https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Vrtec Bistrica z mednarodnim projektom spodbuja zgodnje poučevanje tujih jezikov

Srednja Bistrica, 25.11.2017  

Med 13. in 17. novembrom 2017 je na Srednji Bistrici potekalo prvo srečanje partnerjev v mednarodnem projektu Erasmus+, katerega krovni koordinator je kot edini vrtec v Sloveniji v obdobju 2017–2019 prav Vrtec Bistrica pri OŠ Prežihovega Voranca Bistrica.


Projekt poteka pod naslovom Razvijanje socialnih kompetenc otrok z zgodnjim poučevanjem tujega jezika in vključuje vrtce iz Estonije, Bolgarije, Italije in Slovenije. Osrednja cilja projekta sta prizadevanje za izboljšanje kvalitete predšolske vzgoje s poudarkom na dejavnostih za izboljšanje socialnih kompetenc otrok: moralna vzgoja, ponudba tujega jezika za otroke v vrtcu, spodbujanje multikulturnosti in sprejemanje drugačnosti, vzgoja za »evropskega državljana« ter dvig kompetenc strokovnih delavcev vrtca (učenje jezika, uvajanje sodobnih oblik dela, izmenjava izkušenj dobre prakse).

V času srečanja na Srednji Bistrici so tuje vzgojiteljice spoznavale različne strokovne pristope poučevanja tujega jezika v vrtcu. Tako so si med drugim ogledali Montessori vrtec v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru; hospitirali učenju angleškega jezika po NTC-metodi dr. Ranka Rajovića v vrtcu Nova Gorica, kjer jih je sprejela Tanja Podgornik, socialna pedagoginja; obiskali so Pedagoško fakulteto, kjer je dr. Silva Bratož predavala o najnovejših trendih na področju zgodnjega poučevanja tujega jezika; obiskali vrtec OŠ Razkrižje, kjer so si ogledali način dela z otroki v malih skupinah na obmejnem območju in Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer, kjer so prisostvovali pouku dijakov in dijakinj oddelka predšolske vzgoje. Izvedli so tudi eTwining delavnice pod vodstvom sodelavke nacionalne agencije CMEPIUS Irena Rimc Voglar.

Posebej zanimivo je bilo v četrtek, ko so nekateri domači in tuji vzgojitelji bili priča učenja otrok v tujem jeziku po metodi CLIL, kar je izvedla domača učiteljica Petra Šobak, ta dan pa so uro vadbe, kombinirane z učenjem angleških izrazov in NTC-metode, izvedli tudi diplomanti fakultete za šport, ki so združeni v društvu ABC športa. Ta dan so gostje na aktivnostih bile predstojnice OE Zavoda za šolstvo, in sicer ga. Irena Kumer, izr. prof. dr. Mihaela Brumen z Oddelka za razredni pouk Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru ter Fanika Fras Berro z Oddelka za predšolsko vzgojo Zavoda za šolstvo OE Maribor. Ob koncu aktivnosti je sledila tudi strokovna razprava o pomenu mednarodnega sodelovanja in izmenjave izkušenj za vse sodelujoče organizacije in države. Popoldne se je odvijalo družabno srečanje za otroke vrtca in njihove starše, kjer so se tuje gostje predstavile s petjem, plesom in igro. Domači udeleženci so z veseljem sodelovali v teh aktivnostih.

Obiskovalkam so razkazali tudi nekatere lepote Slovenije, med drugim Postojnsko jamo, Piran in Jeruzalem v Jeruzalemsko-Ormoških goricah, bile pa so deležne tudi pregovorne gostoljubnosti domačinov. Navkljub natrpanemu urniku so Srednjo Bistrico in Slovenijo zapustile polne prijetnih vtisov in spominov ter s številnimi novimi strokovnimi spoznanji, ki jih bodo uporabile tudi pri lastnem delu. Naslednje srečanje v sklopu projekta bo konec maja 2018 v Vidinu v Bolgariji. Do takrat si v vrtcu na Bistrici obetajo veliko novosti, preizkušanj uspešnih primerov in nadgradnje lastnega dela v korist otrok, ki bodo deležni obogatenega programa v svojem vrtčevskem vsakdanu, in v korist osebnega in strokovnega razvoja vključenih strokovnih delavcev.

Avtorji prispevka: Andrej Nemec (projektni tim), mag. Erika Hvala, Valentina Gjura

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.