https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Testiranje na živalih: Zašili so mu veke, ga brutalno mučili ...

 

Društvo za zaščito živali je v ljubljanski mestni knjižnici Otona Župančiča priredilo predavanje o testiranju na živalih, na katerem je spregovorila članica društva, Diana Vlahinič, in pozivala gostujoče, da smo vsi potrošniki tisti, ki lahko nekaj naredimo, prenehamo kupovati izdelke, ki so testirani na živalih in tako končamo grozljive bolečine in smrti nedolžnih živali.


V svetovnih laboratorijih na leto umre preko 115 milijonov živali

"V laboratorijih Evropske unije vsake tri sekunde umre ena žival. Zaradi testiranj medicinskih in kozmetičnih sestavin in izdelkov je samo v Evropi letno ubitih in mučenih okoli 12 milijonov živali, po svetu pa preko 115 milijonov," je Vlahiničeva z grozljivimi podatki začela predavanje in dodala, da v procesu testiranja uporabljajo različne vrste živali: "od miši, podgan, hrčkov, morskih prašičkov, zajčkov, do psov, konjev, mačk, oslov, prašičev in opic."

Najpogosteje uporabljene so podgane in miši, ker je oskrba poceni, živali pa so majhne in se ne morejo upirati. Zajčki so pogosto uporabljeni pri testiranjih kože in oči, morski prašički za testiranje kože, preverjanje določenih cepiv, psi za testiranje toksičnosti, testiranje na možganih, zobeh in za različne kirurške eksperimente, predvsem pasma Beagle, ker so relativno zdravi. Pri testiranjih uporabljajo še na tisoče primatov, kot so pavijani, šimpanzi, marmozetke …

Grozljivo testiranje za raziskavo o čutilih opičjega mladiča Britches, ki je bil rešen

Foto: www.wn.com

Leta nazaj je javnost razburil razvpit primer opičjega mladiča Britches, ki je bil od mame odvzet takoj po rojstvu. Bil je eden izmed 24 novorojenih opic, namenjenih za raziskavo o čutilih.

"Zašili so mu veke, ga brutalno mučili, po glavi in očeh pa so ga prevezali z obvezami, ki so skrivale globoke rane. Novorojenčku, ki je obupno iskal in potreboval bližino in varnost svoje mame, so debeli šivi trgali veke in rezali v oči, pokrite z vato, ki je bila prepojena z gnojem. Posnetki mučenja opice Britches so prišli v javnost in jo razburili, aktivisti za pravice živali pa so opico rešili po petih tednih testiranja, vendar je njegovo okrevanje trajalo več mesecev," je Vlahiničeva nazorno prikazala grozljiv primer testiranja na živalih, s katerim je prikazala mučenje in grozljive bolečine živali, ki prestajajo testiranje brez vsakršnih protibolečinskih sredstev, "če jih ne ubije samo testiranje, ki je izredno kruto in smrtonostno, so ubita kasneje," je še dodala Vlahiničeva.

Le 1,16 % bolezni, ki prizadenejo človeka, je opaženih tudi pri živalih

"To je le en tak primer, ki je prišel v javnost in jo razburil. In, če je javnost hudo obsodila in označila za kruto mučenje primer opice Brithces, zakaj množično ne obsojamo testiranj, ki se vsako sekundo izvajajo na milijonih drugih živalih? Zakaj je trpljenje ene živali krutost, trpljenje milijonov živali pa znanost?" je Vlahiničeva spet pozivala gostujoče in dodala: "Ko so ljudje ozaveščeni o nepotrebnosti testiranja kozmetičnih sestavin in izdelkov, so si enotni, da so le ta nepotrebna in brutalna, vendar se njihovo prepričanje spremeni, ko je govora o testiranju zdravil, kajti tukaj je še prisotno prepričanje, da so testiranja zdravil na živalih nujno potrebna in varna."

Vlahiničeva, članica Društva za zaščito živali, želi vplivati na prepričanost ljudi, saj je podala presenetljiv podatek, da je le 1,16 % bolezni, ki prizadenejo človeka, opaženih tudi pri živalih, kar kaže na to, da smo si ljudje in živali biološko različni in rezultatov testiranj na živalih ne moremo posplošiti na človeka.

Ne kupujmo izdelkov iz črne liste, bojkotirajmo jih!

Čeprav je marca 2009 bil podan in tudi sprejet zakon o prepovedi testiranja kozmetičnih sestavin in izdelkov, se le-ta še vedno izvajajo, saj so določene sestavine, ki se uporabljajo tako za zdravstvene kot kozmetične izdelke in so taka testiranja opravičljiva. "Čeprav v Sloveniji laboratorijev za testiranje na živalih več ni, se prodajajo predvsem taki kozmetični izdelki, ki so testirani na živalih," je povedala Vlahiničeva in želela vplivati na naše ravnanje s tem tako, da naj smo pozorni na oznako (beli zajček) na izdelkih, da naj kupujemo take izdelke, saj so iz bele liste podjetij, ki ne testirajo izdelkov na živalih  in da naj bojkotiramo izdelke na črni listi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. moped
      20.05.2011 ob 12:25 moped

      Boge živali!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. janja85
      24.05.2011 ob 10:45 janja85

      res so boge!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. New
      24.05.2011 ob 13:23 New

      Ge mislin ka bi te lidij trbelo brutalno mučiti..!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.