https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Murskosoboški mestni svetniki v šestih urah obdelali dve vsebinski točki

Murska Sobota, 07.02.2011 ob 19:50  

Tretja seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota je bila znova predčasno zaključena, saj so mestni svetniki v dobrih šestih urah zmogli obdelati pet od predvidenih trinajstih točk dnevnega reda. Tako so dali začasno rdečo luč projektu izgradnje poslovno - parkirne hiše na Kocljevi ulici in sprejeli osnutek proračuna v prvi obravnavi.

Po ugotovitvi sklepčnosti, določitvi dnevnega reda in potrditvi zapisnika preteklih sej, je bila prva resna točka in, kot se je na koncu izkazalo, tudi predzadnja na seji, sklep o potrditvi projekta izgradnje poslovno – parkirne hiše na Kocljevi ulici v Murski Soboti. Slednji projekt je bil v zadnjih letih nekoliko opuščen, saj ni bilo potencialnega kupca poslovnih prostorov, samo parkirni del pa ne bi bil rentabilen. Ker se je zdaj potencialni kupec pojavil, je oživela tudi ideja o obuditvi projekta.

Investitor Sobota-center ni prepričal mestnih svetnikov

Tako je bil mestnim svetnikom predstavljen projekt, predvideni terminski plan, izračuni in finančna konstrukcija, kar pa mestnih svetnikov ni prepričalo. Za investitorje, družbo Sobota-center, ki je v  60-odstotni lasti občine, so zahtevali številna pojasnila, pred presojo pa je večina svetniških skupin zaprosila čas za premislek in preučitev. Dezider Šooš je v imenu svetniške skupine Nova Slovenija to označil kot sprenevedanje. Tudi po pomislekih posameznih mestnih svetnikov ni prišlo do spremembe mnenja, tako da v glasovanju ni bilo podeljeno soglasje k zadolžitvi investitorja za omenjeni projekt.

Številne pripombe čez osnutek proračuna

Osnutek proračuna je predstavil vodja oddelka za proračun in finance Slavko Domjan, nato pa so svoja mnenja podali še nadzorni svet in odbori. Glavne ugotovitve nadzornega odbora so bile, da je predlog odloka proračuna obsežno in kvalitetno narejen, da je investicijsko naravnan, vendar da je potrebno poiskati dodatne vire financiranja in postaviti prioritetne investicije. Odbori so mestnim svetnim svetnikom predlagali, da naj z manjšimi dopolnitvami sprejmejo osnutek proračuna. Sledila so mnenja svetniških skupin, ki so navedla številne pripombe in predlog proračuna označile za nerealnega.

V SD-ju (Dušan Bencik) so tako opozorili na preveliko zadolževanje občine, medtem ko je Nataša Horvat iz LDS povedala, da je povišanje stroškov za plače občinske uprave nesprejemljivo, medtem ko je Robert Celec iz SDS menil, da je proračun zastavljenih na nerealnih temeljih.

Po skoraj štiri urni debati o proračunu, pri kateri ni manjkalo niti humorističnih vložkov, ki bi bolj kot v mestni svet sodile v cirkus, so mestni svetniki potrdili osnutek proračuna v katerega se bo do naslednje seje skušalo vnesti pametne predloge.

Nadaljevanje seje prihodnji ponedeljek

Ker pa je seja potekala že več kot dovoljuje poslovnik, to je šest ur, je bil župan primoran prekiniti sejo, ki se bo nadaljevala prihodnji ponedeljek. Mestni svetniki imajo za oddelati še osem točk dnevnega reda.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.