https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

S projektom GoForMura do boljšega upravljanja gozdnih območij ob Muri

Lendava, 14.10.2015 ob 13:30  

V hotelu Elizabeta v Lendavi včeraj in danes poteka delavnica »Upravljanje z izbranimi gozdnimi območji Natura 2000 ob Muri«, ki je del projekta GoForMura. V okviru tega projekta želijo oblikovati načrt upravljanja v dveh izbranih gozdnih območjih ob Muri, Murski šumi in na Gornji Bistrici.


Zaradi ukrepov na reki Muri in na bližnjih kmetijskih zemljiščih v 60. in 70. letih 20. stoletja poplavne hrastovo-jesenovo-brestove gozdove ogroža znižanje ravni podtalnice in skrajšano obdobje trajanja poplav. Za neugodno stanje habitatnega tipa obrečna vrbovja, jelševja in jesenovja pa nekateri podatki bremenijo tudi nekatere neuspešne posege pri gospodarjenju z gozdovi, vendar so ravno te trditve preverjali s pomočjo kakovostnih kvantitativnih kazalcev o stanju habitatnih tipov. Kaj narediti s takimi gozdovi in ali jih čaka svetla prihodnost, so ugotovitve projekta GoForMura.

Presenetljive ugotovitve na terenu

Na študijskih območjih Murska šuma in Gornja Bistrica se je junija 2015 začelo intenzivno obdobje popisovanja terenskih značilnosti poplavnih hrastovo-jesenovo-brestovih gozdov in obrečnih vrbovij, jelševij in jesenovij. Na terenu so terenske ekipe Gozdarskega inštituta Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije OE Murska Sobota zbrale dendrometrijske podatke o sestojih (drevesne vrste, debeline, višine, osutost dreves), obnovile evidence o habitatnih tipih (=gozdni sestoj s posebnimi značilnostmi) in preverile strukturne kazalce gozdov kot sta količina mladovja in odmrle biomase.

Vsako popisano drevo je bilo ocenjeno tudi z vidika ustreznosti za habitatno drevo (= drevo lahko postane življenjski prostor; vzrok je izjemna debelina, posebne tvorbe na deblu, pojav trosnjakov gob na deblu). Na terenskih ogledih je skupina raziskovalcev popisala še prisotne bolezni gozdnega drevja in ugotovitve so presenetljive. V primeru razmaha nekaterih od njih lahko izgubimo ključne drevesne vrste poplavnih ravnic Prekmurja. Potekal je tudi popis invazivnih rastlinskih vrst (žlezava nedotika, zlata rozga, javor negundovec), ki izrivajo domače rastline iz njihovega življenjskega prostora. Stanje gozdov je seveda tesno povezano tudi s prebivalci le-teh in njihovo dobrobitjo. V obravnavo so zajeli nekaj ptic, dvoživk, hroščev ter bobra in vidro.

Izginjanje ustreznih vodnih in močvirnih habitatov ogroža dvoživke (nižinski urh in veliki pupek), izginjanje hrasta in spremenljiva količina mrtvega lesa pa ogroža obstoj nekaterih vrst hroščev (rogač, škrlatni kuku, strigoš). V obravnavanih gozdovih se pojavljata tudi dve vrsti, vidra in bober, ki še nista dovolj proučeni. Podobno neznano je tudi stanje nekaterih vrst ptic (črna štorklja, pivka, sršenar, črna žolna in plašica). Popisi vrst že potekajo in rezultati so objavljeni na spletni stani projekta GoForMura ali FB profilu.

S proučitvijo vpliva dejavnikov do realne ocene ohranjenosti gozdov

Namen projekta je proučiti dejavnike, ki vplivajo na oba tipa gozdov in pridobiti več kakovostnih informacij o stanju gozdov in populacij izbranih vrst dvoživk, hroščev, bobra ter vidre na več lokacijah ob Muri. S tem se lahko poda realno oceno ohranjenosti izbranih dveh habitatnih tipov gozdov. Na osnovi strokovnih spoznanj in podporo ter udeležbo javnosti bo nato izdelan upravljavski načrt za območji Natura 2000 Murska šuma in Gornja Bistrica, kjer so v 2015 delno že izvedli različne varstvene ukrepe (posek rastišču neprimernega sestoja rdečega bora, sadnja hrasta doba in avtohtonega topola, nega mladega gozdnega sestoja), kar nekaj dela pa jih še čaka.

Dva dneva kreativnega sodelovanja v razpravah

Na srečanju so strokovnjaki z različnih področij predstavili več vidikov pri pripravi načrta upravljanja z živalstvom in rastlinstvom gozdnatega območja Natura 2000.

Prvi dan so predstavniki projektnih partnerjev predstavili opravljene aktivnosti v projektu GoForMura in prihodnje naloge, ki jih čakajo. Predstavljeni so bili elementi upravljalskega načrta za študijski območji, udeleženci pa so lahko kreativno sodelovali v razpravah. V drugem dnevu delavnice, ki je bil namenjen predvsem sodelovanju z deležniki in različnimimi javnostmi v Prekmurju, je bil poudarek na mnenjih, željah in pripombah lokalnih deležnikov in upravljavcev prostora ob Muri. 

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.10.2015 ob 14:01 bobri---malakacija gost

      Po slikah sodeč , nevem , če je tole shod , oziroma debata pravih ljudi , okoli upravljanja z gozdnimi območji ob Muri !? Kdo pa ste pravzaprav , da si prilaščate to pravico ??? Imam kar predsej gozdnih površin na območju Mure in nisem bil obveščen o tem shodu ! Po slikah sodeč je tole bil shod nekih združenj , ki nenamensko zapravljajo denar !

      3 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.10.2015 ob 9:02 ZGS, OE MS gost

        Vljudno vabljeni k nadalnjemu sodelovanju. Spremljajte nas na naši spletni strani ali na FB. Sporočite svoj e-naslov, da vam vabilo pošljemo osebno. Prav tako naslove ljudi, za katere menite, da so zainteresirani sodelovati. Ni razloga, da bi bil kdo izključen, še posebej ne lastniki gozdov.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.10.2015 ob 16:30 Vidra gost

      Berite lokalno casopisje, pa boste obvesceni.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.10.2015 ob 16:50 gost-bistrica gost

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.