https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Hišna imena ali »kak se zovemo po domače« v Bogojini

18.10.2017 ob 13:00  

V sklopu projekta Pomurske novice smo v preteklosti že predstavili hišna in ledinska imena v Občini Turnišče, letos pa smo se odpravili v najstarejšo prekmursko vas Bogojina.

Hišna imena, po katerih poimenujemo hiše oziroma domačije, so še dandanes zelo pomemben del kulturne dediščine na slovenskem podeželju. V veliki večini so nastala na podlagi priimkov prednikov, poklicev, s katerimi so se prebivalci določene domačije ukvarjali, imen prebivalcev, telesnih ali duševnih posebnosti ljudi, po kraju, kjer so ljudje bivali, ali po kraju, od koder so se priselili v vas, ter po legi njihovega prebivališča.

Med hišnimi imeni pa najdemo tudi šaljiva imena in imena, ki so izpeljana iz imen živali. V prispevku navajam nekaj hišnih imen vasi Bogojina, ki so mi jih v namene tega članka povedali informatorji Štefan in Barbara Gašpar ter Julijana Horvat.

Veliko hišnih imen v Bogojini lahko uvrstimo v skupino tistih, ki izhajajo iz priimkov prednikov: [Ednjakovi] (po priimku Hajdinjak), [Nemcovi], [Vučkovi], [Kotnjekovi], [Balgáčovi], [Gjürgini], [Nencovi], [Küzmovi], [Vogrinčičovi].

Prav tako je precej hišnih imen nastalo na podlagi imen prednikov: [Andrášovi], [Hárijovi], [Martinovi], [Gejtini], [Nonica], [Jánošovi], [Rudijini], [Imrijovi], [Miškovi].
Najdemo tudi imena, ki so izpeljana iz ledinskih imen, tj. iz poimenovanj za posamezna zemljepisna območja: [Brejžni], [Grabni], [Ogradni], [Grabarovi], [Bákofski] (hišno ime je izpeljano iz imena vasi Bakovci).

Prisotna so tudi hišna imena na podlagi poklicev oziroma dejavnosti, ki so jih opravljali predniki: [Žganjarovi], [Šujstrovi] (njihov prednik je popravljal čevlje), [Zvonárovi] (predniki so zvonili, skrbeli za cerkev), [Kováčovi], [Škounikovi] (prednik je bil organist in pevovodja v cerkvi, njegova žena pa učiteljica). Med hišnimi imeni se še nahaja ime, ki je izpeljano iz imena živali: [Goloubovi].

Kot posebnost so informatorji navedli imeni [Broudni] in [Askovi]. Ti imeni namreč uporablja več domačij na dveh določenih predelih v vasi. Glede na dejstvo, da tam, kjer prebivajo [Broudni], v preteklosti in v manjši meri še danes po večjih nalivih stoji voda, je možno, da so domačije, ki se nahajajo v tistem delu vasi, dobile zato takšno hišno ime (Primer: broditi po vodi.). Hišno ime [Askovi] pa je nastalo iz poimenovanja za ulico, ki se v tem delu vasi imenuje [Askova vilica], domačini pa domačije v tem predelu vasi zato imenujejo [Askove].


To je le nekaj hišnih imen te tipične panonske vasi, katere prebivalci z uporabo imen domačij ohranjajo spomin na preteklost in prednike.

Janja Adanič Vratarič

 

Oglejte si tudi:

Ledinska imena v Bogojini

 

    Fotogalerija