https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Tomislav Ternar: Moje sanje so priti med 100 najboljših igralcev sveta

2.3.2011  

21-letni Tomislav Ternar iz Beltincev je v tenisu pred kratkim postal državni prvak med člani. Tako med posamezniki kot tudi v dvojicah. Mlajši brat missice Tadeje dnevno trenira tudi do osem ur, v prihodnosti pa se želi na ATP lestvici povzpeti v TOP 100 in osvajati Grand Slame.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Tomislav je sprva od malih nog treniral nogomet, tenis pa je začel trenirati pri desetih letih. "Kmalu sem ugotovil, da mi je individualni šport pisan na kožo. Pri njem nisi odvisen od drugih in lahko zasluge za uspeh pripišeš sam sebi," pravi Tomislav. Njegov prvi teniški klub so bili Radenci, nato pa ga je pot vodila v TK Branik Maribor, pri katerem je še danes. Gre namreč za klub z dolgo zgodovino in je eden od najboljših teniških klubov v Sloveniji.

V vitrini ima že več kot 100 pokalov in priznanj

Že kmalu po udejstvovanju v tenisu je Tomislav doživel prvi večji uspeh. To je bilo pri enajstih letih, ko je zmagal na mednarodnem turnirju v Rimu v kategoriji do 12 let. "Ta uspeh se mi je še posebej vtisnil v spomin, saj sem v finalu igral dolge tri sete in na koncu le zmagal," pripoveduje Tomi, kot ga kličejo prijatelji. Njegova vitrina obsega že več kot 100 pokalov in priznanj, za katere meni, da so rezultat trdega dela in garanja, zato vsakega izmed njih jemlje kot dokaz, da je na pravi poti. Ponosen je na osvojene državne naslove v vseh kategorijah, prav tako kot vsakemu športniku mu velik dosežek predstavlja  tudi članstvo v reprezentanci.

Postati državni prvak je lepo, dejanski uspeh pa predstavljajo zmage izven meja

Številnim naslovom iz mlajših selekcij je Ternar pred kratkim dodal še tistega iz članske konkurence, ki mu je še manjkal. Namreč v finalu državnega prvenstva med člani je v četrtem poskusu vendarle postal tudi državni prvak in to kot posameznik, pa tudi v dvojicah. Čeprav je to spoštovanja vreden dosežek, je sam bolj ponosen na drug dosežek. "To je prav gotovo velik uspeh, vendar lahko kot trenutni največji uspeh izpostavim zmago na evropskem ekipnem prvenstvu do 18 let. Lepo je zmagati in postati prvak Slovenije, vendar dejanski uspeh predstavljajo zmage izven meja," razmišlja Tomi.

Trenira tudi do osem ur na dan

Da postaneš vrhunski športnik je potrebno ogromno odpovedovanja in veliko treniranja, česar se zaveda tudi mladi Beltinčan. Tako je že od novembra v obdobju priprav, ko trenira tudi do osem ur na dan, kar je precej naporen urnik, zato ni veliko časa za počitek. Tomi je odločen, da postane uspešen profesionalni teniški igralec: "Moje igranje tenisa je že nekaj časa profesionalno in tako si želim nadaljevati tudi v prihodnje. Trenutno sem v pripravljalnem obdobju, kmalu pa bom začel z mednarodnimi turnirji s skladom 10.000 dolarjev."

Želi si med TOP 100 in osvojiti Grand Slame

Njegov vzornik je Švicar Roger Federer, med neaktivnimi igralci pa je občudoval Peta Samprasa. Kako pa bi opisal sebe kot tenisača? "Igram dokaj napadalno igro, s katero pritiskam na nasprotnika, glavne odlike so čvrsta igra na osnovni črti, nekoliko slabši sem morda na mreži," pravi Tomi, ki je trenutno na ATP lestvici na 1072. mestu.

Njegove ambicije sežejo precej visoko … "Menim, da se lahko prebijem med TOP 100. Igral sem že z nekaterimi igralci, ki so visoko uvrščeni in moram priznati, da so nas ločile predvsem izkušnje," pravi Tomi, ki je recimo že premagal  Richarda Berankisa, ki je trenutno 73. igralec sveta. "Moje sanje so osvajati Grand Slame," še dodaja. Ker mu tenis pobere ogromno časa, po izpitih opravlja poklicno srednjo šolo, vendar se zaveda, da gre kariera hitro mimo, študiju pa se lahko posveti tudi kasneje. V prostem času se druži s prijatelji, rad pa igra tudi moštvene športe z žogo, kot so na primer košarka, nogomet ali odbojka.

S sestro Tadejo se dobro razumeta in se medsebojno podpirata

Medtem ko Tomislavov čas šele prihaja, pa je bila zadnja leta na sceni veliko bolj izstopajoča njegova tri leta starejša sestra Tadeja, nekdanja Miss Slovenije. "Ponosen sem na njo in njene uspehe, saj je dosegla veliko, prav tako pa me tudi ona vzpodbuja že vse od začetka. Bilo je veliko težkih trenutkov, ampak ona je že od malega bila z mano na turnirjih in navijala. Prav tako mi poskuša pomagati po svojih močeh, saj je pri vsakem športu pomembno, da imaš v ozadju ljudi, ki te podpirajo in ti stojijo ob strani. Tudi ona igra tenis, vendar le kot hobi," o njunih odnosih razmišlja 21-letnik.

Tako kot pri vseh otrocih sta si v mlajših letih medsebojno nagajala in se prerekala, vendar se dobro razumeta. "Sicer je bila Tadeja včasih preveč zaščitniška, ampak to je normalno, saj je moja starejša sestra. Se pa spominjam, da sva se že kot otroka veliko ukvarjala s športom, igrala sva vse, tako nogomet kot odbojko, tenis… in vedno me je želela premagati, ha ha," še dodaja nadebuden pomurski tenisaš.

Tomislavovih NAJ 5

Svetovni voditelj: Nobeden me prav posebej ne prepriča.

Glasbena skupina/izvajalec: Eminem

Knjiga: Knjige o živalih in naravi

Kraj v Pomurju: Beltinci

Želja v življenju: Biti uspešen in zadovoljen v karieri ter zasebnem življenju.

 

Priporočamo

 - VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Belta
      02.03.2011 ob 15:44 Belta

      filozofijo ma pravo taka uspeh njemi ide proti. ps: pohvale za to rubriko.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Toki
      02.03.2011 ob 17:12 Toki

      Beseda na mesti!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. PREKMUREC
      02.03.2011 ob 21:19 PREKMUREC

      Bravo mali, ti si naš!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.