https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Židan in Fazekas razglabljala o kmetijstvu na obmejnem območju

28.02.2018 ob 6:00  

V Dobrovniku se je včeraj, 27. februarja, odvijala mednarodna konferenca o kmetijstvu v obmejnem območju Pomurja ter županij Zala in Vas.

Konference sta se udeležila tudi podpredsednik Vlade RS in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan ter madžarski minister za kmetijstvo, dr. Sándor Fazekas. Oba ministra sta se srečanja na območju kjer živita obe manjšini udeležila, ker so v pripravi ukrepi za novo evropsko kmetijsko politiko po letu 2020, je povedal Židan, ter dodal, da znotraj tega iščejo možnost, da bi bolj intenzivno razvili podeželje na obeh straneh meje. Prostor, kjer živita manjšini tako ne bi ločeval, ampak združeval. Meni, da sicer Madžarska in Slovenija dobro sodelujeta znotraj Evropske unije in tudi drugih asociacij, pravtako pa dobro sodelujeta tudi oba kmetijska ministra.

Židan in Fezakas, sta se že večkrat srečala na območju Porabja. Madžarski minister je podprl gradnjo vzorčne kmetije na Gornjem Seniku, zdaj pa si želi, da si državi izmenjata tudi obmejne izkušnje. Madžarska je pred časom z zakonom uvedla posebno obliko zavarovanja, v katero denar prispevajo kmetje, sodeluje pa tudi država. Poleg tega, pa lahko kmetijske površine zavarujejo tudi pri komercialnih zavarovalnicah. Židan je povedal, da je to ena izmed idej, ki jo bo Slovenija proučila, naši in madžarski strokovnjaki pa še morajo pregledati, ali je model primeren za Slovenijo.

Ministra sta med drugim med seboj izmenjala tudi strokovne informacije o sodelovanju in o ohranjanju naravne ter nacionalne razvitosti, varnosti pred naravnimi nesrečami in prilagajanju podnebnim spremembam. Potekala je tudi predstavitev etnografske hiše v Dobronoki György-ház, gradbišče Centra rokodelstva in lokacije gradnje Centra za zaščito in reševanje.

Za mlade v kmetijstu obmejno območje med Pomurjem ter županijama Zala in Vas predstavlja nove izzive v znanju in napredku, ter kvaliteti življenja sedanjih in prihodnjih generacij. Tudi sicer je območje izjemnega pomena za ohranitev sožitja in poseljenosti, urejenosti krajine ter varnosti pred naravnimi nesrečami.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.02.2018 ob 7:36 77 gost

      Že enkrat delajte ne pa da samo se slikajo in ogromno govorite,rezultatov pa ni od nikoder.

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.02.2018 ob 7:46 gost

      Se vidi, da se volitve bližajo in mora uredništvo Pomurca "redno" objavljati sliko Židana, kateri vse samo obljublja in naklada. Pri tem pa pozablja, da je 4 leta sedel v Vladi RS in ni naredil nič za Prekmurskega človeka. Same obljube, obljube, obljube in čakanje, da Prekmurci pozabimo, da v 4 letih te Vlade Židan ni naredil za njih nič.

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.02.2018 ob 7:51 gost

      Židan, pa pa

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.02.2018 ob 10:06 gost gost

      Dobrovniški župan nazdravlja tudi za novo urejeno kolesarsko stezo,in pločnike,pozabil pa je popraviti življensko nevarno cesto med Nedelico in Turnišščem!Vprašam se ,kako bo odgovoril če se zgodi huda prometna nesreča z smrtnim izidom.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.02.2018 ob 11:00 gost

      Pa meglo tržijo. Ka de pa zdaj z tovarno sadkorja Ormož, ka se čaka vrajžo mater.Tukaj bodite pametni, nej pa samo pri kupicaj.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.02.2018 ob 12:33 renkovci gost

      Bogme nikaj se ne zgodij v tisti okolici ka ne bi Kardinar bil poulek .Ovi dedek ozaja pa z kupico .Cilj njim je žrejti pa piti

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.02.2018 ob 12:36 Srecko gost

      To so na sreco ali zalost zadnji tresljaji ministra Zidana in proevropske kmetijske politike ...

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.02.2018 ob 12:49 tnt gost

      Dosta vijna malo soka. Vej pa sok nišči nej pil. Deca so nej bila na obiski. Kolesarska steza je res lepa ampak ka pa jarek ob kolesarski stezi in pri njivah. Zemljo voda odnaša, so takšne jame, da lahko notri pokopaš konja. Zemeljska dela izpod kritike.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.02.2018 ob 13:54 gost

      Židan je največji manipulator in hinavec vse za svoj žep, dosti je bilo tega, marš.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.02.2018 ob 14:07 sd-smc-gnoj gost

      mutibarič je začo predvolilno kompanijo :-)

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.02.2018 ob 16:00 mujtra gost

      Zadnjič Bogovič sedaj Židan tak počasi bodo hodili in spet govorili o dobrosrčnih in prijaznih Pomurcih samo ,da bodo ljudje obkrožili za njih

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      28.02.2018 ob 17:39 mujtra gost

      Kdaj pa pride Eravec ljudem lagat ?

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      28.02.2018 ob 19:19 gost

      Gospod Židan naj pove kdaj bo podprl prekmurskega kmeta tak kot podpira Orban "manjšinske" kmete in s tem pomika madžarsko mejo globlje v Slovenijo nej ka se samo hodi slikat pa nakladat

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      28.02.2018 ob 20:05 MARKO gost

      Toga ministra pakardinala trbej poslati na mađarsko kase navčijta reda kak trbej delati naj samo lagati lidee pakrasti vesta niti eden nej nikaj pokazala zdaj jiva trbej vriči vmuro ka otplavata k harvatom pate de mejja mura sramota

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      01.03.2018 ob 18:48 kahl gost

      Nekje sem zasledil ,da je Eravec bil na operaciji nosu ker je imel velikega .Sadaj gledam še ima večji nos kak prej takšen je kak šraklin

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      02.03.2018 ob 10:25 gost

      e moj židanu

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.