https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Dark Sphere - metalci, ki želijo spremeniti svet

18.5.2011  

Mlad in perspektiven pomurski metal band, ki svojo inspiracijo išče v nadnaravnem in v uničenju sveta, letos pa se jim bo morda uspelo prebiti tudi na oder Tolminskega Metal Campa.

 

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na pota glasbenih karier.

Kje in kako se je začela vaša glasbena pot?

Naša glasbena pot se je začela po razpadu skupine Temačnost z Gothmogom, ki pripoveduje: "Ker sem že od majhnih nog čutil, da se v glasbi počutim najbolj domače, sem se odpravil na dolgo pot iskanja članov. Skupina Dark Sphere je prvo leto delovala kot trio. V postavi Jumbo - vokal, Gothmog - kitara in Kain - bass, smo odigrali dva koncerta in izdali demo posnetek z imenom Dark Sphere. Po izidu demo posnetka sem se najprej razšel z pevcem Jumbojem in potem še z basistom Kainom. Glavni razlogi za razhod so bili predvsem različni pogledi na glasbo in pomanjkanje časa članov benda. Ker sem vso glasbo do takrat napisal sam, sem se spet odločil, da bom poiskal nove člane in tokrat sem si želel celo postavo. Kot prvi je v sodelovanje privolil dolgoletni prijatelj Zli, z katerim sva že sodelovala prej. Zli je prevzel mesto bobnarja in tako sva začela pisati nove komade. Kar hitro sta se še pridružila basist Butcher in klaviaturistka Crow.

V tej postavi smo začeli pridno vaditi in izpopolnjevati nove komade. Skupaj smo odigrali že kar nekaj koncertov in posneli naš prvi CD z imenom Ophiuchus, ki je izšel leta 2010."

Kako ste se odločili za ime Dark Sphere?

Za ime skupine smo se odločali med imenoma Dark Zone in Dark Sphere. Na koncu sem se odločil za ime Dark Sphere, kar v prevodu pomeni temna sfera. Ime Dark Sphere sporoča našo zaskrbljenost z modernim svetom, ki drvi po avtocesti naravnost v prepad.

Opaziti je, da imate tudi vsi člani svoje vzdevke. Od kje izvirajo ti in kako bi v enem stavku predstavili vsakega člana?

Kot številni ekstremno metalni bendi, smo se tudi mi odločili, da bomo uporabljali umetniška imena. Vsak si je izbral ime, ki v najboljši meri opisuje njegovo osebnost. Vsekakor zanimivo vprašanje.

Gothmog je zasanjan, včasih malo preveč emocionalen vodnar, ki želi s svojo glasbo spremeniti svet na boljše. Bobnarja Zlija bi opisali kot multiinštrumentalista in perfekcionista ter človeka, s katerim ti ni nikoli dolgčas. Za basista Butcherja velja, da je trden karakter, ki bendu daje stabilnost in je človek, na katerega lahko računaš. Klaviaturistka Crow pa je dobrosrčna, včasih rahlo zamišljena glasbenica, ki ji glasba pomeni največ v življenju.

VIDEO: Dark Sphere - Undead Madness (demo) 

V kakšno zvrst metala se opredeljujete? Kaj o vas menijo tisti, ki metala sploh ne poslušajo, pa se znajdejo na vašem koncertu?

Ni skrivnost, da smo začeli kot melodic black metal band. Če poslušaš našo glasbo, je razvidno, da je ustvarjena iz konteksta black metala, z različnimi primesmi drugih glasbenih zvrsti, kot so gothic in power metal. Neradi se opredeljujemo, zato ker sem mnenja, da v glasbenem ustvarjanju mora prevladovati svoboda, ki je potrebna,  da se rodijo nove ideje. Če bi nas že morali uvrstiti v določen žanr, bi se dali v dark metal.

Naša glasba je zelo melodična in atmosferična, zato ni naključj,e da je všeč širokemu spektru poslušalcev. V naši glasbi skoraj vsak poslušalec lahko najde kak element, ki mu je všeč. Dobili smo že tudi pohvale od ljudi, ki jim metal sploh ni všeč, vedno se pa najdejo tudi taki, ki pljuvajo po vsem, brez kakršnega koli večjega razloga. Verjamemo v to, da dokler daš v glasbo svojo dušo in srce, bo glasba vedno našla pot do ljudi in preživela preizkušnje časa.

Menite, da je metal premalo cenjen v Poimurju? Ima veliko privržencev ali pa so vseeno na koncertih vedno novi obrazi, ki se navdušujejo nad to sceno?

Metal v Sloveniji je v undergroundu in menimo, da je tako tudi najboljše. Živimo v kapitalizmu in seveda brez denarja je dandanes nemogoče živeti, zato je denar potreben. Vendar če bi metal prišel v mainstream, verjetno da bi izgubil svojo ostrino in sporočilo. V Sloveniji sicer imamo tudi bende, kot so Noctiferia, ki so z svojim delom in privrženostjo dokazali, da so se sposobni prebiti na vrh glasbene industrije. Če je bend kvaliteten, se bo že z časom prebil, ne glede na razmere, ki prevladujejo na tržišču.

Zadnje čase pa tudi opažamo, da je na metal koncertih  več novih obrazov, in tako je tudi dobro. Iz tega je razvidno, da se mladi še vedno najdejo v metalu. Obstaja tudi kar nekaj mladih obetavnih metal bendov v okolici.

Kje je do sedaj bil vaš najboljši koncert in zakaj?

Naš najboljši koncert do zdaj je bil leta 2010 na "bajkerih" na Gajševskem jezeru. Takrat je odpadel koncert Noctiferie in smo tako avtomatsko ostali glavni metal band večera.  Zelo dobro je bilo to, da smo igrali ponoči in oder je bil kar velik. Igramo takšno glasbo, za katero je potrebna tema in močni svetlobni učinki. Kombinacija glasbe in prej omenjenih efektov ustvari pravo temačno atmosfero, ki nas še bolj poživi.

Kot najboljšo publiko pa moramo izpostaviti publiko, ki smo jo imeli v Mikk-u 2010, ko smo izdali naš CD Ophiuchus.

VIDEO: Dark Sphere - Astrall purification (live v MIKK-u) 

The Eight so v zadnji rubriki POM-MUZIKA povedali tudi nekaj o svojih "nezgodah" v skupni karieri. Bi tudi vi delili z nami kakšno zgodbico Dark Spherovcev?

Kot smešno nezgodo bi omenili pripetljaj, ki se je zgodil ne tako dolgo nazaj. Imeli smo namreč vaje in že kar pošteno "žagali". Gothmog ima navado, da pusti "glavo" od ojačevalca pod klavirjem in ravno ta dan je na klavirju bila vaza, polna vode, nakar se je zaradi močnih vibracij prevrgla na Gothmogovo kaj precej drago "glavo" ojačevalca. Kako je sedaj z njo, vam prepuščamo, da ugibate sami.

Slišali smo, da delate na novih komadih. Bi nam morda predstavili kakšni so vaši načrti za prihodnost? Kako bodo obarvani novi komadi, kaj se dela?

Trenutno imamo v načrtu posneti dokaj znano priredbo pesmi iz enega filma. Za katero skladbo in film se gre, naj  zaenkrat ostane skrivnost. Sicer pa imamo napisanega že približno pol materiala za novo ploščo. Nov material bo definitivno korak po stopnicah navzgor! Trudimo se, da bi nov material bil hkrati surov, melodičen in tehnično uspešnejši. Imamo veliko idej in energije, saj smo v zadnjem letu vsi šli skozi različne življenske preizkušnje. Tematsko se bo prepletala mistična astrologija s kanćkom paranormalnega, bo pa tudi veliko govora o sovraštvu in ljubezni.

V juliju vas morda celo čaka koncert na Metal Campu. Kakšni so pogoji, da še ne ravno zelo poznan metal bend iz Prekmurja pride v Tolmin in zakaj še ni definitivno odločeno, da boste igrali oz. ne boste igrali?

Metalcamp 2011 je definitivno festival, na katerem si želimo igrati. Pogoji za Metalcamp so podobni, kot so bili vedno, sprva se ne zdijo ravno zahtevni, kasneje pa postane vse skupaj malce težje, saj je potrebno prodati kar nekaj kart, da se bend lahko uvrsti na oder. Je tudi, kar velika konkurenca s celotne Slovenije, saj je veliko domačih skupin, ki prodajajo karte in zato ni tako enostavno prodati veliko število kart, ampak upamo še vedno na najboljše.

Zaključili pa bi z besedami: Bodite vsi ljudje to, kar ste, in upajmo, da se vidimo na Metalcampu 2011!

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.