanje kot najboljša športnica minulega leta v Mestni občini Murska Sobota. "Ta naziv mi pomeni zelo veliko. Je dokaz, da je bilo prejšnje leto zelo uspešno in da se v našem klubu dobro dela. Hkrati pa mi pomeni tudi vzpodbudo in motivacijo za naprej, da se trudim še bolj in skušam svoje uspehe ponavljati."

Aljinih TOP 5:

Svetovni voditelj: Barack Obama

Glasbena skupina/izvajalec: Nimam, poslušam skoraj vse.

Knjiga: Harry Potter

Kraj v Pomurju: Murska Sobota

Želja v življenju: Biti zdrava in potovati po svetu.

 

Priporočamo:

Vsi PROFILI na Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. sineson
      26.01.2011 ob 18:30 sineson

      Ena izmed tistih, ka jih je škoda ker se je rodila tu ge je te šport nej tak razviti. Malo se čudno sliši, ampak če bi bila iz kje drugje bi komot v tujini lejko špilala.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Ecrad
      30.01.2011 ob 15:17 Ecrad

      Če bo šla po poteh Daliborke (Dace) Jocić, lahko uspe. Daca je do sedaj najusepešnejša in najboljša košarkašica v Sloveniji, ki tudi prihaja iz Sobote, vendar je kakšnih 10 let starejša od Alja. Tako, da Alja tako naprej.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.