https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-MUZIKA

Štajerski fakini - skupina navihanih fantov iz Spodnjih Ivanjcev

29.3.2012  

Tokrat se v rubriki POM-MUZIKA odpravljamo na drugo stran reke Mure. Iz Spodnjih Ivanjcev (občina Gornja Radgona) prihajajo veseli mladeniči, ki so si nadeli ime Štajerski fakini. Fantje se najbolj znajdejo v narodno zabavnih vodah, a včasih zaigrajo tudi divji rock.

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

Zakaj fakini? Kakšni so vaši začetki in kdo je trenutno v skupini?

Fakini zato, ker smo v zasedbi res sami fakini, lepše rečeno - poštene barabe (smeh). Naši začetki segajo nekje šest let nazaj, ko smo Ivan, brat Sandi in prijatelj Uroš, imeli »sprostitvene« turneje ob vikendih. Ponavadi smo imeli vsaj harmoniko zraven, da smo si vikend še bolj popestrili. Že prej smo igrali v različnih skupinah, čez čas pa smo skupaj začeli vaditi in igrati naokoli. Ker smo vsi pravi veseljaki, pripravljeni tudi kaj za ušpičiti, smo si nadeli ime fakini, ker pa vsi izhajamo iz štajerskega konca, smo si nadeli ime Štajerski fakini. Trenutno smo v skupini Ivan Fleisinger, Uroš Ketiš, Silvo Kaučič in Sandi Fleisinger, ki trenutno sicer pavzira, ampak imamo ustrezno zamenjavo.

Kako to, da ste se odločili za igranje narodno zabavne glasbe?

Narodno zabavna glasba nam je blizu, nekako zapisana pod kožo, jo imamo radi, vendar na porokah in veselicah posegamo tudi po drugih zvrsteh glasbe, tako da igramo res za vse generacije. Zaigramo vse - od lepega valčka, pa do divjega rocka.

Ljudje vedo povedati, da so vaši nastopi polni zabavnih vložkov, kaj torej delate na nastopih?

Ja znani smo predvsem po tem, da imamo izpopolnjen animacijski program. Smo pravi komedijanti, v glavnem z vsemi žavbami namazani in občinstva ne pustimo ravnodušnega.

Na porokah in drugih slavljenjih vodimo takšen program ali protokol, kot si zaželijo slavljenci, sem pa spadajo tudi raznorazne igre in skeči. V glavnem, oddajamo tisto energijo, ki jo ljudje imajo radi.

Vaša najbolj zanimiva prigoda?

Uf, jih je kar veliko. Ena pa je res takšna, ki se ji res stalno nasmejimo, ko se je spomnimo. Ko smo se peljali na neko gasilsko veselico, je na kombiju utrgalo pogonski jermen, bili pa smo dva kilometra pred ciljem. Potem smo nekako to zvezali skupaj in smo se lahko počasi peljali. Zadaj se je peljal naš Uroš z staro Opel Corso, ter počasi potiskal polno naložen kombi. Čudni pogledi vaščanov in celotno doživetje nam je dajalo smeha do solz.

Kje ste imeli prvi javni nastop? Kateri koncert vam je najbolj ostal v spominu?

Prvi javni nastop fakinov je bil v gradu pri Negovi in je minil kar dobro. Najbolj zanimiv pa nam je bil bil zagotovo nastop v Bohinju, »Pod skalco«, kjer je bilo srečanje ansamblov. Takrat smo dobili nagrado za najbolj všečen ansambel. Najbolj smešno pri vsem pa je bilo to, da je ob prevzemu nagrade Ivan namignil Sandiju, naj kaj več pove na mikrofon, da je lahko skupaj s harmoniko šel za oder malo potrebo, ker ga je po »napornem« nastopu že res grozno tiščalo.

Že nekajkrat ste gostovali v tujini. Kje vse ste bili in kako je do tega prišlo?

Ja, igrali smo že nekajkrat tudi za Slovence, ki delajo in živijo v tujini, igrali pa smo tudi na Srbsko- slovenskih večerih v Srbiji, kjer sta se celo noč poslušala naša in njihova domača glasba, posledično tudi izmenično učenje polke, valčka ter Srbskega kola. Pa še kje smo nastopali, bi se dalo naštevati.

Imate tudi že nekaj avtorskih pesmi. Kdo vam piše besedila in glasbo?

Imamo že kar nekaj avtorskih skladb, ki se vrtijo po radijskih postajah, nekaj jih je celo zasedlo prva mesta, sedaj imamo namen tudi posneti kakšen videospot. Glaven načrt za letos pa je, da ugleda luč sveta tudi prvi cd Štajerkih fakinov. Besedila nam pišejo: Marko Kočar, Matjaž Vrh, Franc Šegovc, Adi Smolar. V glavnem sodelujemo z večimi avtorji besedil. Melodije in priredbe v glavnem piše Ivan, nekaj priredb pa so napisali tudi Damjan Marič, Franc  Šegovc ter Boris Rošker.

Imate še kakšno sporočilo za naše bralce?

Čim več si najdite časa za druženje, glasbo, prijateljski objem, ter jemljite življenje z veliko žlico. Ljubite in cenite vsaki dan, za sladico pa si zavrtite nekaj domače glasbe od ansambla  Štajerski Fakini. - tu potem več slabe volje ni ;) Uživajmo življenje :)

FOTO: arhiv Štajerskih fakinov, splet

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.